Hirdetés
Gémesi: a gyermekellátást közétkeztetéssel kellene megoldani PDF Nyomtatás
2013. július 23. kedd, 08:00

gyerekt nyári gyermekétkeztetés állami támogatása mindössze a költségek egy részét fedezi, a programok díja és a pedagógusok bére további terhet ró a településekre. A konszolidáltabb gazdasági helyzetű önkormányzatoknál az önrész előteremtése nem okoz gondot, azonban a szegényebb régiókban a forrásokat máshonnan kell elvonni – emelte ki Gémesi György polgármester a Rádió Orient műsorában. Gödöllő városa gazdasági helyzetének és az uniós támogatásoknak köszönhetően az idei évben másodszorra hívta meg testvérvárosait balatonlellei üdülőjébe. Az önkéntesség és a tolerancia témája körül forgó esemény során 100 gyermek került közelebb egymás tiszteletéhez és elfogadásához.

Az általános iskolás gyermekek étkeztetését a nyári időszakban az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja. Az önkormányzatok által szervezett étkeztetés és táboroztatás minősége és megoldása országrészenként változik. Gémesi György a Rádió Orient műsorában elmondta, a nyári gyermekétkeztetésben résztvevők többnyire a szociálisan nehezebb helyzetben lévők közül kerülnek ki. „Kelet-Magyarországon sokan azért viszik be gyermeküket a táborokba, hogy legalább napi egy alkalommal meleg ételhez jussanak. A pályázat ennek ellenére csak az étkeztetésre vonatkozik, a programokat és a működési költségeket az önkormányzatoknak önrészből kell előteremteniük” – magyarázta a polgármester.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke kiemelte, a pedagógusok foglalkoztatása további többletköltséget ró az önkormányzatokra. A pályázat mindössze az étkeztetés egy részét fedezi. A pedagógusokat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ utasítja, azonban a bérüket nem biztosítja. Gémesi hangsúlyozta, az ország konszolidáltabb gazdasági körülmények között működő települései esetében a nyári étkeztetés megoldása nem gond. Azonban a szegény településeken az önrész előteremtése máshonnan vonja el a forrásokat. „A gyermek korrekt körülmények közötti nyári elhelyezése a lényeg. Az önkormányzatok a legnehezebb helyzetben is igyekeznek biztosítani ezeket a feltételeket” – tette hozzá Gödöllő polgármestere.

Gémesi kiemelte, a szülő mindössze gyermeke elhelyezését kéri. A kérelmet követően az illető bekerül a táborba és a programok keretébe. Ezt követően az önkormányzat igényli az étkeztetéshez való állami hozzájárulást. A polgármesterek nem tudják előre a pontos arányokat, többnyire az elmúlt évek tapasztalatai alapján nyújtják be igényeiket – magyarázta a közigazgatási rádió vendége. Hozzátette, Gödöllő esetében ez évente 30-40 gyermeket és milliós nagyságrendű többletköltséget jelent.

A Rádió Orient vendége különbséget tett a tanévközi és a nyári étkeztetés rendszere között. Az iskolai időszakban 17 milliárdos keretből 4 milliárd jut a hátrányos helyzetű önkormányzatok feladatellátására. Ezzel szemben a nyári étkeztetés finanszírozása más kérdés, minden önkormányzat nyújthat be támogatási kérvényt. A polgármester kiemelte, a gyermekétkeztetés közszolgáltatás, így a jövőben közétkeztetés formájában kellene megoldani. Az önkormányzati tulajdonú cégek munkájában az államnak is részt kellene vennie. „Az étkeztetés az oktatási kultúra része kell, hogy legyen” – mondta.

A nyári étkeztetés és táboroztatás kapcsán Gémesi Gödöllő önkormányzatának balatonlellei táboráról is beszélt. „A gyerekek hetes turnusokban, százfős csoportokban tudnak pihenni a Balaton partján. Az önkormányzati táboroztatások mellett az idei évben másodszorra testvérvárosainkból töltöttük fel az üdülőt. Érkeztek gyerekek a határon túli magyarlakta országokból, de emellett Lengyelországból, Csehországból, Finnországból, Izraelből és Indonéziából is. Az uniós forrásból kialakított programok során bemutatkozhattak a gyerekek, tapasztalatot szerezhettek az önkéntesség és a tolerancia témájában” – emelte ki a vendég. A testvérvárosok is nyitottak a magyar gyerekek vendégül látására, augusztusban például Izraelbe utaznak a fiatalok.

„Fontos, hogy a fiatalok korán megtapasztalják az elfogadást, a toleranciát” – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette, a testvérvárosi együttműködéseket élő kapcsolatként kell ápolni. A külföldiek a tábor során megtapasztalhatták a határon túli magyarság helyzetét, megértették a speciális helyzetet. „A tábornak köszönhetően van 100 gyerek Európában, aki már érti, mi a tolerancia és egymás tisztelete” – jelentette ki a vendég.

A közelmúltban lezárult adósságkonszolidációval kapcsolatban Gémesi elmondta, 'összességében egy pici mozgástérbővülést jelent a települések számára, de nem rengeti meg az önkormányzatok bevételeit.' Hozzátette, ahol nem volt adósság, ott ígéretet kaptak arra, hogy bizonyos pályázatokon önrész nélkül lehet indulni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #1 cenzúra 2013-07-23 08:39
Az ETK Önkormányzati Klub mivel nem tudja alapos indokkal kimoderálni a diktatúrát kritizáló hozzászólást, ezért inkább a cikket veszi le a honlapjáról. Döbbenetes, hogy 2013-ban, Európában ilyen megtörténhet. 2014-ben történelmet fog írni a magyar nép, amikor ítélkezni fog a zsarnoki, fasiszta diktatúra kiszolgálói és csatlósai fölött.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ha kormány leszámol az iparűzési adóval, akkor ezzel együtt leszámol az önkormán... Tovább...
 • Sajnos az önkormányzatisá g végét látom - önálló bevételek nélkül, az állami tám... Tovább...
 • Bukta lesz, ha nem jó a víz összetétele...l ásd Mezőberény (Békés megye). Tovább...
 • A jelen helyzet nem alkalmas a viccelődésre.Tö bb komolyságot várna el az ember. Tovább...
 • A magyar közigazgatás 1990-2010. között jó színvonalon működött, ráadásul az ügy... Tovább...
 • Nőhetne az adóbevétel, ha az Orbán kormány nem vette volna el a gépjárműadót, me... Tovább...
 • Ismét statisztikán alapuló valamit" összegzett Vargamisi? Nem nagyon értek hozzá... Tovább...
 • A kormány teleplakátolta az országot, hogy ha Magyarországra jössz (külföldi dol... Tovább...
 • Mondja meg valaki miért kell nekünk 18 db akkumulátor gyár. Gyakorlatilag minden... Tovább...
 • El kellene dönteni végre, hogy az önkormányzat hatóság, vagy sem... Tovább...
 • Ha elveszik az önkormányzatok maradék bevételét is, akkor az már nem önkormányza... Tovább...
 • Ja, az ügyfél meg járkál befeléa KAB-ba, de az ügyét nem intézik el hónapok alat... Tovább...
 • Meg nem kell bölcsőde minden kistelepülésre. Minek? Se gyerek,se munkahely. De m... Tovább...
 • Ezt nem hiszem, mert a falvakban nem a templom felújítása, meg a járda felújítás... Tovább...
 • Nem sajnálom az 5.000 főnél nagyobb településeket, vannak kistelepülések akiknek... Tovább...