Hirdetés
A Magyar falu programot a falvak írják PDF Nyomtatás
2022. február 02. szerda, 08:00

gyoparos alpar02A Magyar falu programnak egyetlen olyan eleme, fejlesztési iránya sincs, amelyet ne maguk a falvak kértek volna – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár a Nógrád megyei Magyarnándorban.

A kormánybiztos a Magyar falu programban felújított játszóteret és járdát tekintette meg Magyarnándorban, valamint a térség polgármestereivel találkozott. Az ezt követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a program céljaként azt határozták meg, hogy elinduljon a gyarapodás azon kistelepüléseken, amelyeken drasztikusan csökkent a népesség az elmúlt évtizedekben. Az eredmények között sorolta, hogy egyre több fiatal család vállal gyermeket, egyre többen döntenek úgy, hogy helyben maradnak, illetve hazatérnek szülőfalujukba.

Ha gyarapszik a népesség, folyamatosan javítani kell a közszolgáltatások minőségét, utcákat, járdákat, közintézményeket kell felújítani, szociális és oktatási intézményeket kell fejleszteni, a programnak pedig számszerűsíthető eredményei vannak – tette hozzá.

A nyugat-nógrádi választókerületbe a Magyar falu program indulása óta eltelt kevesebb mint három évben több mint 10 milliárd forint támogatás érkezett – folytatta. Ez tartalmazza a falusi családi otthonteremtési kedvezményt (csok) és szerepelnek benne az állami mellékúthálózat-fejlesztési program egyes szakaszai, a kisboltos, vagy a falusi civil alap támogatási rendszer.

Gyopáros Alpár a népesség korábbi csökkenését azzal magyarázza, hogy 2002 és 2010 között, a Gyurcsány-kormányok idején csaknem 400 óvodát és iskolát zártak be, és „ezres nagyságrendben” kerültek pedagógusok az utcára. „Mi pedig iskolákat, óvodákat fejlesztünk – sorolta –, szolgálati lakásokat építünk és újítunk fel, és minden más közszolgáltatást szeretnénk felújítani, illetve elindítani, ami eddig hiányzott a kistelepüléseken.”

Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője (Fidesz) közölte, a választókerület polgármesterei több fórumon mondták el, milyen fejlesztések szükségesek a falvak számára, milyen fejlesztési irányokban érdemes gondolkodni. A kormánybiztosság ezeket összegyűjtötte – mondta –, és nem véletlen, hogy minden támogatás célzottan találta meg a helyi közösségeket, legyen szó korszerűsítésről, orvosi rendelők, közösségi terek, temetők felújításáról, játszóterek építéséről, alsóbbrendű utak fejlesztéséről, köztéri eszközök beszerzéséről. Lehet, hogy csak néhány milliós, vagy néhány tízmillió forintos fejlesztésekről van szó - mondta Balla Mihály –, de a kis településeken minden forint nagyon jól hasznosul.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+7 #2 Anno2 2022-02-02 20:45
Meg nem kell bölcsőde minden kistelepülésre. Minek? Se gyerek,se munkahely. De meg kell pályázni, mert úgy is megnyerik!.... Olyan intézményre meg mi szükség, ahová a gyereket csak 08.00 órakor lehet bevinni, de 16.00 órakor már ne legyen ott? Ettől még a szülő nem tud elmenni dolgozni, még ha szeretne is. Ki és miből fogják ezeket az épületeket fenntartani? Azok az önkormányzatok, akiktől már szinte minden bevételt elvettek? Vannak bajok!
Idézet
 
 
+6 #1 Vidéki 2022-02-02 12:13
Ezt nem hiszem, mert a falvakban nem a templom felújítása, meg a járda felújítása legnagyobb probléma, hanem az, hogy - helyben vagy a közelben nincs munkahely, nincs normális tömegközlekedés , nincs a falvakhoz vezető normális út, helyben nincs orvos, védőnő, óvónő, bolt, iskola.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 117%-on teljesült, de eleve egy csomó önkormányzat alultervezte, az IPÁ-t, mert ... Tovább...
 • Ahol vármegyék és főispánok voltak ott SZOLGABÍRÓK irányították a vidéket, igaz ... Tovább...
 • Kedves Barátom! Felsoroltál a kb 3200 önkormányzatból egy párat, ez a statisztik... Tovább...
 • Úgy néz ki, nem csak vármegyék, főispánok lesznek itt, hanem tanácselnökök és v... Tovább...
 • Önkormányzatok - game over. Marad - központilag irányított és fizetett tanácsok. Tovább...
 • Ez már a vég kezdete- elveszik az önkormányzatok adóbevételeinek jelentős részét... Tovább...
 • Cseresznye fesztiválon és más rendezvényeken is azt tapasztaltam, hogy a kitelep... Tovább...
 • A strandokon és thermál fürdőkben szinte természetesnek tekinthető, hogy a vendé... Tovább...
 • A gazdaság, a fejlesztés területén már van ezernyi miniszter, meg kormánybiztos ... Tovább...
 • "DIGITALIZÁCIÓ" Addig, amíg a 15 éves gyermek a születési évét SEM tudja megmond... Tovább...
 • A Közig már összeomlott, ha valaki én tudom.... Ti még nem tudjátok.. Tovább...
 • A közigazgatásban dolgozó - ténylegesen dolgozó és az ügyeket ténylegesen intéző... Tovább...
 • Csak egy kérdés? Miért nem fönt kezdik! Államtitkárok, háttérintézmény ek, rongy... Tovább...
 • Ha kormány leszámol az iparűzési adóval, akkor ezzel együtt leszámol az önkormán... Tovább...
 • Sajnos az önkormányzatisá g végét látom - önálló bevételek nélkül, az állami tám... Tovább...