Hirdetés
Kreatívan csoportosít át milliárdokat a kormány az önkormányzatoktól PDF Nyomtatás
2021. augusztus 26. csütörtök, 07:30

penz zarEgyre több bevételhez jutnak az egyébként kiüresített megyei önkormányzatok, miközben a települések súlyos pénzektől esnek el. A megyei önkormányzatok kivétel nélkül fideszes többségűek, azok a települések, amelyek pedig az új szabályok kárvallottjai, zömmel ellenzékiek.

2017 óta jelentős mértékben nőtt a megyei önkormányzatok bevétele, miközben a települések a befolyó pénzeik tizedét elvesztették - írja a G7.

A bevételek megugrása két fő okra vezethető vissza. Egyrészt a 2020-as 416 millió forintnyi állami beruházási támogatás közel ötszörösére, 1,9 milliárd forintra növekedett, másrészt megjelentek a saját közhatalmi, tehát adóbevételek 1,2 milliárd forint értékben.

Utóbbi mögött az úgynevezett különleges gazdasági övezetek húzódnak, az első ilyen volt a gödi Samsung gyár, amelynek iparűzési adója 2020-ban már a Pest megyei önkormányzatot gazdagította. Az idei évre 295 milliós mínuszt tervező Fejér megyei önkormányzat hamarosan akár több százmilliós bevételhez is juthat, ugyanis a Hankook gumigyár és az SK Innovation akkumulátorgyára lehetnek a következő, településektől megyékhez csatornázott hipa bevételű vállalatok.

A megyei önkormányzatok hipa beszedése annyira új dolog, hogy a Magyar Államkincstár oldalán, ahol minden hazai önkormányzat minden adótípusát és adókedvezményét gyűjti, egyelőre hiányoznak a megyei önkormányzatok. A Pest megyei önkormányzat honlapján sem sikerült még közzétenni, hogy mekkora hipa tételt szednek be - hívja fel a figyelmet a G7.

Arra, hogy egy területet különleges gazdasági övezetté minősítsenek sok lehetőség van. Ahol egy cég legalább 5 milliárd forintért bővít, vagy új beruházást valósít meg, akkor a helyi önkormányzat félhet az átminősítéstől, vagyis a hipa elvesztésétől. Ilyen nagyságrendű projekteknél ugyanis az átminősítés további két feltétele nem konkrét, és könnyen teljesíthető: munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, vagy új munkahelyek létesítését kell szolgálni, illetve a megye területének jelentős részére kiható gazdasági hatást kell bemutatni.

Végső soron a kormánynak sikerült egy olyan jogintézményt létrehoznia, amellyel szinte bármikor ide-oda irányíthatja az iparűzési adót, és ha mindezt elvileg nézzük, akkor ez egy települést akár arra is késztethetne, hogy egyenesen akadályozza meg a területén bővítésre készülő cégek terveit, hiszen ezzel lehetőséget teremt arra, hogy jelentős adóbevételtől essen el.

(Napi.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+6 #1 Vidéki 2021-08-28 10:13
A megyei önkormányzatokn ak - elsősorban a Fidesznek köszönhetően - sem érdemi feladata, sem értelme nincs a magyar közigazgatási rendszeren belül. Országos szinten néhány száz politikusnak és köztisztviselőn ek ad "munkát", megélhetést, gyakorlatilag a vizet gereblyézik. Viszont azzal, hogy a nem kormánypárti települési önkormányzatokt ól elveszik az iparűzési adót, és önkényesen osztogatják akárkinek, az adott települést tönkre teszik.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Nem sajnálom az 5.000 főnél nagyobb településeket, vannak kistelepülések akiknek... Tovább...
 • Van más választásuk? Tovább...
 • Azért az érdekes, hogy ugyanazok a kollegák dolgoznak a kormányablakban , mint a... Tovább...
 • ..érdekes, hogy senkit nem köteleznek a védőoltásra, janem"... Tovább...
 • ..és mi van a hivatali dolgozókkal?? Tovább...
 • Ez jó - elveszem a pénzedet, aztán tárgyaljunk, hogy mennyit adok vissza belőle?... Tovább...
 • ez a cikk jó nagy katyvasz... Tovább...
 • Megbecsülve és elismerve az áldozatos munkájukat, nem ellenük irányulóan jegyzem... Tovább...
 • Hol van ehhez képest a jegyzők bére? Az elmúlt években a jegyzői munka,hatás és ... Tovább...
 • Ja persze! Ez nagyon szép, DE!! Mi van a hivatalban dolgozó köztisztviselők kel?... Tovább...
 • ...a hivatali dolgozóknak meg marad a Probono és az ASP (ami Szent estén zárva l... Tovább...
 • Bezzeg a hivatali dolgozókról egy szó sincs megint. Mi pusztuljunk éhen! Tovább...
 • Egyetértek az átlátható önkormányzat programmal. Esetleg átlátható állam program... Tovább...
 • Ez nyíltan az önkormányzatok kivégzése, pénzügyi tönkretétele. Csak mellékesen m... Tovább...
 • SIRALMAS!!!! Eljutottunk oda, hogy egy utcáról bekerülő fiatal középfokú végzett... Tovább...