Hirdetés
Átláthatóbbá vált a szociális- és gyermekjóléti ellátások rendszere PDF Nyomtatás
2015. március 23. hétfő, 08:30

kezbA kötelezően biztosítandó szociális ellátások ügyvitele és folyósítása ezentúl állami feladat lesz, az önkormányzatok által folyósítható támogatások köre is jelentősen átalakul – mondta el a Rádió Orient műsorában Egyed Péter, a Zala Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője. Kiemelte: a rendszer átláthatóbbá válik, valamint az ellátások mértéke és formája is jobban igazodik majd a jogosultak igényeihez.

A szociális- és gyermekjóléti ellátások 2015. március 1-jével hatályba lépő változtatásai az önkormányzati és állami feladatokat élesen elválasztják egymástól. Ezzel egyidejűleg megváltoztak a segélyezéssel kapcsolatos hatáskörök és módosult a szociális törvény alapján kötelezően biztosítandó ellátások köre - tudjuk meg Egyed Péter hivatalvezetőtől.

Ezentúl a kötelezően nyújtandó ellátások állami oldalra kerülnek, az egyéb támogatási formák az önkormányzatokhoz. Azok az ellátások, amelyek eddig önkormányzati kézben voltak, de kötelezően nyújtandók, most átkerülnek a kormányhivatalokhoz – mind az ügyintézés, mind az ellátások folyósítása ott történik majd.

Néhány ellátás elnevezése megváltozik, néhány tartalmában szélesedik. Egyed Péter kiemelte: várhatóan még többen tudják majd elérni a támogatási formákat, és az ellátások mértéke is jobban igazodik majd a jogosultak igényeihez.

A szakember szerint az átalakítások legfontosabb hozadéka, hogy az ellátások igénylése kapcsán az állampolgár nem kell azon gondolkozzon, melyik hivatalba menjen ügyével, hiszen a kormányhivatal kerületi vagy járási hivatalánál teljes körű ügyintézést biztosítanak. A támogatottak egy központi nyilvántartásba kerülnek, így a különböző ellátástípusok párhuzamosságai kiküszöbölhetők lesznek. Egyed Péter úgy fogalmazott: a rendszer átláthatóbbá, egyszerűbbé válik.

A Zala megyei hivatalvezető az alábbi változásokra hívta fel a figyelmet:

Ápolási díj: ha valaki más pénzbeli ellátásban is részesül, akkor az ápolási díj teljes összegéből az egyéb pénzellátás összegét le kell vonni, s minden számításnál az ellátások bruttó összegével kell számolni.

Közgyógyellátás: lehetővé válik a felülvizsgálati időszakon belül a gyógyszerkeret módosítása, ha időközben megemelkedett a jogosultak gyógyszerköltsége.

Az aktív korúak ellátása a járási hivatalokhoz került. A foglalkoztatást helyettesítő támogatás változatlan marad, ám a korábban 'rendszeres szociális segély' elnevezésű támogatási forma ezentúl 'egészségkárodási és gyermekfelügyeleti támogatás' néven lesz elérhető, de jogosultsági feltételei változatlanok maradnak – emelte ki Egyed Péter.

A korábban az önkormányzatok által nyújtott 'lakásfenntartási támogatás', 'méltányos közgyógyellátás', illetve 'méltányos ápolási díj' a jövőben megszűnik, ezentúl„települési támogatás”megítélésére nyílik lehetőség az arra rászorultaknak.

Egyed Péter rámutatott: míg korábban a fenti ellátásokra külön-külön keret állt rendelkezésre az önkormányzatok költségvetésében, most egy nagy keretösszeg érhető el, melyből akár olyan ellátást is megállapíthatnak, ami eddig nem létezett, így szélesíthetik a kedvezményezettek körét is és célzottabb segítséget nyújthatnak.
Kiemelte, ezáltal jobban tervezhető és a változásokhoz év közben is igazítható költségkerettel gazdálkodhatnak.

A jegyzők továbbra is változatlanul járnak el a rendszeres gyermekvédelmi és az óvodáztatási támogatás, valamint a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzet megállapításában.

A jegyzők február 28-ig minden ügyet felülvizsgáltak, hogy olyan ne kerüljön át a hivatalokhoz, mely már nem aktuális. Emellett minden szükséges esetben hiánypótlásokat eszközöltek.

A kormányhivatal a jegyzőkkel, polgármesteri hivatalokkal egyeztetve tervezte meg az átadás-átvétel menetét, hogy március 6-ig az iratok gazdát cseréljenek. Ez sikerrel megtörtént – tudatta a hivatalvezető- s azóta az ügyek átnézése és ellenőrzése zajlik. Dr. Egyed Péter rámutatott: az állampolgároknak nem kell minden üggyel a járási hivatalba elfáradniuk, ezentúl is bátran fordulhatnak a polgármesteri hivatalokhoz és a települési ügysegédekhez is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...