Hirdetés
1,3 millió eurót kér vissza az OLAF egy kamu magyar ivóvízprojekttől PDF Nyomtatás
2022. december 02. péntek, 08:00

vizAz Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) több olyan szennyvízkezelést és vízügyi infrastruktúrás korszerűsítő uniós projektet vizsgált, amelyeknél a gyanú szerint visszaéltek az uniós forrásokkal. Az OLAF nyomozói több ügyet tártak fel – Magyarország is érintett – , és megállapításuk szerint összesen 19,5 millió eurót csaltak ki az uniós adófizetőktől.

A magyar ügyben, városnevet nem említve az írta az OLAF, hogy ívóvízminőség-javítást célzó projektnél csaltak. Az OLAF bizonyítékai szerint változatlan maradt a vízkezelési technológia, nincs hatása a vízminőségre, pedig ez a finanszírozás alapfeltétele volt. Az OLAF ezért 1,3 millió eurót kér vissza a projektpartnerektől.

A minap Mohácsról derült ki, hogy nyomozást folytat ott az OLAF. A hatóságtól írásban kért  választ a Telex.hu arra a kérdésre, hogy Mohács érintett-e a vízminőségi ügyben.

„Az OLAF négy vizsgálatot zárt le a víz- és szennyvízlétesítmények korszerűsítési projektjeivel kapcsolatban. A megállapítások a hamis dokumentumok benyújtásától vagy az uniós finanszírozás támogathatósági feltételeinek nem teljesítésétől kezdve a megépített, de soha nem működő tisztítóberendezésekig terjedtek. Az ilyen típusú létesítmények célja a tiszta víz biztosítása, valamint a polgárok és a környezet védelme a szennyeződésektől. Az a tény, hogy az OLAF feltárta ezeket a feltételezett csalásokat, azt jelenti, hogy a pénzek visszakerülhetnek az uniós költségvetésbe, és a polgárok javára, nem pedig a csalók meggazdagodására fordíthatók. Összesen több mint 19,5 millió eurót javasoltak behajtásra a négy eset kapcsán” – mondta Ville Itälä, az OLAF főigazgatója.

Bulgáriában egy 2012-ben megépített szennyvíztisztító telepnél tártak fel csalást. A nyomozás szerint a telep sohasem működött, sőt funkciójával ellentétesen még a közegészségügyet és a környezetet is veszélyezteti. Ebben az ügyben 4,8 millió eurót kérnek vissza.

Egy romániai projektnél a nyomozók a közbeszerzési eljárásnál találtak szabálytalanságokat, emiatt 6,5 millió euró behajtását javasolták.

A második eset egy romániai vízellátási és szennyvíz-infrastruktúra korszerűsítésére irányuló projekt keretében végzett munkálatokra vonatkozó közbeszerzési eljárást vizsgálta. A vizsgálat különösen a közbeszerzési eljárás során benyújtott dokumentumok hitelességére összpontosított. Az OLAF nyomozói bizonyítékokat találtak a projektben részt vevő vállalkozók által elkövetett állítólagos csalásra, és az ügy lezárásakor 6,5 millió EUR behajtását javasolták. A román hatóságoknak bírósági ajánlást is benyújtottak.

A negyedik ügy is egy bulgáriai projekthez kötődik. Az OLAF egy névtelen forrástól kapott tipp után kezdett nyomozni, több szerződést is átnézett, és arra jutott, hogy hamis dokumentumokat nyújtottak be a pályázati szakaszban, és a kivitelezéskor is szabálytalanul hagytak jóvá munkákat. Itt 6,9 millió eurót követelnek vissza.

(Telex.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...