Hirdetés
Teljes bér jár a védőnőknek PDF Nyomtatás
2016. augusztus 22. hétfő, 09:00

vedonoJanuárig visszamenőleg megkaphatják a védőnők a részükre biztosított béremelés teljes összegét – a Magyar Idők értesülései szerint ezt tartalmazza az az előterjesztés, mellyel a kormány kötelezné az önkormányzatokat, hogy a védőnői tevékenység finanszírozására jutó 30-35 ezer forintos pluszforrásnak ne csak 12 százalékát juttassák el az érintetteknek. Vagyis a jövőben jogszabály kötelezné a munkáltatókat arra, hogy a központi költségvetésből utalt kétmilliárd forintot teljes egészében erre fordítsák.

Törvénymódosító javaslattal kötelezné a kormány az önkormányzatokat arra, hogy a védőnőknek biztosított megemelt béreket meg is kapják az érintettek – értesült a Magyar Idők. Úgy tudjuk, az előterjesztés elfogadása esetén a védőnői szolgálatok szeptembertől kötelesek lesznek teljesítményük 2016. július hónaphoz viszonyított finanszírozási növekményét a védőnők díjazására fordítani. Ezen kívül a védőnői szolgáltató a 2016. január 1-je és 2016. augusztus 31-e közötti időszakra visszamenőleg 2016 augusztusában utalványozott összeget is köteles a védőnő egyszeri kiegészítő díjazására fordítani.

Lapunk nemrég írt arról, hogy a védőnői tevékenység finanszírozására jutó 30-35 ezer forintos pluszforrás megérkezett ugyan az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szerződött munkáltatókhoz – önkormányzatokhoz, kórházakhoz –, ennek csak a 12 százalékát kötelesek a munkáltatók odaadni a dolgozóknak, ami bruttó pár ezer forintos növekedést jelent. Vagyis a védőnők a kormány által béremelésre szánt összeg töredékét kapják csak kézhez. A lapunk által megismert módosítási javaslat szerint a jövőben jogszabály kötelezné a munkáltatókat arra, hogy a központi költségvetésből utalt kétmilliárd forintot teljes egészében erre fordítsák.

Kormányközeli forrásunk lapunknak nyilatkozva azt mondta: a védőnői ellátás finanszírozása a védőnői szolgálatokat érinti, a védőnők díjazásukat az említett egészségügyi szolgáltatóktól kapják, rendszerint azok alkalmazásában állnak. – Bár a finanszírozási díj megemelését az az egyértelmű kormányzati szándék képezte, hogy az alapellátásban dolgozó egészségügyi dolgozók, így a védőnők jövedelme is növekedjen, a fentiek alapján mégsem minősül a „klasszikus” értelemben vett béremelésnek. A védőnők esetében az ágazat által tervezett bérnövekményre fordítandó támogatás nem egységesen jelent meg a bérükben, melynek oka, hogy feladatellátásban jelent meg a pluszforrás, így a szolgáltatók nem a teljes összeget és nem egységesen fordították a bérek növelésére – fogalmazott.

Ismert: az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága a hónap elején jelentette be, hogy az előző évhez hasonlóan 10 milliárd forintot kapnak a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, ezen felül 2 milliárd forintot az alapellátásban dolgozó fogorvosok, és ekkora összeg jut a védőnőknek is. A pluszforrás idén január 1-től jár, a pénzt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár július 29-én visszamenőlegesen, egy összegben elutalta.

A döntésnek köszönhetően a háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak praxisonként idén is átlagosan 130 ezer forinttal jut több havonta, míg a védőnők és az iskolai védőnői szolgálatok esetében 30-35 ezer, a fogorvosi praxisok esetében pedig 50-55 ezer forint havi többletbevételt jelent majd az emelés.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...
 • ...azért, mert ez nem a te eszedhez való. Meséld már el, hogy egy kisebb városb... Tovább...
 • Ha olyan k.jó szakemberek ennyire nincsenek megfizetve, felmerül a kérdés, miért... Tovább...
 • Magyar Köztisztviselők , Közalkalmazotta k és Közszolgálati Dolgozók Szakszervez... Tovább...
 • ...nagyon oda kellene csapni arra az asztalra, ahonnan a kenyerünket kapjuk! Ide... Tovább...
 • Az önkormányzatok tönkretétele az ország tönkretétele! Minden magyar valamilyen ... Tovább...