Hirdetés
A kormány leszámolhat az iparűzési adóval PDF Nyomtatás
2022. április 20. szerda, 08:30

adocsaloCsak az a kérdés, mennyire akarja leszűkíteni az önkormányzatok mozgásterét.

A Népszavának Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, már a szolidaritási adó kivetése is azt jelezte, hogy a kormány az önkormányzatokra nem akar többet költeni, inkább a nagyobbakkal finanszíroztatja a kisebbek működését.

Már most is minden pénz a kormányon keresztül érkezik, az elszabaduló energiaárak csapdájából is csak az állam húzhatja ki a településeket. A mozgásteret a végtelenségig le lehet szűkíteni – mondta Tab kormánypárti polgármestere.

Az önkormányzati rendszer átalakítása és a válságkezelés összefüggése kapcsán a lapnak Balázs Zoltán politológus-közgazdász, a Corvinus Egyetem tanára azt mondta, az Orbán-kormány két legyet ütne egy csapásra, ha eltörölné a helyi iparűzési adót (hipa). Ez a legkevesebb közvetlen bevételkieséssel járna az államnak, viszont a főváros és a nagyobb városok pénzügyi önállóságának megszűnését jelentené.

A lap idézi Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár fideszes polgármesterét, aki szerint az iparűzési adó nélkül az önkormányzati rendszer fenntarthatatlan.

Balázs Zoltán ennek kapcsán emlékeztet rá, lehet, hogy ez a cél, hiszen a kormány ezzel úgy őrizné meg az önkormányzatok autonómiáját, hogy annak valódi tartalmát elvenné. A fővárosi, kerületi – egyéb települési – önkormányzatok döntéshozó centrumként megszűnnének. Mint mondta, csak az a kérdés, hogy Orbán Viktor bevehetőnek tartja-e még Budapestet vagy letett róla. Ha igen, akkor eljött a leszámolás ideje. S ez hatással lesz a többi önkormányzatra is. A helyi politizálás tereinek eltűnése pedig jó időre stabil alapot ad a Fidesz-rendszerének.

Schmidt Jenő szerint a kisebb települések már most is az államtól függnek, 2600 településen minimális a pénzügyi mozgástér. Az önkormányzati rendszer fejnehéz,

Budapest testidegen, nem lehet úgy kezelni, mint a többi önkormányzatot, le kellene választani a rendszerről, külön törvényt alkotni rá – tette hozzá.

Magyar György ügyvéd szerint az Országgyűlés átalakíthatja a helyi adók rendszerét, az iparűzési adó teljes megszüntetéséhez elég egy törvénymódosítás, jogállamisági aggályt az jelenthet, hogy 1997-ben a belső jogrendszer részei lettek a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájáról szóló strasbourg-i egyezmény rendelkezései, amelyek a helyi közösségek önigazgatáshoz való jogát és konkrét jogintézményeit hivatottak biztosítani.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hipa-felezés ötletét adó elnöke korábban a Népszavának azt mondta, az iparűzési adót jobban szét kellene teríteni. Parragh László úgy vélte, a jelenlegi rendszer nem segíti a gazdaság fejlődését, az önkormányzatoknak sem kedvező, így előbb-utóbb ki kell dobni és egy új rendszert alkotni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+7 #1 Vidéki 2022-04-21 09:58
Ha kormány leszámol az iparűzési adóval, akkor ezzel együtt leszámol az önkormányzatisá ggal is. 32 évvel a rendszerváltozá s után visszatérünk a langyos államszocializm usba - ugyanis helyi bevételek nélkül az önkormányzatok kizárólag az állam által biztosított (egyébként egyre szűkebb) bevételekből kell, hogy fenntartsák az adott települést. Mindent a központban ( a kormányban) fognak eldönteni, azt is, hogy ki mennyi pénzt kap, ki mit fejleszthet. Gondolom a baráti önkormányzatok kapnak, a többiek nem - így minden település rá lesz kényszerítve, hogy a Fideszre szavazzon. Ha pedig minden Fidesz lesz - a kormány is, meg az önkormányzatok is az bizony újra szocializmus, jön a tervgazdaság, a pártutasítás - vissza jövőbe 2022-ben?!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 117%-on teljesült, de eleve egy csomó önkormányzat alultervezte, az IPÁ-t, mert ... Tovább...
 • Ahol vármegyék és főispánok voltak ott SZOLGABÍRÓK irányították a vidéket, igaz ... Tovább...
 • Kedves Barátom! Felsoroltál a kb 3200 önkormányzatból egy párat, ez a statisztik... Tovább...
 • Úgy néz ki, nem csak vármegyék, főispánok lesznek itt, hanem tanácselnökök és v... Tovább...
 • Önkormányzatok - game over. Marad - központilag irányított és fizetett tanácsok. Tovább...
 • Ez már a vég kezdete- elveszik az önkormányzatok adóbevételeinek jelentős részét... Tovább...
 • Cseresznye fesztiválon és más rendezvényeken is azt tapasztaltam, hogy a kitelep... Tovább...
 • A strandokon és thermál fürdőkben szinte természetesnek tekinthető, hogy a vendé... Tovább...
 • A gazdaság, a fejlesztés területén már van ezernyi miniszter, meg kormánybiztos ... Tovább...
 • "DIGITALIZÁCIÓ" Addig, amíg a 15 éves gyermek a születési évét SEM tudja megmond... Tovább...
 • A Közig már összeomlott, ha valaki én tudom.... Ti még nem tudjátok.. Tovább...
 • A közigazgatásban dolgozó - ténylegesen dolgozó és az ügyeket ténylegesen intéző... Tovább...
 • Csak egy kérdés? Miért nem fönt kezdik! Államtitkárok, háttérintézmény ek, rongy... Tovább...
 • Ha kormány leszámol az iparűzési adóval, akkor ezzel együtt leszámol az önkormán... Tovább...
 • Sajnos az önkormányzatisá g végét látom - önálló bevételek nélkül, az állami tám... Tovább...