Hirdetés
Lezárultak a tárgyalások az önkormányzati adósságátvállalásról PDF Nyomtatás
2013. május 15. szerda, 07:00

kezfogA 14 külön kezelt kistelepülés kisegítésével befejeződtek az önkormányzati adósságátvállalásról szóló tárgyalások a helyhatóságok és a kormány között. Csak azokat a településeket nem érintette az intézkedés, amelyek felelősen gazdálkodtak vagy már korábban csődbe mentek – írja az inforadio.hu.  

A kormány megállapodott azzal 14 kistelepüléssel is, amelyeket magas egy főre jutó adósságállományuk miatt - és mert nem önkormányzati feladatok ellátására vállaltak kötelezettséget - külön kezelt a Belügyminisztérium, így lezárultak a kormány és az önkormányzatok közötti tárgyalások az adósságátvállalásról. 

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben jelentette be az önkormányzati adósságok nagy részének átvállalását. Az 1956 önkormányzattól mindösszesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át a kormány - közölte akkor.

A javaslatot néhány hét múlva az Országgyűlés is elfogadta, így az első lépcsőben december végéig az ötezernél kisebb lélekszámú 1710 település teljes adósságát, 74 milliárd forintot vállalt át a kormány. Ebből a körből maradt ki az a nagyon eladósodott 14 kistelepülés, amelyekkel csak mostanra állapodott meg a kabinet. Ez utóbbiak összesen 10,5 milliárd forinttal emelték az adósságátvállalás költségeit. 

Az ötezernél nagyobb lélekszámú települések esetében az adósságátvállalás alsó szintje 40-, maximális értéke pedig 70 százalék volt, de egyes esetekben még ennél is több. A legnagyobb tételt a főváros adósságállománya jelentette, amelynek 60 százalékát - több mint 104 milliárd forintot - vállalt át az állam.

Akadt azonban elégedetlen városvezető is: Ajka szocialista polgármestere kevesellte az adósság 42 százalékának átvállalását és politikai döntésnek minősítette, mondván, hogy a hasonló adóerősséggel bíró Veszprém adósságának 70 százalékát vállalta át az állam. 

Végül az eredeti javaslat helyett a kormány nagyjából 700 milliárd forintos adósságot vett át az érintett településektől. Persze a folyamat maradéktalanul csak június 28-adikáig zárul le, addigra állapodhat meg a kabinet a helyhatóságoknak hitelező pénzintézetekkel. 

Az adósságrendezési tárgyalásokból mára kevesebb mint 20 önkormányzat maradt ki, amelyek korábban csődbe mentek, így adósságrendezési eljárás alatt állnak.

Annak az 1160 önkormányzatnak, amelyek felelősen gazdálkodtak és nem adósodtak el, a kabinet csupán későbbi kompenzációt ígért.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...