Hirdetés
Kevés önkormányzat kopogtatott az MVM ajtaján PDF Nyomtatás
2022. január 25. kedd, 08:00

mvmCsupán néhány önkormányzati egyetemes szolgáltatási igénybejelentést érkezett az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-hez.

Egyelőre nem látszik, hogy tömegével lépnének be az egyetemes szolgáltatásba (ESZ) azok a gazdálkodó szervezetek, amelyeknek ezt tavaly novemberben lehetővé tette a jogszabályi változás.

A kapu a költségvetési szervek és azok közfeladatot ellátó intézményeinek, a helyi önkormányzatoknak és azok közfeladatot ellátó költségvetési intézményeinek, az egyházi jogi személyeknek az általuk ellátott közfeladathoz kapcsolódóan, végül a közfeladatot ellátó alapítványi fenntartású intézményeknek nyílt meg. Feltehető volt, hogy sokan választják majd az ESZ-ben fizetendő mintegy 31 forintos kilowattóránkénti áramdíjat az annál többször nagyobb piaci árnál, főleg, mivel már őszi sajtóértesülések is szóltak ilyen önkormányzati szándékokról. A VG-nek azonban azt válaszolta az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., hogy hozzá csupán néhány önkormányzati egyetemes szolgáltatási igénybejelentést érkezett.

Bár még befuthatnak újabbak, a lehetséges kopogtatók körét leszűkítette egy tavaly december 28-i kormányrendelet, amely csak a koronavírus miatt veszélyhelyzet elmúltával veszti hatályát. Eszerint 2022. február 1-jétől a központi költségvetési szervek és a közfeladatot ellátó intézmények nem jogosultak az ESZ-re, érintett szerződéseik akkortól megszűnnek. Nem lesznek jogosultak arra sem, hogy végső menedékes szolgáltatót jelöljön ki számukra az energiahivatal. Ám nem maradnak áram nélkül akkor sem, ha nem kötnek időre új, már versenypiaci szerződést, mert a hálózat üzemeltetője a jogszabály szerint nem vághatja el őket a villamos energiától. (Persze, a szerződés nélkül vételezett áramot később ki kell fizetni.)

Az MVM Next egyelőre arról sem tudott beszámolni, hogy kkv-k sora özönlött volna át hozzá az egyetemes szolgáltatásába, igaz, az ezt lehetővé tévő rendelet csak 2021 végén jelent meg.

A pontosabb kép érdekében az igények számát később érdemes megvizsgálni – írta a társaság. Emlékeztetett, hogy az ESZ-re eddig is minden olyan ügyfél jogosult volt, amely felhasználási helyeinek összteljesítménye nem haladja meg a 3×63 ampert. Az MVM Next azonban nem tartja nyilván, hogy a decemberi rendelet megjelenése előtt hány kkv-ügyfele volt. Rámutatott, hogy a vonatkozó kormányrendelet 250 főben maximálja a kkv fogalmát, míg az új, 2021. decemberi jogszabály a legfeljebb 10 fős kkv-re vonatkozik.

A VG megkérdezte a társaságtól azt is, hogy tavaly mekkora vesztesége keletkezett az egyetemes szolgáltatás miatt, továbbá, hogy hogyan kezelte az ugyanilyen eredetű 2020-as mínuszát. Válasza szerint lapunk gazdasági vonatkozású kérdéseire még nem áll rendelkezésére minden adat. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal nyilvántartása szerint 2020-ban Magyarországon 12 197 gigawattóra (GWh) áram fogyott az ESZ-ben, ebből a háztartások 11 734 GWh-t használtak el, így a rajtuk kívüliek (az arra jogosult intézmények és a kkv-k) pedig mindössze 463 GWh-t, azaz 3,8 százaléknyit.

(VG.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...
 • Csak a következő szektorok vannak a bedőlés előtt 1 másodperccel: oktatás, egész... Tovább...