Hirdetés
Gémesi György: Idén már nem segít az állam az önkormányzatoknak PDF Nyomtatás
2022. november 10. csütörtök, 08:30

mosz2A Magyar Önkormányzatok Szövetsége az áram és a gáz áfájának csökkentését várja az államtól. Karácsony Gergely szerint az önkormányzati járóbeteg-szakrendelők államosításával az állam felrúgná az atlétikai vb ügyében kötött megállapodást.

Miután a belügyminiszter által vezetett Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsán semmilyen érdemi segítségre nem kaptak ígéretet, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) mai elnökségi ülésén a sürgető energiakrízisre tekintettel – korábban csak javaslatként megfogalmazott – Nemzeti Energiacsúcs összehívása mellett döntött.

A szakértőkkel történő eszmecserére, a szakmai vélemények összegzésére három héten belül kerülhet sor. Gémesi György, a MÖSZ elnöke jelezte: Balla György miniszteri biztos eddig már 140 település vezetőjével egyeztetett az önkormányzatoknak nyújtandó állami segítségről, de egyetlen konkrétum hangzott csak el, hogy december közepéig kell elkészítenie egy kormány-előterjesztést, ami azt is jelenti, hogy december 31-ig semmilyen segítségre nem számíthatnak a települések.

(Jövő év elejétől az állam ott avatkozik majd be, ahol az önkormányzat a kötelező feladatainak ellátására sem képes, bár arról, hogy pontosan mi is számít kötelezően ellátandó önkormányzati feladatnak, ugyancsak vita van.)

A MÖSZ javaslata az, hogy a távhő áfájához hasonlóan a gáz és a villany áfáját is öt százalékra csökkentse az állam. Csatlakoztak Schmidt Jenő TÖOSZ-elnök javaslatához, amely szerint az önkormányzatok ne kössenek az MVM-mel egyelőre féléves vagy egyéves szerződést, legfeljebb egy hónapra szerződjenek, mert ez esetben a napi gáz- és villanyár lehet az irányadó.

Az egészségügy átalakítását célzó, Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár által jegyzett koncepcióról Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta: mivel csak szóbeszédből ismerik a tartalmát, arról az önkormányzatok szervezetei nem mondhatták el a véleményüket, nem támogatják. Ugyanakkor szívesen egyeztetnének ennek szakmai részleteiről. Lehetnek ugyanis elemei, amelyek elfogadhatók lennének, de a főpolgármester leszögezte, hogy az önkormányzatokhoz tartozó járóbeteg-szakellátás teljes körű, kötelező államosítását biztosan nem fogadják el.

A centralizáció sohasem oldja meg a forráshiányt és a szakemberhiányt. Az egészségügyben is ettől szenvedünk. Nem a centralizáció hiánya, hanem a megfelelő bérek és a megfelelő szakembergárda hiánya jelenti az igazi problémát.

A koncepció elfogadása Karácsony Gergely szerint nagyon jelentős forráskivonást is jelentene. Emlékeztetett: Budapest húszmilliárd forintot fordít évről évre a főváros egészségügyi ellátórendszerének fejlesztésére.

Arra is emlékeztetett, hogy 2019-ben a kormánnyal kötött megállapodás értelmében a főváros vállalta a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezésének támogatását, cserébe az állam öt éven keresztül évi ötvenmilliárd forinttal segíti az Egészséges Budapest Program keretében a fővárosi egészségügyi rendszer infrastruktúrájának fejlesztését.

Nem azért kötötték ezt a megállapodást, hogy az ebből a forrásból eddig felújított, felszerelt vagy kibővített rendelőket most odaadják az államnak.

A részleteiben nem ismert koncepció, illetve az azon alapuló törvényjavaslat tehát – a főpolgármester szavai szerint – ennek a megállapodásnak a felrúgását jelentené.

(Index.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #2 Vidéki 2022-11-18 08:36
A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjármű adó - cserébe meg rászabadította az önkormányzatokr a a 7x-es, 10x-es gáz- és áramdíjakat, ezzel pénzügyileg a padlóra küldve mindet, nehogy már valami bevételre is szert tegyen az önkormányzat, ebből is fedezve a település működtetését - képmutató banda.
Idézet
 
 
+8 #1 Vidéki 2022-11-10 10:34
Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok önkormányzatai. Szegény vidéki önkormányzatok - mindent bezárnak, meg lekapcsolnak, de még ez sem lesz elég, jön a csőd.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak úgy mellékesen - a magyar adófizetői pénzekből a kormány támogatja a határo... Tovább...
 • Igen! velünk senki sem foglalkozik.A tanárok, orvosok, ..stb többszörösét keresi... Tovább...
 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...