Hirdetés
Lázárék "tőzsdéztek" a város pénzével PDF Nyomtatás
2012. február 03. péntek, 09:00

tozsdeA Napi Gazdaság szerint Hódmezővásárhely "tőzsdézett" a kötvénypénzzel. A külföldi bankok célja Lázár János szerint ugyanakkor az, hogy kikényszerítsék az állami konszolidációt - nyilatkozta a polgármester a Magyar Hírlapnak.

Hódmezővásárhely testületi ülésén foglalkozik az Erste Bank válaszával, amelyet Lázár János december végi levelére adott; a polgármester azt kívánta elérni, hogy a bank osztozzon az önkormányzattal a svájci frank árfolyamának meglódulásából következő (kötvény) veszteségén - írja a Napi Gazdaság .

Azokban az években, amikor a város nyert a pénzeken, fel sem merült a "terhek megosztása". Maga Lázár János "büszkélkedett" 2007 augusztusában, hogy az egy évvel korábban kibocsátott kötvényből származó pénzt befektették, amiből a kamat- és árfolyamkülönbségen több mint egymilliárd forint bevétele származott a városnak - írja a lap.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009-es jelentése szerint a város közgyűlése 2007 júliusában egyszeri alkalomra szóló, majd novemberben folyamatos megbízást adott a polgármesternek, hogy származékos devizaműveleteket végezzen a kötvénykibocsátásból még rendelkezésre álló összeggel.

Az ÁSZ kimutatása szerint a városnak a származékos ügyleteken, a devizanemek átváltásából származó árfolyamnyereségen és opciós díjbevétel címen 2007-2008-ban további, összesen 1,611 milliárd forint bevétele származott. Időközben - 2008 őszén - azonban beütött a pénzügyi válság, ami miatt az utolsó két év nyereségével arányos vesztesége keletkezett a településnek.

Lázár János idén nyáron sajtónyilatkozatában maga jelezte, hogy a városnak sikerült átütemezésben megállapodnia a hitelt nyújtó bankkal, s ekkor még maga is arról beszélt, hogy a Magyar Bankszövetség - és a települési szövetségek - álláspontjához hasonlóan erre - átütemezésre - ösztökélné a többi települési önkormányzatot is - írja a Napi Gazdaság. A lap szerette volna a polgármester véleményét is közreadni, ám nem érte el.

Magyar Hírlapnak azonban nyilatkozott a polgármester és azt mondta, szerinte a külföldi bankok célja, hogy kikényszerítsék az állami konszolidációt - mondta arról, hogy az Erste Bank elzárkózott a település hitelkockázatának megosztásától.

"Ugyanazt akarják elérni, mint a megyei önkormányzatok esetében. A kormány ott átvállalta az adósságokat, a bankok most valamennyi önkormányzatnál ezt akarják kikényszeríteni. Az viszont nem járható út, hogy minden kockázatot az emberekre, az önkormányzatokra és a kormányra akarnak hárítani" - idézi a Magyar Hírlap.

Lázár János elmondta továbbá, hogy a peres eljáráson kívül azt javasolja majd a város képviselő-testületének, hogy mérlegelje a kormánytól vagy a törvényhozástól való segítségkérés lehetőségét is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+7 #3 álmodik a nyomor 2012-02-04 20:04
Lázár Úr!Öntől és morális állapotától hánynom kell.
Idézet
 
 
+5 #2 taxi 2012-02-03 18:24
MALÉV csőd: ilyen jó az állami tulajdon. 20 éve herdálják az adófizetők pénzét 10 milliós vezetők, majd felelősen leállítják. Jutalomra még lesz pénz, a kisemberek repülnek, az adófizetők fizetnek. A BKV, a MÁV ugyanez. Államosítsunk még néhány dolgot, hadd szárnyaljon a gazdaság! Miért nincsenek a barátok között hozzáértők? A Rába mikor csődöl be?
Idézet
 
 
+8 #1 kolo 2012-02-03 15:59
Így én is szeretnék tőzsdézni. Ha nyerek az enyém, ha vesztek fizet a bank. Ha meg nem akar perkálni, törvényt hozunk, hogy mégis!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Van más választásuk? Tovább...
 • Azért az érdekes, hogy ugyanazok a kollegák dolgoznak a kormányablakban , mint a... Tovább...
 • ..érdekes, hogy senkit nem köteleznek a védőoltásra, janem"... Tovább...
 • ..és mi van a hivatali dolgozókkal?? Tovább...
 • Ez jó - elveszem a pénzedet, aztán tárgyaljunk, hogy mennyit adok vissza belőle?... Tovább...
 • ez a cikk jó nagy katyvasz... Tovább...
 • Megbecsülve és elismerve az áldozatos munkájukat, nem ellenük irányulóan jegyzem... Tovább...
 • Hol van ehhez képest a jegyzők bére? Az elmúlt években a jegyzői munka,hatás és ... Tovább...
 • Ja persze! Ez nagyon szép, DE!! Mi van a hivatalban dolgozó köztisztviselők kel?... Tovább...
 • ...a hivatali dolgozóknak meg marad a Probono és az ASP (ami Szent estén zárva l... Tovább...
 • Bezzeg a hivatali dolgozókról egy szó sincs megint. Mi pusztuljunk éhen! Tovább...
 • Egyetértek az átlátható önkormányzat programmal. Esetleg átlátható állam program... Tovább...
 • Ez nyíltan az önkormányzatok kivégzése, pénzügyi tönkretétele. Csak mellékesen m... Tovább...
 • SIRALMAS!!!! Eljutottunk oda, hogy egy utcáról bekerülő fiatal középfokú végzett... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál megint nem lesz béremelés!!! A bevételeket elveszik,így a ... Tovább...