Hirdetés
Szeged 1,5 milliárdot kap a kormánytól PDF Nyomtatás
2021. február 26. péntek, 09:30

szegedA kormány 1,5 milliárd forintos támogatásával folytatódnak a fejlesztések a Szerb Országos Önkormányzat által fenntartott szegedi oktatási intézményekben - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a Tisza-parti városban.

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón azt mondta, a napokban megkezdődött a Szegedi Szerb Oktatási Központ épületének kivitelezése. Bár a beruházás előkészítése sokáig elhúzódott, szimbolikusnak nevezhető, hogy a munkálatok éppen az egykor az ÁVH által használt épület egyes részeinek bontásával indultak el – tette hozzá.

A kormány emellett 70 millió forinttal támogatja a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Könyvtár szegedi tagintézménye épületének korszerűsítését, a pénzből a pince és a tetőtér újulhat meg. Korábban szintén állami forrásból már elvégezték az óvoda működéséhez szükséges felújításokat, az épület homlokzata is megszépült – közölte az államtitkár.

A Szerb Országos Önkormányzat Szeged mellett Budapesten, Deszken, Battonyán és Lóréven is fenntart oktatási intézményeket. A kormány ezek fejlesztését is támogatja, az épületek felújításával, iskolabusz vásárlásával – mondta Soltész Miklós.Az államtitkár kitért arra, a szerb kormánnyal közösen megpróbálnak megállapodásra jutni a szegedi szerb templom rekonstrukciójáról.

Soltész Miklós közölte, Szerbia és Magyarország kapcsolatai kitűnőek, ennek köszönhetően jó Szerbiában élő magyarnak és Magyarországon élő szerbnek lenni.

Nagy László (Fidesz) országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a két nemzet közötti kapcsolatok javulása mindkét nép lelkében is hatalmas változást hozott.

Alexov Lyubomir, az Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója kifejtette, a jó szomszédi viszony első számú haszonélvezői a magyarországi szerb közösség tagjai. Utalt arra, hetven évvel ezelőtt az egyház iskolák államosítása miatt – öt települést leszámítva – megszűnt a szerb nyelvű közoktatás Magyarországon. A kormány több milliárd forintos támogatásával ezen az öt helyszínen olyan fejlesztések indultak el, amelyek a szerb közösség számára csak Klebelsberg Kunó iskolaépítési programjához hasonlíthatók – hangsúlyozta a szószóló. Hozzátette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol az oktatási intézményekben megteremtik a feltételeket, ott többszörösére nő a tanulólétszám.

Szutor Lászlóné, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke elmondta, az oktatás a szerb nyelv, kultúra, hagyomány, az ortodox vallás megőrzésének záloga. Az önkormányzat 2011-ben vette át az első köznevelési intézményt. Jelenleg öt településen működtetnek iskolát, óvodát, ezekbe 809 gyermek jár, s a tanulólétszám folyamatosan növekszik.

Szegeden 2018-ban szerb iskolát, tavaly szerb óvodát alapítottak. Jelenleg a Tisza-parti városban kétcsoportos óvoda, felmenő rendszerben háromosztályos iskola működik.

(MTI)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...
 • ...azért, mert ez nem a te eszedhez való. Meséld már el, hogy egy kisebb városb... Tovább...
 • Ha olyan k.jó szakemberek ennyire nincsenek megfizetve, felmerül a kérdés, miért... Tovább...
 • Magyar Köztisztviselők , Közalkalmazotta k és Közszolgálati Dolgozók Szakszervez... Tovább...
 • ...nagyon oda kellene csapni arra az asztalra, ahonnan a kenyerünket kapjuk! Ide... Tovább...
 • Az önkormányzatok tönkretétele az ország tönkretétele! Minden magyar valamilyen ... Tovább...