Hirdetés
Több önkormányzat is csődbe mehet PDF Nyomtatás
2022. augusztus 15. hétfő, 08:30

muvhaz2Próbálnak készülni az önkormányzatok az energia árának emelkedésére, de azt mondják, a tervezést szinte lehetetlenné teszi, hogy nem tudják, pontosan mire számíthatnak. Egyelőre ugyanis nem ismertek az árak, így marad a szorongás, hogy miből fizetik majd ki ősszel és télen a megemelkedő rezsit. Több önkormányzat is csődbe mehet, hacsak nem kap többlettámogatást.

Próbálnak készülni az önkormányzatok az energia árának emelkedésére, de azt mondják, a tervezést szinte lehetetlenné teszi, hogy nem tudják, pontosan mire számíthatnak. Egyelőre ugyanis nem ismertek az árak, így marad a szorongás, hogy miből fizetik majd ki ősszel és télen a megemelkedő rezsit. Több önkormányzat is csődbe mehet, hacsak nem kap többlettámogatást.

Szekszárd azon megyeszékhelyek egyike, amelyek komoly költségnövekedésre számítanak a gáz és a villany árának emelkedése miatt. Az önkormányzat gazdasági bizottságának ellenzéki alelnöke azt mondja, hogy egyelőre nem tudják, miből fogják fizetni a számláikat.

„Hárommillió kilowatt áramot fogyasztanak Szekszárd város közintézményei és a közvilágítás. Ennek tíz forintos emelése is több tízmillió forintot jelente, és az 50-60 forintos emelés, amiről szó van, az gyakorlatilag a feje tetejére állítaná a költségvetést” – fogalmazott az ATV Híradónak Rácz Zoltán, a gazdasági bizottság elnökhelyettese.

A villanyszámlánál is nagyobb mértékben emelkedik a gáz ára, így a közintézmények fűtése is jelentős költségnövekedéssel jár majd. Ezt a város Fidesz-frakciójának vezetője is elismeri, szerinte pluszforrásra lesz szükségük.

„Valóban nagy problémát jelent. Egyelőre csak érzékeljük a gondot, keressük a megoldást. Többletforrásra van szükség. Efelé gondolkodunk, de nem tudjuk, hogy pontosan honnan, egyelőre dolgozunk rajta” – mondta Kocsis Máté.

A nagyobb településeknél is komolyabb a feladat a kistelepüléseken, ahol egy-egy kultúrház vagy idősek otthonának üzemeltetése kerülhet veszélybe a rezsiárak emelkedése miatt. A Zala megyei Surd polgármester azt mondja, hogy megoldhatatlannak látszik a probléma.

„Eddig fizettünk egymillió, egymillió kettőt éves szinten a gázért és most nyolcmilliót kellene fizetnünk. Akkor itt vannak az idősek, az orvosi rendelő, az óvoda, a hivatal. Szóval lehetetlen kigazdálkodni ennyi pénzt. Magyarul amit ki kéne fizetnünk, annak az egyharmada nem jön be, nincs miből kifizetni” – mondta Kanász János, Surd polgármestere.

A polgármester hozzátette, hogy már csak a kommunális adó az egyetlen saját bevételük. Tervezik az iparűzési adó bevezetését, de az is csak jövőre jelenthet valamennyi pluszbevételt.

(ATV)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+9 #1 Vidéki 2022-08-15 09:48
Az állam elvonja az önkormányzatok bevételeit (gépjármű adó, iparűzési adó fele), a kiadások meg az égig nőnek - következmény csődbe mennek az önkormányzatok. Nem így kell egy országot irányítani, hogy lassan minden terület, minden ágazat csődben van (oktatás, egészségügy, önkormányzatok, vízügy stb.).
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak a következő szektorok vannak a bedőlés előtt 1 másodperccel: oktatás, egész... Tovább...
 • Ez egy google-fordítás ? Úgy tűnik. Vagyis nem is magyar ember írta? Vagy nem ma... Tovább...
 • Itt változás csak akkor lesz, ha a nincstelen sok tízezres tömeg az utcán lesz. ... Tovább...
 • Addig, amíg a jegyzők nem állítják fel a dolgozóit, nem fog itt semmi sem változ... Tovább...
 • A szakszervezet 20%-os béremelést kér - a kormány meg nem ad. Így szokott ez len... Tovább...
 • Totál fejetlenséggel kormányoznak. De ez milyen kormányzás már???????? Tegnap íg... Tovább...
 • Ebben az országban már semmi nem megy normálisan????? Atyaélet! Így is alig van ... Tovább...
 • Ezt most olvasom először. vargamisi" (direkt kisbetűvel!) ugyan mivel magyarázná... Tovább...
 • Ja, és 35 éve a köz rabszolgája! Tovább...
 • Saját bérüket is akkor emeljék, ha "jobb idők jönnek" Üdv. egy 59 éves önkormány... Tovább...
 • Az állam elvonja az önkormányzatok bevételeit (gépjármű adó, iparűzési adó fele)... Tovább...
 • Az állam megmenti a szolgáltatást, teljesen profin felépített lerohasztás...é s ... Tovább...
 • De jó! Annyira megnyugodtam most! Tovább...
 • Ez igen! Magyarország előre megy, nem hátra!????? Tovább...
 • Ez előre tudható volt, ugyan ez a folyamat játszódik le a hulladékgazdálk odásba... Tovább...