Hirdetés
Budapest behúz a rezsicsökkentés alá PDF Nyomtatás
2021. december 02. csütörtök, 08:00

bp11Elveszítette a fővárosi önkormányzat eddigi szerződéses energetikai beszállítója az engedélyét. Így most háromszor drágábban vásárolhatja az áramot Budapest, de januártól csatlakozik az egyetemes áramszolgáltatáshoz – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

Mától átmenetileg az Elműtől vásárolja a Főváros az áramot, miután eddigi szolgáltatónk, a JAS Zrt. nem bírta az energiaárrobbanással járó terheket, és elvesztette a kereskedelmi engedélyét. "A háromszorosára növekvő energiaárak érzékenyen érintik Budapestet is, de természetesen folyamatosan biztosítjuk a közvilágítást és a közműcégeink áramellátását" – kezdte Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely.

Főként a földgázárának emelkedése miatt jelentősen nőttek az áramköltségek Európa-szerte. A Gazprom akadozó ellátása miatt októberben a földgáz másnapi piaci árai túlnyomórészt a 90-100 euró/megawattóra (MWh) sávban mozgott, de novemberben egy átmeneti gyengülés után újra nőttek a földgázárak. Ezt követte le a villamosenergia is. A fővárosi önkormányzat beszállítója ezt a szintet már nem tudta tartani, de sok más város közüzemi cége is szenved a drágulástól.

Decemberben egyelőre piaci forrásokból szerezzük be a város üzemeltetéséhez szükséges áramot, január 1-től pedig a Főváros csatlakozik az egyetemes áramszolgáltatáshoz - jelentette be szerdán a főpolgármester.

Az egyetemes áramszolgáltatá a villamosenergia-kereskedelem speciális módja, amelynek keretében hatósági áron és meghatározott szolgáltatási színvonalon vehetik  igénybe az áramszolgáltatást az arra jogosult felhasználók. Az egyetemes szolgáltatásban  többek között szerződéskötéshez, ügyfélszolgálatok széles körben történő elérhetőségéhez, jogszabályokban meghatározott feltételek szerinti számlázáshoz, téves számlázás, továbbá túlfizetés esetén visszatérítéshez, panaszkezeléshez, tájékoztatáshoz, védendő fogyasztók esetén különleges jogokhoz, bizonyos esetekben (például garantált szolgáltatások esetén) pedig kötbérhez való jogok illetik meg a felhasználót. Lényegében ennek köszönhető a lakossági rezsicsökkentés is.

Bár a gazdasági szereplőknek nincs erre lehetőségük, Gulyás Gergely még november közepén jelentette be, hogy az önkormányzatok jogosultak lesznek erre. Karácsony most közölte, az egyetemes szolgáltatást nyújtó állami MVM-től pedig megkapta a befogadó nyilatkozatot a budapesti városvezetés.

„Az MVM fix áron adja az áramot, jelenleg ez a legolcsóbb forrás. Reméljük, a kormány nem lassítja, vagy akadályozza a Budapest működtetéséhez szükséges áramellátást" - zárta bejegyzését Karácsony Gergely.

(Napi.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Van más választásuk? Tovább...
 • Azért az érdekes, hogy ugyanazok a kollegák dolgoznak a kormányablakban , mint a... Tovább...
 • ..érdekes, hogy senkit nem köteleznek a védőoltásra, janem"... Tovább...
 • ..és mi van a hivatali dolgozókkal?? Tovább...
 • Ez jó - elveszem a pénzedet, aztán tárgyaljunk, hogy mennyit adok vissza belőle?... Tovább...
 • ez a cikk jó nagy katyvasz... Tovább...
 • Megbecsülve és elismerve az áldozatos munkájukat, nem ellenük irányulóan jegyzem... Tovább...
 • Hol van ehhez képest a jegyzők bére? Az elmúlt években a jegyzői munka,hatás és ... Tovább...
 • Ja persze! Ez nagyon szép, DE!! Mi van a hivatalban dolgozó köztisztviselők kel?... Tovább...
 • ...a hivatali dolgozóknak meg marad a Probono és az ASP (ami Szent estén zárva l... Tovább...
 • Bezzeg a hivatali dolgozókról egy szó sincs megint. Mi pusztuljunk éhen! Tovább...
 • Egyetértek az átlátható önkormányzat programmal. Esetleg átlátható állam program... Tovább...
 • Ez nyíltan az önkormányzatok kivégzése, pénzügyi tönkretétele. Csak mellékesen m... Tovább...
 • SIRALMAS!!!! Eljutottunk oda, hogy egy utcáról bekerülő fiatal középfokú végzett... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál megint nem lesz béremelés!!! A bevételeket elveszik,így a ... Tovább...