Hirdetés
Schmidt Jenő: hatalmas bérfeszültséget okoz a minimálbér emelése PDF Nyomtatás
2021. november 19. péntek, 09:00

schmidtj1Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke az InfoRádióban jogosnak nevezte a minimum fölött keresők igényét a bérfejlesztésre, ám ezt aligha lehet kigazdálkodni kormányzati segítség nélkül.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint bérfeszültséget okozhat a minimálbér-emelés a közszektorban, mert a minimálbérnél többet keresők is jogosan várhatnának el fizetésemelést.

Schmidt Jenő az InfoRádiónak azt mondta: utóbbiról egyelőre nincs szó, az önkormányzatok pedig egyébként is nehéz gazdasági helyzetben vannak, és pótlólagos források nélkül nem tudnak bért emelni.

„Nem kérdés, hogy a megnövekedett árak miatt emelni kell a béreken, de ez az önkormányzatok esetében pótlólagos forrás nélkül nem megy" – fogalmazott Schmidt Jenő.

Szerinte a feszültséget az okozza, hogy csak a legkevesebbet kereső, középfokú végzettségűeknél áll be béremelkedés, a diplomásoknál nem, pedig ezt ezek után ők is jogosan várják el.

Tisztázta, az önkormányzati szektor a minimálbér-emelkedésből fakadó plusz költségeket meg fogja kapni, de a feszültség sokkal nagyobb lesz, „a bérarányok elcsúsznak".

„Hatalmas nagy bérfeszültség megy végig az egész közszektoron, ami 800 ezer ember, az önkormányzati szektorban dolgozóknál még 100 ezer ember. Nem vagyunk képesek arra, hogy a felmerülő különbséget odaadjuk közben viszont megértjük a kormányt, hogy csak a minimálbér emelésére van lehetőség a kezében"– fejtette ki Schmidt Jenő.

Szerinte az nehezíti el az önkormányzatok gazdálkodását, hogy a kormányzat számára az az alapelv, hogy minden befolyó adóforinttal ő rendelkezik, az önkormányzat mozgástere „konvergál a nullához".

„Egy-két településnek van nagyobb mozgástere, de ezek nagyon régi iparvárosok, ahol hatalmas ipari fejlesztés volt. 2800 önkormányzatnak szinte nincs egyéb, plusz bevétele, ebből adódóan minden költségnövekményt finanszírozni kell, és arra is gondolni kell, hogy az árak folyamatosan emelkednek.

A 2022-es, már elfogadott költségvetés pedig bebetonozott számokat jelent, miközben az energiaárak még nőni fognak."
Összefoglalva úgy látja, a rendszer már most borzasztóan nehezen tervezhető, az önkormányzati szektor mozgásterét „elkölti az állam".

Forrás: infostart.hu

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+6 #3 3e2kh 2021-11-23 11:54
SIRALMAS!!!!

Eljutottunk oda, hogy egy utcáról bekerülő fiatal középfokú végzettségű semmi felelősség többet keres 2022.januártól mint aki 30 éve a közigazgatásban dolgozik, és a közigazgatás az ujjába van.
SZÉGYEN!!!!!!!!
Idézet
 
 
+19 #2 köz-rabszolga 2021-11-21 10:03
Az önkormányzatokn ál megint nem lesz béremelés!!! A bevételeket elveszik,így a bérek rendezésére esélye sincs egy kistelepülésnek . Hanyadik éve is?? Tanárok, asszisztensnők, védőnők mind mind többet keresnek mint "hivatalnokok". Most a fizikai állomány is utoléri a diplomás köztisztviselők et. Menjünk el a Lidlibe dolgozni? SZÉGYEN!!!! MI VAGYUNK AZ UTOLSÓ SENKIK!!Ez már nem is bérfeszültség, annál is több. Diplomával megyünk füvet nyírni, meg kapálni. Többet kapunk majd érte. Emberek! Hát ez NORMÁLIS ÍGY??
Idézet
 
 
+14 #1 Vidéki 2021-11-19 09:11
Eljutottunk oda, hogy a pályakezdő köztisztviselő, közalkalmazott( középfokú végzettséggel)u gyanannyit keres, mint egy már 30. éve dolgozó kollégája! Hová fog ez vezetni? A felsőfokú végzettséggel rendelkező közszolgálatban dolgozók fizetésemelésér ől pedig szó sincs! Bérfeszültség a köbön!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az állam megmenti a szolgáltatást, teljesen profin felépített lerohasztás...é s ... Tovább...
 • De jó! Annyira megnyugodtam most! Tovább...
 • Ez igen! Magyarország előre megy, nem hátra!????? Tovább...
 • Ez előre tudható volt, ugyan ez a folyamat játszódik le a hulladékgazdálk odásba... Tovább...
 • Az állam alkalmazottai - néhány kivételtől eltekintve - a legszegényebb munkavál... Tovább...
 • A szakszervezetün k impotensek gyülekezete..áp rilis 3-ra kellett volna egy orsz... Tovább...
 • A rezsicsökkentés nek "hála" a vizművek a csőd szélén tántorognak, a bevétel még... Tovább...
 • 117%-on teljesült, de eleve egy csomó önkormányzat alultervezte, az IPÁ-t, mert ... Tovább...
 • Ahol vármegyék és főispánok voltak ott SZOLGABÍRÓK irányították a vidéket, igaz ... Tovább...
 • Kedves Barátom! Felsoroltál a kb 3200 önkormányzatból egy párat, ez a statisztik... Tovább...
 • Úgy néz ki, nem csak vármegyék, főispánok lesznek itt, hanem tanácselnökök és v... Tovább...
 • Önkormányzatok - game over. Marad - központilag irányított és fizetett tanácsok. Tovább...
 • Ez már a vég kezdete- elveszik az önkormányzatok adóbevételeinek jelentős részét... Tovább...
 • Cseresznye fesztiválon és más rendezvényeken is azt tapasztaltam, hogy a kitelep... Tovább...
 • A strandokon és thermál fürdőkben szinte természetesnek tekinthető, hogy a vendé... Tovább...