Hirdetés
Az ÁSZ nem félti a nagy önkormányzatokat PDF Nyomtatás
2021. május 04. kedd, 07:00

domokos laszloA feladatok és gazdálkodási feltételek lényeges változása nélkül fenntartható a megyei önkormányzatok, a megyei jogú városok önkormányzatai, a fővárosi és a fővárosi kerületi önkormányzatok pénzügyi egyensúlya, rövidtávon nem igényel rendszerszintű beavatkozást.

Így értékelte a 66 legnagyobb önkormányzat pénzügyi kockázatait értékelő jelentést Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke: nem áll fenn náluk az eladósodás rendszerszintű kockázata. Mint közölte, január végén fejezték be az összes – tehát 3197 – magyarországi önkormányzat, továbbá 1284 önkormányzati hivatal integritásának, korrupció elleni védettségének értékelését. A koronavírus-járvány időszakában erősödött a magyar önkormányzati rendszer korrupció elleni védettsége – mondta Domokos László.

Az ÁSZ elnöke felidézte, hogy a 2014-ig lezajlott adósságkonszolidációk eredményeként, továbbá az önkormányzatok feladatellátása átstrukturálásával rendszerszinten a települések pénzügyi helyzete helyreállt, így az addig adósságot „termelő” alrendszer a fenntartható működés irányába mozdult el. Ezzel együtt az önkormányzatok gazdálkodásából eredő veszélyek miatt az Állami Számvevőszék továbbra is kiemelt figyelmet fordít az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyi helyzetére ható kockázatok monitorozására, a pénzügyi sérülékenységet okozó folyamatokra, az önkormányzati alrendszert veszélyeztető rendszeregyensúlyi kockázatokra a konszolidáció eredményeinek fenntarthatósága érdekében legyenek.

Az Állami Számvevőszék arra a következtetésre jutott, hogy az önkormányzati alrendszert érintő adósságkonszolidáció eredményeinek fenntarthatósága a 2018-2019. közötti időszakban a kialakított jogszabályi környezetben biztos volt. A 2018-2019. évi beszámolók adatai alapján a megyei önkormányzatok, a megyei jogú városok önkormányzatai, a fővárosi és a fővárosi kerületek önkormányzatai pénzügyi egyensúlya a feladatok és gazdálkodási feltételek lényeges változása nélkül fenntartható, rövidtávon rendszerszintű beavatkozást nem igényel.

A működési jövedelem fedezetet biztosított a felhalmozási költségvetés 2019. évi negatív egyenlegére, valamint a hitelek törlesztésére is – mondta az ÁSZ elnöke –, a külső források visszafizetési kötelezettségének növekedése, az elindult fejlesztések finanszírozása és a kapcsolódó fenntartási kiadások azonban kockázatforrást jelentenek az értékelt önkormányzatok eladósodására, ezért e kockázatok kezelése odafigyelést igényel.

Domokos László hangsúlyozta, hogy az eladósodás rendszerszintű kockázata nem állt fenn. A legnagyobb önkormányzatok pénzügyi pozíciója ugyan romlott valamelyest az ellenőrzött időszakban, a vagyon növekedése viszont mérsékelte a felmerülő pénzügyi kockázatokat, az eszközpótlásról az önkormányzatok gondoskodtak.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #1 Vidéki 2021-05-04 09:13
A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű adó 100 %-át, valamint az iparűzési adó 50 %-át - tehát a legnagyobb önkormányzati bevételeket - az nem veszélyezteti az önkormányzat pénzügyi egyensúlyát, akkor most szakmai vagy politikai véleményt hallottunk. Mert ez szakmai vélemény nem lehet, olyat csak egy dilettáns állíthat, hogy ha elvesszük valaki bevételeit, akkor az nem kerül a padlóra?!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • A megyei önkormányzatokn ak - elsősorban a Fidesznek köszönhetően - sem érdemi f... Tovább...
 • Bár tisztelem munkásságodat, de ez a hajó már elment. Megkésett próbálkozás. Tovább...
 • Bocsánat, Kiskunlacháza nem Bács-Kiskun, hanem Pest megyében lévő település. Üdv... Tovább...
 • Na ez a cikk telibe találta a valóságot! Tovább...
 • Csak így tovább, gratulálok, mi szívesen elfogadjuk legalább lesz folt a gatyánk... Tovább...
 • "Arra pedig megkérhetném a kormányt, hogy bízza az emberek lakókomfortját saját ... Tovább...
 • Ez diszkrimináció, egyben alkotmány ellenes is! Az egyik településen élő állampo... Tovább...
 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...