Hirdetés
Beindult a kormány titokzatos államosítása PDF Nyomtatás
2022. augusztus 24. szerda, 07:00

vizikoz1Nem világos, mi a szándéka a kormánynak azzal, hogy államosítja az önkormányzatok vízközművagyonát, ha akarja ezután újra privatizálhatja a közműcégeket vagy eltörölheti a vízdíj korlátozását.

Tolna megye központjában, Szekszárdon még nem, de a megye kisebb településeinek többségében már megszületett a döntés: az önkormányzatok sorban mondanak le a több mint 43 milliárdos vagyonnal rendelkező, közös tulajdonú vízközműcégről, hogy átadják az államnak - ad életképet a kormány legújabb átszervezéséről a 24.hu.

Az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. 51 tolnai településen szolgáltat ivóvizet és a legtöbb helyen ez a cég biztosítja a szennyvíz elvezetését is. Az érintett települések önkormányzatai voltak a tulajdonosai a részvénytársaságnak: mostanáig. Bár a tulajdonosok próbálták elkerülni a tavaly 2,7 milliárd forintos rekordbevétel mellett 121 ezer forintos nyereséget produkáló E.R.Ö.V. „államosítását”, a mentési terveik lepattantak a kormányzati döntéshozókról.

Nyitott kérdések

A 24.hu birtokába jutott dokumentumok szerint az E.R.Ö.V. menedzsmentje július közepén, Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez fordult segítségért, mert az elszállt energiaárak miatt már nem tudta volna nyereségesen folytatni a tevékenységét.

Palkovics helyett a tolnai vízközműcégnek a Nemzeti Vízművek Zrt. (NV Zrt.) válaszolt. A levélben nem volt szó pénzügyi támogatásról, csupán azt írták le részletesen, hogyan adhatják át a céget és a vagyonát. Hivatalosan integrációs eljárásnak hívják ezt az elmúlt években elindított kormányzati programot, amellyel lehetővé tették a rezsicsökkentés miatt megroppant vízközműcégek állami átvételét.

A profit mindenhatósága

Eddig azonban csak kevesen éltek a lehetőséggel, hiszen tavaly még a fideszes elnök által vezetett Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is azt javasolta a polgármestereknek, ne az államosításban gondolkodjanak. Ha ugyanis nem a sajátjuk a vízközművagyon, akkor nincs biztosíték arra, hogy az önkormányzatok nem lesznek újra kiszolgáltatva a „profit mindenhatóságának”, vagyis annak, hogy az állam előbb vagy utóbb újra magánkézbe adja a vízszolgáltatókat.

Sok érintett egyébként attól tart, hogy a kormány csak az integrációs folyamat, vagyis az államosítás lezárultáig hagyja érintetlenül a vízdíjat, később azonban itt is – részben, vagy teljesen – eltörli a hatósági árakat. A magasabb vízdíj újra rentábilissá teheti a vízközműcégek működését, de az már az új tulajdonosok számára jelent majd könnyebbséget.

(Napi.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...
 • Csak a következő szektorok vannak a bedőlés előtt 1 másodperccel: oktatás, egész... Tovább...