Hirdetés
Dinamikusan emelkedtek a települések bevételei PDF Nyomtatás
2021. május 10. hétfő, 08:30

adosA helyi iparűzési adóbevételek csaknem kétharmada mögött Budapest, a 23 fővárosi kerület és a 23 megyei jogú város áll. Az összes önkormányzati bevétel harmadát jelentik a helyi adók, amelyek mintegy 80 százaléka helyi iparűzési adó (hipa). A beszedése azonban nagyon aránytalan, az adóból származó bevétel 90 százaléka az önkormányzatok 8,5 százalékától származik.

A veszélyhelyzet megszűnéséig, várhatóan 2021. május 23-ig marad a csökkentett közteher, addig pedig új adókat sem lehet bevezetni – mondta a Világgazdaságnak Baráti Ákos, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda adótanácsadója.

A kormány még tavaly decemberben döntött arról, hogy a kkv-nak minősülő vállalkozások esetében a 2021-es adóévben a hipa mértéke maximum 1 százalék lehet, emellett megtiltotta új adók kivetését és meglévők emelését, a gépjármű adó beszedését pedig a központi költségvetésbe irányította át.

A vállalkozások adókedvezménye miatt 2021-ben mintegy 120-130 milliárd forint bevételtől esnek el az érintett önkormányzatok, de az elmúlt években a gazdasági növekedéssel párhuzamosan dinamikusan emelkedtek a települések bevételei. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzése is arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi adóbevételek az infláció mértékét jelentősen meghaladóan, 8-9 százalékkal növekedtek 2018-2019-ben.

Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy az önkormányzatok hipából származó bevétele a legrosszabb esetben is a 2017-es szinten realizálódhat.

A számvevőknél is rámutattak az aránytalanságokra: 2019-ben az önkormányzatok több mint felénél 10 millió forintnál kevesebb iparűzési adóbevétel keletkezett.

A fővárost, a 23 kerületet és a 23 megyei jogú várost tekintve a teljes hipabevétel 61,6 százaléka csupán ettől a 47 önkormányzattól származott.

Azt az ÁSZ elemzői is elismerték, hogy a Covid-19 világjárvány a helyi adóbevételekre is hatással van. A Gazdaságvédelmi akcióterv keretében ráadásul több, az önkormányzatok érintő jogszabály is módosult, amelyek – a tanulmány készítői szerint – elsősorban az adófizetők és a vállalkozások védelmét célozták. Baráti Ákos is jelezte, hogy a települések keze több szempontból meg van kötve, emlékeztetett például a tavalyi Kúria-határozatra, amelyben a makói önkormányzat építményadó növelésére vonatkozó próbálkozását hatályon kívül helyezte, mivel úgy vélekedett, hogy mindenképpen elrettentő hatású lehet. De a nyilvánosság előtt gyakran megjelenő ingatlanadó kapcsán is megjegyezte, hogy ugyan lenne rá lehetőség, alapvetően politikai akarat kérdése. Bár azt is hozzátette, hogy rengeteg további problémát vethet fel a bevezetése.

(VG.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+4 #2 Vidéki 2021-05-12 17:13
Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési adó 50%-ának elvétele és a parkolási díjak kiesése miatt, a kormány által a városnak megítélt támogatás 825 millió Ft! Ez mínusz 1,7 milliárd, ilyen mértékű bevételkiesést nem tud kezelni a város - és a többi hasonló település sem - ezért komoly megszorítások jönnek. Mindezekért a felelősség a kormányt terheli.
Idézet
 
 
+5 #1 Gyenes Zoltán 2021-05-10 12:28
Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hiteles adatok mellé egy politikai lózung mondatot betenni "A vállalkozások adókedvezménye miatt 2021-ben mintegy 120-130 milliárd forint bevételtől esnek el az érintett önkormányzatok, de az elmúlt években a gazdasági növekedéssel párhuzamosan dinamikusan emelkedtek a települések bevételei." Már ahol, nálunk és még sok kistelepülésen (800-1500?)nem növekedett hanem reálértéken csökkent.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az állam megmenti a szolgáltatást, teljesen profin felépített lerohasztás...é s ... Tovább...
 • De jó! Annyira megnyugodtam most! Tovább...
 • Ez igen! Magyarország előre megy, nem hátra!????? Tovább...
 • Ez előre tudható volt, ugyan ez a folyamat játszódik le a hulladékgazdálk odásba... Tovább...
 • Az állam alkalmazottai - néhány kivételtől eltekintve - a legszegényebb munkavál... Tovább...
 • A szakszervezetün k impotensek gyülekezete..áp rilis 3-ra kellett volna egy orsz... Tovább...
 • A rezsicsökkentés nek "hála" a vizművek a csőd szélén tántorognak, a bevétel még... Tovább...
 • 117%-on teljesült, de eleve egy csomó önkormányzat alultervezte, az IPÁ-t, mert ... Tovább...
 • Ahol vármegyék és főispánok voltak ott SZOLGABÍRÓK irányították a vidéket, igaz ... Tovább...
 • Kedves Barátom! Felsoroltál a kb 3200 önkormányzatból egy párat, ez a statisztik... Tovább...
 • Úgy néz ki, nem csak vármegyék, főispánok lesznek itt, hanem tanácselnökök és v... Tovább...
 • Önkormányzatok - game over. Marad - központilag irányított és fizetett tanácsok. Tovább...
 • Ez már a vég kezdete- elveszik az önkormányzatok adóbevételeinek jelentős részét... Tovább...
 • Cseresznye fesztiválon és más rendezvényeken is azt tapasztaltam, hogy a kitelep... Tovább...
 • A strandokon és thermál fürdőkben szinte természetesnek tekinthető, hogy a vendé... Tovább...