Hirdetés
150 milliós mentőövet dob a főváros a magánszínházaknak PDF Nyomtatás
2022. július 11. hétfő, 09:00

szinhaz1A hírről Karácsony Gergely számolt be a közösségi oldalán.

A főpolgármester Facebook-bejegyzésében ugyanakkor kiemeli, hogy a főváros képtelen átvenni az államtól ezeknek a színházaknak a tartós támogatását, mert nincs rá pénzük. Emlékeztet, az érintett intézmények a korábbi tao-támogatási rendszerből biztosított támogatásból működtek, melyet a kormányzati támogatások rendszere váltott fel.

A Fővárosi Önkormányzat elsődleges feladata, hogy biztosítsa a saját tulajdonában és fenntartásában lévő színházak működését, amelyeket szintén súlyosan érint az elszabadult infláció, az energiaköltségek drágulása. „Ugyanakkor morális felelősséget érzünk a budapesti kultúra sokszínűségének megőrzéséért, ezért is lett része a 2020-ban megkötött kormány–főváros közötti színházi megállapodásnak a független színházi műhelyek állami támogatása” – írja Karácsony Gergely.

A helyzet tarthatatlansága miatt egy kulturális mentőöv programot hoznak létre, aminek az idei évre része egy 150 millió forintos alap – olvasható a posztban, amiben a főpolgármester ismételten hangsúlyozza, hogy a főváros nem tudja átvenni az állam szerepét és felelősségét.

Budapest 2023-ban ünnepli majd a 150. születésnapját. Ennek az évnek a főváros kulturális sokszínűségében rejlő értékek bemutatásáról, nem pedig a bezáró színházakról kell szólnia – jegyzi meg a városvezető –, amiben nem csupán az a főváros által fenntartott színházakra, hanem minden fővárosi műhelyre számítanak.

A kulturális mentőöv részletei a következők:

 • Az idei évre a főváros költségvetésében szereplő saját fenntartású színházak finanszírozásának átütemezésével létrejön egy egyszeri visszatérítendő (amennyiben a kormányzati támogatás folyósításra kerül) támogatást biztosító 150 millió forintos alap a független és magánszínházak működési költségeinek támogatására.
 • A budapesti színházvédelmi alapból azok a színházi műhelyek kaphatnak támogatást, amelyek állami támogatásban részesültek korábban, de 2022-ben ezt még nem kapták meg. Amennyiben a támogatás megérkezik az államtól, akkor a fővárosi támogatást ennek mértékében vissza kell téríteni.
 • A színházvédelmi alap felhasználásának szabályait augusztus közepére dolgozza ki a főváros az érintett intézményekkel való konzultáció után. A részletszabályok kidolgozásának folyamatában felmérés készül arról, hogy a fővárosi független és magán színházi műhelyek számára milyen mértékű működési nehézséget okoz a kormányzati támogatás elmaradása, illetve annak jelentős csúszása.

Ugyanakkor a lavina úgy tűnik nem áll meg

Több nyilvántartásba vett, közhasznú jogállású előadó-művészeti szervezet sem kapott támogatást az előadó-művészeti célú támogatási programból, köztük az Átrium Színház, Pintér Béla és Társulata, a Proton Színház, valamint a kiemelt minősítéssel rendelkező Centrál Színház – jelezte a kulturális és innovációs miniszternek és a kulturális államtitkárnak címzett nyílt levelében a Független Előadó-művészeti Szövetség, amely a színházak fennmaradásáért a támogatások megítélésére kéri a döntéshozókat. A Centrál Színház igazgatója érdeklődésünkre úgy fogalmazott: a teátrum 250 millió forinttól eshet el.

Cikk ebben a témában

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak a következő szektorok vannak a bedőlés előtt 1 másodperccel: oktatás, egész... Tovább...
 • Ez egy google-fordítás ? Úgy tűnik. Vagyis nem is magyar ember írta? Vagy nem ma... Tovább...
 • Itt változás csak akkor lesz, ha a nincstelen sok tízezres tömeg az utcán lesz. ... Tovább...
 • Addig, amíg a jegyzők nem állítják fel a dolgozóit, nem fog itt semmi sem változ... Tovább...
 • A szakszervezet 20%-os béremelést kér - a kormány meg nem ad. Így szokott ez len... Tovább...
 • Totál fejetlenséggel kormányoznak. De ez milyen kormányzás már???????? Tegnap íg... Tovább...
 • Ebben az országban már semmi nem megy normálisan????? Atyaélet! Így is alig van ... Tovább...
 • Ezt most olvasom először. vargamisi" (direkt kisbetűvel!) ugyan mivel magyarázná... Tovább...
 • Ja, és 35 éve a köz rabszolgája! Tovább...
 • Saját bérüket is akkor emeljék, ha "jobb idők jönnek" Üdv. egy 59 éves önkormány... Tovább...
 • Az állam elvonja az önkormányzatok bevételeit (gépjármű adó, iparűzési adó fele)... Tovább...
 • Az állam megmenti a szolgáltatást, teljesen profin felépített lerohasztás...é s ... Tovább...
 • De jó! Annyira megnyugodtam most! Tovább...
 • Ez igen! Magyarország előre megy, nem hátra!????? Tovább...
 • Ez előre tudható volt, ugyan ez a folyamat játszódik le a hulladékgazdálk odásba... Tovább...