Hirdetés
Az Állami Számvevőszék nagy hangsúlyt helyezett az önkormányzatok ellenőrzésére PDF Nyomtatás
2014. május 29. csütörtök, 07:00

allami szamvevoszekAz Állami Számvevőszék a közpénzek legfőbb őreként biztosítja az országgyűlés és az egész társadalom számára az "adófizetői forintok" felhasználásának, szabályszerűségének és célszerűségének megismerését - hangsúlyozta az ÁSZ közleménye.

Az egész államháztartásra ható kockázatok, az önkormányzatok, illetve a korábban ellenőrizetlen területek vizsgálatát emelte ki tavalyi tevékenységéből az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az országgyűlésnek kedden benyújtott, a 2013-as tevékenységéről és működéséről szóló beszámolójában. A beszámolóban kiemelik: 2013-ban az ÁSZ tovább növelte ellenőrzései számát, 192 jelentést hozott nyilvánosságra, míg 2012-ben 112-t. A számvevőszék tavaly 347 címzettnek 2249 intézkedési kötelemmel járó megállapításon alapuló javaslatot tett, ezek közül 68 vonatkozott felelősség felvetésére. "A szervezet jogállásából és küldetéséből adódó legfontosabb feladata, hogy tapasztalataival támogassa az országgyűlést és hozzájáruljon a jó kormányzáshoz" - írták.

Tavaly 35 parlamenti ülésnapon hivatkoztak a képviselők az ÁSZ jelentéseire, megállapításaira, tevékenységére, 50 bizottsági ülésen 47 számvevőszéki anyagot, vagy azok tapasztalatait tárgyalták meg az országgyűlés bizottságai, továbbá 7 számvevőszéki jelentés megállapításai hasznosultak közvetlenül a törvényalkotásban. Az összegzés szerint 2013-ban az ÁSZ ellenőrizte az államháztartási hiányt befolyásoló és a nemzeti jövedelemre ható tényezőket, kockázatokat is. Ennek keretében került sor például 20 kórház ellenőrzésére vagy a 2009-2011 közötti közmunkaprogramok értékelésére.

Ellenőrzések indultak olyan területeken, ahol az ÁSZ korábban nem vagy csak részben ellenőrzött, így a nemzetiségi önkormányzatok, önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok, vagy a gazdasági kamarák körében. Az ÁSZ tavaly is nagy hangsúlyt helyezett az önkormányzatok ellenőrzésére: értékelte a települések pénzügyeit, vagyongazdálkodását és belső kontrolljait. Tanácsadó tevékenysége keretében számos elemzést és tanulmányt készített, amelyek többsége a költségvetési folyamatokkal és kockázatokkal foglalkozott, ezekkel a Költségvetési Tanács munkáját is támogatta.

Tavaly fontos feladat volt a számvevőszéki munka társadalmi hasznosulásának erősítése, az információk széleskörű terjesztése, ennek érdekében az ÁSZ fokozta kommunikációs aktivitását, hírportálján napi tájékoztatást ad saját működéséről, a folyamatban lévő ellenőrzésekről, valamint a jelentések hasznosulásáról is. Az ÁSZ 2013-ban is fellépett a korrupció ellen, harmadik alkalommal végezte el a közszféra korrupciós kockázatait feltérképező integritás-felmérését és bekapcsolódott a pénzügyi kultúra fejlesztésével kapcsolatos erőfeszítésekbe - olvasható az ÁSZ közleményében.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ha kormány leszámol az iparűzési adóval, akkor ezzel együtt leszámol az önkormán... Tovább...
 • Sajnos az önkormányzatisá g végét látom - önálló bevételek nélkül, az állami tám... Tovább...
 • Bukta lesz, ha nem jó a víz összetétele...l ásd Mezőberény (Békés megye). Tovább...
 • A jelen helyzet nem alkalmas a viccelődésre.Tö bb komolyságot várna el az ember. Tovább...
 • A magyar közigazgatás 1990-2010. között jó színvonalon működött, ráadásul az ügy... Tovább...
 • Nőhetne az adóbevétel, ha az Orbán kormány nem vette volna el a gépjárműadót, me... Tovább...
 • Ismét statisztikán alapuló valamit" összegzett Vargamisi? Nem nagyon értek hozzá... Tovább...
 • A kormány teleplakátolta az országot, hogy ha Magyarországra jössz (külföldi dol... Tovább...
 • Mondja meg valaki miért kell nekünk 18 db akkumulátor gyár. Gyakorlatilag minden... Tovább...
 • El kellene dönteni végre, hogy az önkormányzat hatóság, vagy sem... Tovább...
 • Ha elveszik az önkormányzatok maradék bevételét is, akkor az már nem önkormányza... Tovább...
 • Ja, az ügyfél meg járkál befeléa KAB-ba, de az ügyét nem intézik el hónapok alat... Tovább...
 • Meg nem kell bölcsőde minden kistelepülésre. Minek? Se gyerek,se munkahely. De m... Tovább...
 • Ezt nem hiszem, mert a falvakban nem a templom felújítása, meg a járda felújítás... Tovább...
 • Nem sajnálom az 5.000 főnél nagyobb településeket, vannak kistelepülések akiknek... Tovább...