Hirdetés
Több tízmilliárd lehet a megyei jogú városok vesztesége PDF Nyomtatás
2022. január 05. szerda, 08:00

szitakarolyÖsszességében több tízmilliárd hiánnyal számolhat 2022-ben a huszonhárom megyei jogú város a kormányzati megszorítások és a nagyobb energiaárak miatt – írja a Népszava. A városokat érintő, várható költségvetési hiányt a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) próbálta összesíteni, de a települések nem azonos szempontrendszer alapján számolták ki a veszteségeket, ezért pontos eredményre nem jutottak. MJVSZ elnöke, Szita Károly kaposvári polgármester a lap kérdése elárulta, hogy bár a megszorításoknak van előnye, az önkormányzatoknál súlyos bevételkiesést okoznak.

A deficites állapottal az önkormányzatok költségvetésének bevételi és kiadási oldala is összefüggésbe hozható. A települések a szokásos iparűzési adóbevételeik feléhez ebben az évben sem jutnak hozzá, mert a kis és közepes vállalkozások ilyen jellegű befizetéseit a korábbi 2 százalék helyett továbbra is 1 százalékban maximalizálta az államot.

A bevételkiesés mellett azonban a kiadások is nőttek, például jelentősen emelkedtek az energiaárak, és a városoknak ki kell gazdálkodniuk a garantált bérminimum és a minimálbér megemelkedett összegének járulékait is.

Az iparűzési adóbevételek csökkenését tavaly kompenzálta az állam, igaz, eltérő mértékben: a 25 ezer fő alatti településeket teljes mértékben, míg az efölötti lakosú városokat az adóerő-képességük alapján. Ez azt jelenti, hogy a jelentős adóbevételekkel rendelkező „erős városok” egyáltalán nem kaptak kompenzációt, míg a közepesek 75, a gyengék pedig 100 százalékban hozzájuthattak az így kiesett bevételekhez.

Az iparűzési adóbevételek csökkentése egyébként leginkább a helyi tömegközlekedésre van hatással, mert egy két évvel ezelőtti kormánydöntés értelmében a tömegközlekedést ebből a bevételi formából kellene finanszírozni. A példa kedvéért: korábban írtunk arról , hogy Balaicz Zoltán zalaegerszegi polgármester a helyijáratú autóbuszok üzemeltetésével kapcsolatos kiadások emeléséről is beszél. Mint mondta, 2020-ban az előző évhez képest harmadával csökkent utaslétszám miatt több mint félmilliárd forint volt a Volánbusz vesztesége, amit a városnak kell megtérítenie. A 2020-ra kalkulált 996 milliós fenntartási költséggel szemben 487 millió forint bevétele volt a Volánbusznak, az 509 millió forintos veszteség finanszírozása pedig a városra hárul, ami az iparűzési adóbevétel több mint 12 százaléka.

A Népszava érdeklődött a megyei jogú városoknál is a kieső bevételekről, de jellemzően csak ellenzéki vezetésű városok reagáltak. A miskolci városvezetés jelezte: számításaik szerint 3,2 milliárd forinttal csökkennek a forrásaik az elvonások miatt, és majdnem ugyanennyivel nő auk az emelkedő energiaárak miatt. A város így több mint 6 milliárd forintos hiánnyal vág neki 2022-nek.

Szombathelyen az előzetes számítások szerint az iparűzési adó elvonása egymilliárd, a gazdasági visszaesésből adódó iparűzésiadó-csökkenés 1,5 milliárd lesz 2022-ben. Az energiaárak emelése 180 milliós plusz jelent a vasi megyeszékhelynek, a gyermekétkeztetés költsége 130 millió nő, míg a minimálbér és garantált bérminimum növekedése 600 milliós többletköltség.

Salgótarjánban a jövő évi költségvetésben az ideihez képest körülbelül 470 milliós helyi iparűzési adóbevétel-kieséssel számolnak, továbbá hiányzik a gépjárműadó korábban az önkormányzat megillető része, ami 82 millió forint. Az áremelkedések hatása 450-500 milliós többletkiadást jelent, ebből csak az áramdíj növekedése 68 millió.

Eger még korábban meghosszabbította az energiaellátásról szóló szerződést, így itt az áremelkedés „csak” 70 milliós többletet jelent ebben az évben, de az adóbevételek elmaradása és az egyéb kiesés a hevesi megyeszékhelynek is több mint kétmilliárdos hiányt jelent, mivel a város adózóinak több mint 90 százaléka a turizmusból, vendéglátásból élő kis és közepes vállalkozás.

(24.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 zozo 2022-01-05 11:20
ez a cikk jó nagy katyvasz...
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...