Hirdetés
Terítéken a kulturális bérrendezés PDF Nyomtatás
2016. január 21. csütörtök, 07:00

zavogyan magdolna01Azonnali bértárgyalást követel a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete, amely az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete elé szervezett akciót szerdán Budapesten. A szakszervezet képviselői petíciót adtak át Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkárnak (képünkön).

A petícióban a szakszervezet az Emberi Erőforrások Minisztériumával, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, valamint a Belügyminisztériummal követel tárgyalásokat. A Balog Zoltán tárcavezetőnek címzett dokumentumban a bértárgyalások alapjaként azt jelölték meg, hogy a bértáblák szerinti legkisebb nettó illetmény legyen legalább azonos a számított minimálbérrel, a többi illetmény összege a tábla arányában emelkedjen.

A szakszervezet - a január 22-i magyar kultúra napja alkalmából szervezett - akciója performansszal kezdődött meg, majd Papp Katalin, a szervezet vezetője mondta el beszédét, ebben azt hangsúlyozta: eljött a közös fellépés ideje: „a maguk felé oly bőkezűek a munkavállalók felé fukar kezekkel mérnek”. Mint mondta, az olló nem egyre nyílik, hanem szétnyílt. „Az elit kaszt legfőbb igyekezete, hogy páriákká tegyen minket” – jelentette ki.

Árva János, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke arról beszélt, hogy kiállnak a KKDSZ követelései mellett. „Hétköznapi kultúránk, életmódunk és művelődésünk alap lenne a közjó és a közérdek kulturált feltárásához, az erőforrások méltányosabb és hatékonyabb elosztásához. Az a politika, amely ellehetetleníti a közélet és a nyilvánosság alapkészségeinek megismerését és begyakorlását, amelyik akadályozza az állampolgárok aktív művelődési gyakorlatának fenntartását, az lenézi a polgárait, és lehetetlenné teszi, hogy jogaikat és szavazataikat tudatosan gyakorolják” – idézte a KKDSZ szolidaritási nyilatkozatából.

A KKDSZ petíciójában azt is követeli, hogy a közgyűjteményi és közművelődési szférát érintő béremelés időpontja és mértéke legyen független a szféra ágazataira kidolgozandó életpályamodellek életbelépésének időpontjától és mértékétől. Követelik továbbá, hogy a kormány adjon kiegészítő normatív támogatást a béremelések végrehajtásához, valamint azt, hogy még az idén történjen meg a teljes állami és önkormányzati közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszer működési feltételeinek pénzügyi megerősítése.

Závogyán Magdolna helyettes államtitkár a petíció átvételét követően ígéretet tett arra, hogy a dokumentumot mihamarabb átadja Balog Zoltánnak. A minisztérium kultúráért felelős államtitkársága szerda este közleményben reagált a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete petíciójára. Közölte, hogy a kulturális területen dolgozó közalkalmazottak bérrendezésének ügyére konkrét megoldási javaslattal rendelkeznek. A kormány arra törekszik, hogy a bértábla rendezése a kulturális és közművelődési területen dolgozók számára a valódi béremelkedést jelenthesse – hangsúlyozták.

A tárgyalások során kiderült, hogy a kulturális bérrendezés ügye a felszínen jelentkező tünetnél egy sokkal összetettebb kérdéskör, egyebek mellett a különféle szakterületeken – alkotó és előadó-művészet, közművelődés, közgyűjtemények és az örökségvédelem – dolgozók eltérő bérkompenzációja miatt – szól a szöveg. Az államtitkárság szerint nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kulturális területen több szervezet működik gazdasági társaságként, amelyek nem a közalkalmazotti törvény, hanem A munka törvénykönyve hatálya alá esnek, és ezek ügye is rendezésre vár. Az állami és önkormányzati fenntartású kulturális intézmények mellett pedig civil alapítványok, egyesületek és magántulajdonú gazdasági társaságok is fenntartanak kulturális intézményeket – írták.

Közölték azt is, hogy a szakszervezet egyik követelésére már 2015-ben megadták a választ azzal, hogy 1,2 milliárd forinttal növelték a kistelepülések kulturális normatíváját, amelynek minimumösszegét is meghatározta településenként 1,2 millió forintban. A kulturális közfoglalkoztatási program szintén jelentős, éves szinten 10 milliárd forint nagyságrendű többlettámogatást jelent az ágazatnak. Az államtitkárság szerint mindez azt mutatja, hogy az Emmi együtt dolgozik a szakterületen dolgozókkal lehetőségeik és munkakörülményeik jobbá tételéért.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak úgy mellékesen - a magyar adófizetői pénzekből a kormány támogatja a határo... Tovább...
 • Igen! velünk senki sem foglalkozik.A tanárok, orvosok, ..stb többszörösét keresi... Tovább...
 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...