Hirdetés
Megjöttek a kreatív helyi adók PDF Nyomtatás
2015. március 19. csütörtök, 08:00

adozNem csak a termőföld, de az üres ipari ingatlanok, a magas építmények, sőt az ebek megadóztatására is akad példa Magyarországon, amióta az ez évtől kivethető új helyi közterheknek jószerivel csak a fantázia szab határt. A régi helyi adókhoz is bátrabban nyúlnak a képviselőtestületek annak tudatában, hogy tavaly öt évre kaptak felhatalmazást a választóktól – írja a Világgazdaság.

A legtöbb településen március 15-éig kellett befizetni a helyi adók és a gépjárműadó első részletét, illetve az éves helyi iparűzési adó előlegét. A 2015-től újdonságnak számító, és mindössze néhány településen bevezetett települési adók többségét azonban egyelőre csak bevallani kell, befizetni még nem.

Az adótörvények tavaly év végi módosításával jelentősen kibővült a települések adóztatási mozgástere. A részben-egészében az önkormányzatokra hárított szociális segélyezés fedezeteként (is) szolgáló úgynevezett települési adókkal azonban egyelőre csínján bánnak a helyhatóságok, annak ellenére, hogy elvileg bármilyen adót kivethetnek, ha azt törvény nem tiltja, illetve amely nem ütközik egyéb, törvényben meghatározott közteherrel.

Ez utóbbi kitételeknek persze nem sok vagyontárgy felel meg, ezek közül is kevés olyan van, amelyek megadóztatása jelentősebb bevétellel kecsegtet. Egyértelműen ilyen a termőföld, nem véletlenül ennek bevezetéséről alkottak eddig a legtöbb, 14 településen helyi rendeletet. Vannak azonban ennél kreatívabb önkormányzatok is: Mindszenten a mezőgazdasági gépeket, Kesztölcön az üres ipari ingatlanokat adóztatják meg. A Szegedhez közeli Zsombón pedig a 20 méternél magasabb építmények után kell fizetni. A google maps utcaképe alapján ugyan a templom tornya az egyetlen ilyen, Gyuris Zsolt polgármester megnyugtat: a templomtorony adómentességet élvez. Nem úgy a víztorony és a három helyi telefontorony, amelyek után éves szinten nagyjából hatmillió forintos bevételre számít az önkormányzat.

A törvényalkotók talán nem is gondoltak rá, de a települési adók akár nyomásgyakorlásra is használhatók: Zalaapátiban ugyanis a híradások szerint csak azért vezettek be ebadót, hogy a helyi önjelölt állatmentőket rábírják, tegyék át székhelyüket a településen kívülre. Ezt az is alátámasztja, hogy az ebadót csak annak kell megfizetni, aki három kutyánál többet tart, 10-nél több eb esetében azonban már ebenként 100 ezer forint az adó összege.

Az Adó Online összesítéséből az is látszik, hogy a képviselőtestületek egy része a régi helyi adókhoz is bátrabban nyúlt: 2015-től 98 önkormányzat összesen 116 új adónemet vezetett be, illetve bővített ki. A legtöbben a helyi iparűzési adóban láttak fantáziát, 37 település vetett ki ez évtől iparűzési adót. A második legnépszerűbb helyi adó az építményadó, amit újabb 18 településen kell az ott élőknek fizetniük, illetve az idegenforgalmi adó, amit 17 újabb településen róttak ki. Telekadót újabb 12 településen szednek, míg magánszemélyeknek 13 olyan településen kell kommunális adót fizetniük, ahol eddig ilyen nem létezett. A legtöbb új adót bevezető települések közé tartozik Budakeszi, Törökbálint, Dunaföldvár, Aszófő és Somogycsicsó is.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint ez egyrészt azt mutatja, hogy azok a települések is kénytelenek adót kivetni, akik eddig e nélkül is boldogultak. Másrészt egyfajta szemléletváltás is látszik, hiszen az által, hogy tavaly már öt évre választottak polgármestert, illetve képviselőtestületet a településeken, azok bátrabban hozzá mernek nyúlni a helyi adókhoz, hogy eleget tehessenek a helyi közösség igényeinek.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak úgy mellékesen - a magyar adófizetői pénzekből a kormány támogatja a határo... Tovább...
 • Igen! velünk senki sem foglalkozik.A tanárok, orvosok, ..stb többszörösét keresi... Tovább...
 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...