Hirdetés
A Magyar falu programot a falvak írják PDF Nyomtatás
2022. február 02. szerda, 07:00

gyoparos alpar02A Magyar falu programnak egyetlen olyan eleme, fejlesztési iránya sincs, amelyet ne maguk a falvak kértek volna – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár a Nógrád megyei Magyarnándorban.

A kormánybiztos a Magyar falu programban felújított játszóteret és járdát tekintette meg Magyarnándorban, valamint a térség polgármestereivel találkozott. Az ezt követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a program céljaként azt határozták meg, hogy elinduljon a gyarapodás azon kistelepüléseken, amelyeken drasztikusan csökkent a népesség az elmúlt évtizedekben. Az eredmények között sorolta, hogy egyre több fiatal család vállal gyermeket, egyre többen döntenek úgy, hogy helyben maradnak, illetve hazatérnek szülőfalujukba.

Ha gyarapszik a népesség, folyamatosan javítani kell a közszolgáltatások minőségét, utcákat, járdákat, közintézményeket kell felújítani, szociális és oktatási intézményeket kell fejleszteni, a programnak pedig számszerűsíthető eredményei vannak – tette hozzá.

A nyugat-nógrádi választókerületbe a Magyar falu program indulása óta eltelt kevesebb mint három évben több mint 10 milliárd forint támogatás érkezett – folytatta. Ez tartalmazza a falusi családi otthonteremtési kedvezményt (csok) és szerepelnek benne az állami mellékúthálózat-fejlesztési program egyes szakaszai, a kisboltos, vagy a falusi civil alap támogatási rendszer.

Gyopáros Alpár a népesség korábbi csökkenését azzal magyarázza, hogy 2002 és 2010 között, a Gyurcsány-kormányok idején csaknem 400 óvodát és iskolát zártak be, és „ezres nagyságrendben” kerültek pedagógusok az utcára. „Mi pedig iskolákat, óvodákat fejlesztünk – sorolta –, szolgálati lakásokat építünk és újítunk fel, és minden más közszolgáltatást szeretnénk felújítani, illetve elindítani, ami eddig hiányzott a kistelepüléseken.”

Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője (Fidesz) közölte, a választókerület polgármesterei több fórumon mondták el, milyen fejlesztések szükségesek a falvak számára, milyen fejlesztési irányokban érdemes gondolkodni. A kormánybiztosság ezeket összegyűjtötte – mondta –, és nem véletlen, hogy minden támogatás célzottan találta meg a helyi közösségeket, legyen szó korszerűsítésről, orvosi rendelők, közösségi terek, temetők felújításáról, játszóterek építéséről, alsóbbrendű utak fejlesztéséről, köztéri eszközök beszerzéséről. Lehet, hogy csak néhány milliós, vagy néhány tízmillió forintos fejlesztésekről van szó - mondta Balla Mihály –, de a kis településeken minden forint nagyon jól hasznosul.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+7 #2 Anno2 2022-02-02 19:45
Meg nem kell bölcsőde minden kistelepülésre. Minek? Se gyerek,se munkahely. De meg kell pályázni, mert úgy is megnyerik!.... Olyan intézményre meg mi szükség, ahová a gyereket csak 08.00 órakor lehet bevinni, de 16.00 órakor már ne legyen ott? Ettől még a szülő nem tud elmenni dolgozni, még ha szeretne is. Ki és miből fogják ezeket az épületeket fenntartani? Azok az önkormányzatok, akiktől már szinte minden bevételt elvettek? Vannak bajok!
Idézet
 
 
+6 #1 Vidéki 2022-02-02 11:13
Ezt nem hiszem, mert a falvakban nem a templom felújítása, meg a járda felújítása legnagyobb probléma, hanem az, hogy - helyben vagy a közelben nincs munkahely, nincs normális tömegközlekedés , nincs a falvakhoz vezető normális út, helyben nincs orvos, védőnő, óvónő, bolt, iskola.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...