Hirdetés
A megyei jogú városok és az ÁSZ PDF Nyomtatás
2021. március 17. szerda, 08:00

domokoslaszlo szitakarolyAz ÁSZ közölte az MTI-vel, hogy az egészségügyi veszélyhelyzetben kiemelt figyelmet fordít a törvényben meghatározott tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységére. Az évente megszervezett önkormányzati találkozókat az ÁSZ idén is videokonferenciák keretében szervezi meg.

A számvevőszék elnöke, Domokos László az önkormányzatokat érintő aktuális kérdésekről egyeztetett Szita Károllyal, az MJVSZ elnökével, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármesterével – tudatta az Állami Számvevőszék (képünk egy korábbi találkozójukon készült). A közlemény szerint Domokos László a megbeszélésen rámutatott: minden önkormányzat és önkormányzati vezető előre léphet a korrupció elleni védettség területén az ÁSZ rendszerszintű értékelése alapján.

Az ÁSZ a január 29-én nyilvánosságra hozott jelentéseiben első alkalommal értékelte egyidejűleg az összes magyarországi önkormányzat és hivatalaik integritását korrupció elleni védettségét, illetve a működést meghatározó lényeges szabályozási környezetük kialakítását. Domokos László szerint 2020-ban nagyot léptek előre az önkormányzatok a korrupció elleni védettségben, ami azért is különösen fontos, mert a szabálykövetésnek és rendezettségnek a COVID-19 világjárvány időszakában különösen nagy jelentősége van.

Nemzetközi szervezetek (ENSZ, OECD), illetve az ÁSZ értékelése szerint a világjárvány kiemelt korrupciós, illetve szabályt sértő működési kockázatot jelent. „Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy az önkormányzati vezetők, így a megyei jogú városok vezetői is erőfeszítéseket tesznek az általuk irányított önkormányzatok integritásának további erősítése érdekében – idézi az ÁSZ elnökét a közlemény. Mindez egyértelműen jelzi, hogy az önkormányzati vezetők döntő többsége elkötelezett az ÁSZ tapasztalatainak, illetve iránymutatásának hasznosítása iránt.

A közlemény szerint Szita Károly a megbeszélésen így fogalmazott: „az ÁSZ vizsgálatai, mint korábban, úgy most is nagyban segítették a munkákat és ezzel az önkormányzatok szabályszerű működését”. Hozzátette, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet időszakában nagy teher és felelősség nehezedik az önkormányzatokra, ezért szabályszerű gazdálkodásnak és a rendelkezésre álló források eredményes felhasználásának kiemelt jelentősége van.

Szita Károly beszélt az önkormányzatok beruházási tevékenységéről, a Modern városok program keretében megvalósuló folyamatban lévő, illetve előkészítés alatt lévő nagyberuházásokról, amelyek a helyi fejlődés meghatározó tényezői. Az önkormányzatok gazdálkodása és a stabilitás biztosítása az ország érdeke, ezért is szívesen fogadják az ÁSZ szakmai iránymutatását.

A megbeszélésen Domokos László és Szita Károly egyetértett abban, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben különösen nagy jelentősége van a kölcsönös együttműködésnek és információcserének, ami az ÁSZ és a megyei jogú városok között hatékonyan működik - olvasható az ÁSZ közleményében.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...
 • ...azért, mert ez nem a te eszedhez való. Meséld már el, hogy egy kisebb városb... Tovább...