Hirdetés
Gémesi: településfejlesztés, építőipari árak PDF Nyomtatás
2021. július 06. kedd, 08:30

gemesigyorgyA Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint egyelőre nem tudni, mi lesz Orbán Viktor péntek reggeli bejelentésének hatása. Gödöllő polgármestere úgy gondolja, ha növekednek az árak, akkor a költségvetésnek is nagyobb az áfa-bevétele – ha annak a felét visszaigényelhetik az önkormányzatok, akkor egy kis levegőhöz jutnak.

Gémesi György az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt, hogy a 2022-es költségvetésben egy százalékos növekmény van az önkormányzatok fejezetében. Ez az elszabadult inflációt sem követi, amit kordában kellene tartani – tette hozzá.

Emellett az elszabadult építőipari árak azt jelentik, hogy a folyó beruházásoknál is nagyobb igényekkel bírnak a kivitelezők, jogosan, mert nőnek a költségeik. Ezt lehet még kezelni, de arra, hogy egy óvoda kifestését, amit meg kell nyáron csinálni, azt az önkormányzatok hogyan tudják ilyen árak mellett megcsinálni, nem tud választ adni – közölte.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban bejelentett több kormányzati intézkedést, amelyek célja, hogy megfékezzék az építőanyagok árának brutális emelkedését. Októbertől kiviteli korlátozást rendelt el az állam bizonyos építőipari termékekre, kiszélesítik a távmunkát, exporthitelt biztosítanak, három éves bértámogatást kötöttek például a MÁV-val, a Volánnal, a postával, illetve a nemzeti útdíj szolgáltatóval és a vízközműszolgáltatóval is – sorolta a miniszterelnök.

A MÖSZ elnöke erre úgy reagált: egyelőre nem tudni, mi lesz az exporttal kapcsolatos kérdés hatása, ők egy azonnali beavatkozást kértek. Ha növekednek az árak, akkor a költségvetésnek is nagyobb az áfa-bevétele. Ha annak a felét visszaigényelhetik az önkormányzatok, akkor egy kis levegőhöz jutnak, ezt meg is írták Orbán Viktornak – tette hozzá.

Szerinte ez átmenetileg a nyári beruházások kapcsán tudná kezelni a helyzetet. Az elmúlt időszak „színjátékai” után ugyanakkor arra számít, hogy ebből nem lesz semmi. De, mint fogalmazott, akkor is le kell tenni egy alternatív javaslatot.

A polgármester szerint a másik probléma, ami előttük áll, az a bérspirál. Elismerte, hogy nagyon jó a minimálbér-emelési javaslat, de szerinte az önkormányzati szektor nem fogja tudni kifizetni a szakembereket, így más területek el fogják szívni a jó munkaerőt, és nem fogják tudni ellátni a kötelező feladataikat. Példaként említette, hogy a közétkeztetés tekintetében a beindult vendéglátóipar kapcsán kifizetett bérekkel nem tudnak versenyezni az önkormányzatok. A kormányzat a covidra hivatkozva kiszivattyúzta a pénzt, nincs már tartalék a rendszerben – mondta.

Gémesi György elmondta, hogy Gödöllőn ebben az évben nagyon kevés fejlesztést indítottak el, egy nagy építkezés van, egy egymilliárdos beruházás a város központjában, de már jelentkezett a kivitelező, hogy nem tudja tartani az árakat. Hiába vásárolta fel már az anyagok egy részét, de sok építőanyagnál napi ár van, így ezt a hatást nem lehet kiküszöbölni.

Településfejlesztés és pártpolitika

A polgármester nemrég a Klubrádióban arról beszélt, hogy településfejlesztést nem lehet pártpolitikai alapon csinálni, mert tönkreteszi az országot. Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Göd után Dunaújvárosnál is különleges gazdasági övezetet hozott létre a kormány.

A polgármester most elmondta: az elnökség foglalkozott ezzel a kérdéssel, azt kérték, hogy a kormány vonja vissza ezt a döntését.

Szerinte ha egy településen valamilyen fejlesztés történik, az egy jó dolog, de itt ezt a bevételt elveszi a kormány a településtől, és átadja a megyének ezeket a forrásokat, és még a döntési jogosítványokat is. Ebben az esetben a település csak a beruházás hatásait viseli.

Mint fogalmazott, a kompenzálás egy színjáték, „itt azoknak adnak, akiknek szeretnének”, ezek szerinte közelebb vannak a kormányzati politikához. Hangsúlyozta: így nem lehet egy országot fejleszteni, hogy az egyik településen – ahol szerinte általában fideszes a vezető – van fejlesztés, a másikon nincsen.

(atv.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Megyei önkormányzat minek van - mit csinál?! Intézményeket nem tart fenn, adót n... Tovább...
 • Teljesen egyet értek. Minket semmibe vesznek.Lehet hogy az a acél, hogy mielőbb ... Tovább...
 • Mindig mindenki ülésezik. DE! Az önkormányzatokn ál megint lesz béremelés!!! Han... Tovább...
 • Semmi értelme a közmunkának,csa k egyesek járnak jól....... Tovább...
 • Nagyon jó a rendszer, csak nem tudjuk kinek: 15 milka helyett kaptunk 2-öt...sze... Tovább...
 • A megyei önkormányzatokn ak - elsősorban a Fidesznek köszönhetően - sem érdemi f... Tovább...
 • Bár tisztelem munkásságodat, de ez a hajó már elment. Megkésett próbálkozás. Tovább...
 • Bocsánat, Kiskunlacháza nem Bács-Kiskun, hanem Pest megyében lévő település. Üdv... Tovább...
 • Na ez a cikk telibe találta a valóságot! Tovább...
 • Csak így tovább, gratulálok, mi szívesen elfogadjuk legalább lesz folt a gatyánk... Tovább...
 • "Arra pedig megkérhetném a kormányt, hogy bízza az emberek lakókomfortját saját ... Tovább...
 • Ez diszkrimináció, egyben alkotmány ellenes is! Az egyik településen élő állampo... Tovább...
 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...