Hirdetés
A kormány leszámolhat az iparűzési adóval PDF Nyomtatás
2022. április 20. szerda, 07:30

adocsaloCsak az a kérdés, mennyire akarja leszűkíteni az önkormányzatok mozgásterét.

A Népszavának Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, már a szolidaritási adó kivetése is azt jelezte, hogy a kormány az önkormányzatokra nem akar többet költeni, inkább a nagyobbakkal finanszíroztatja a kisebbek működését.

Már most is minden pénz a kormányon keresztül érkezik, az elszabaduló energiaárak csapdájából is csak az állam húzhatja ki a településeket. A mozgásteret a végtelenségig le lehet szűkíteni – mondta Tab kormánypárti polgármestere.

Az önkormányzati rendszer átalakítása és a válságkezelés összefüggése kapcsán a lapnak Balázs Zoltán politológus-közgazdász, a Corvinus Egyetem tanára azt mondta, az Orbán-kormány két legyet ütne egy csapásra, ha eltörölné a helyi iparűzési adót (hipa). Ez a legkevesebb közvetlen bevételkieséssel járna az államnak, viszont a főváros és a nagyobb városok pénzügyi önállóságának megszűnését jelentené.

A lap idézi Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár fideszes polgármesterét, aki szerint az iparűzési adó nélkül az önkormányzati rendszer fenntarthatatlan.

Balázs Zoltán ennek kapcsán emlékeztet rá, lehet, hogy ez a cél, hiszen a kormány ezzel úgy őrizné meg az önkormányzatok autonómiáját, hogy annak valódi tartalmát elvenné. A fővárosi, kerületi – egyéb települési – önkormányzatok döntéshozó centrumként megszűnnének. Mint mondta, csak az a kérdés, hogy Orbán Viktor bevehetőnek tartja-e még Budapestet vagy letett róla. Ha igen, akkor eljött a leszámolás ideje. S ez hatással lesz a többi önkormányzatra is. A helyi politizálás tereinek eltűnése pedig jó időre stabil alapot ad a Fidesz-rendszerének.

Schmidt Jenő szerint a kisebb települések már most is az államtól függnek, 2600 településen minimális a pénzügyi mozgástér. Az önkormányzati rendszer fejnehéz,

Budapest testidegen, nem lehet úgy kezelni, mint a többi önkormányzatot, le kellene választani a rendszerről, külön törvényt alkotni rá – tette hozzá.

Magyar György ügyvéd szerint az Országgyűlés átalakíthatja a helyi adók rendszerét, az iparűzési adó teljes megszüntetéséhez elég egy törvénymódosítás, jogállamisági aggályt az jelenthet, hogy 1997-ben a belső jogrendszer részei lettek a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájáról szóló strasbourg-i egyezmény rendelkezései, amelyek a helyi közösségek önigazgatáshoz való jogát és konkrét jogintézményeit hivatottak biztosítani.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hipa-felezés ötletét adó elnöke korábban a Népszavának azt mondta, az iparűzési adót jobban szét kellene teríteni. Parragh László úgy vélte, a jelenlegi rendszer nem segíti a gazdaság fejlődését, az önkormányzatoknak sem kedvező, így előbb-utóbb ki kell dobni és egy új rendszert alkotni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+7 #1 Vidéki 2022-04-21 08:58
Ha kormány leszámol az iparűzési adóval, akkor ezzel együtt leszámol az önkormányzatisá ggal is. 32 évvel a rendszerváltozá s után visszatérünk a langyos államszocializm usba - ugyanis helyi bevételek nélkül az önkormányzatok kizárólag az állam által biztosított (egyébként egyre szűkebb) bevételekből kell, hogy fenntartsák az adott települést. Mindent a központban ( a kormányban) fognak eldönteni, azt is, hogy ki mennyi pénzt kap, ki mit fejleszthet. Gondolom a baráti önkormányzatok kapnak, a többiek nem - így minden település rá lesz kényszerítve, hogy a Fideszre szavazzon. Ha pedig minden Fidesz lesz - a kormány is, meg az önkormányzatok is az bizony újra szocializmus, jön a tervgazdaság, a pártutasítás - vissza jövőbe 2022-ben?!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...