Hirdetés
A kormány külön tárgyal minden településsel PDF Nyomtatás
2021. február 19. péntek, 08:00

gulyas gergely02A Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselőiből álló kormánybizottság fog tárgyalni valamennyi képviselő-testülettel – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter, miután a nem megyei jogú, de huszonötezernél több lakosú települések polgármestereivel tárgyalt.

2011 és 2019 között a magyar gazdasági növekedésnek köszönhetően az önkormányzatok bevételei is jelentős mértékben nőttek – mondta Gulyás Gergely –, de a koronavírus-járvány nehéz helyzetet, 5,2 százalékos recessziót eredményezett a magyar gazdaságban tavaly. A csökkenés az európai uniós átlagnál „jelentősen kisebb”, de az állami költségvetésnek több ezer milliárd forintos hiányt jelent. A kormány álláspontja világos, a terheket közösen kell vállalni, az államnak és az önkormányzatoknak is – hangsúlyozta –, de szeretnék, ha az önkormányzatok a tehervállalás mellett számíthatnának az államra.

Gulyás Gergely szerint helyes döntés volt, hogy a kormány lehetővé tette a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), hogy idén az iparűzési adó felét kelljen befizetniük: „A kormány ezzel nem vont el semmilyen pénzt, azt ott hagyta a települések vállalkozóinál (…), akik munkahelyeket garantálni és jó esetben teremteni is képesek.” A huszonötezernél kevesebb lakosú települések önkormányzatai esetében a kompenzációra teljes egészében sor kerül – mondta Gulyás Gergely, majd azzal folytatta, hogy az ennél nagyobb településekkel arról tárgyalnak, hogy milyen működési vagy fejlesztési igényeket tud támogatni a kormány.

A miniszter szerdán a nem megyei jogú, de 25 ezernél több lakosú települések polgármestereivel tárgyalt. A Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium államtitkáraival közösen meghallgatták az önkormányzatok helyzetértékelését. Gulyás Gergely azt mondta: „abban vagyunk érdekeltek, hogy ahol tudunk, segítsünk”. Tájékoztatása szerint külön-külön tárgyalni fog a kormány valamennyi településsel: ezen a héten találkoznak a megyei jogú városok, majd a jövő héten pedig a budapesti kerületek polgármestereivel. „Ezt követően pedig valamennyi várossal is külön-külön fog tárgyalni a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselőiből álló kormánybizottság” – mondta, és reményét fejezte ki, hogy olyan megállapodásokra jutnak, amely a helyi közösségek javát szolgálja és az önkormányzatok működését is segíti.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy nagyon eltérő az egyes önkormányzatok helyzete. Újságírói kérdésre közölte: ellenzéki és kormánypárti polgármesterek nagyjából hasonló számban képviseltették magukat a szerdai egyeztetésen. Felsorolása szerint azon mások mellett jelen volt Pápa, Mosonmagyaróvár, Jászberény, Cegléd, Kiskunfélegyháza, Dunakeszi, Kiskunhalas, Szentendre, Gödöllő, Gyula, Esztergom, Gyöngyös, Ózd, Hajdúböszörmény, Siófok, Vác, Szigetszentmiklós, Baja, Ajka, Szentes, Kazincbarcika és Budaörs polgármestere.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az egyeztetést követő sajtótájékoztatón elmondta: a szövetség polgármesterei – az egyeztetésen megjelent 23-ból 12 – három kéréssel érkeztek. Kérték a teljes kompenzációt a kormánytól az iparűzési adó kiesése miatt, a huszonötezernél kevesebb lakosú településekhez hasonlóan. Továbbá tárgyalni szerettek volna a koronavírus-járvány elleni védekezés önkormányzati költségeinek kompenzációs lehetőségeiről, valamint arról, miképp kaphatják vissza a gépjárműadóból befolyó pénzt. Mint mondta, egyik kérésük sem teljesült, Gulyás Gergely azt közölte, hogy nincs felhatalmazva a kormánydöntés átírására. Gémesi György leszögezte, hogy csalódottak, és azt kérik, adják vissza azt a pénzt, ami a településeiké.

Nyirati Klára, Baja polgármestere, a szövetség elnökségi tagja arról beszélt, hogy nagy reményekkel érkeztek, de bizonytalansággal hagyták el az egyeztetést. Azt remélték, megtudják, hogy mennyivel kompenzálja a városaikat a kormány, de még mindig nem tudják, hogy mennyi pénzből gazdálkodnak majd.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, a MÖSZ elnökségi tagja azt mondta: ha röviden össze kellene a foglalnia az egyeztetést, akkor azt mondaná, hogy semmi nem történt. A miniszter a tárgyalásra úgy érkezett, hogy semmilyen felhatalmazása nem volt, tehát a korábbiakhoz képest többet nem tudtak meg. Úgy fogalmazott: „nagy reményekkel érkeztem (...), és nem kis csalódottsággal fogok távozni”. Kitért arra is, az alaptörvénybe és az önkormányzati törvénybe ütközik az, hogy egy település „nemhogy egy fillér állami támogatást nem kap, de elvonják a saját bevételeinek egy részét is, és most az iparűzési adó jelentős része is elvész”.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...
 • ...azért, mert ez nem a te eszedhez való. Meséld már el, hogy egy kisebb városb... Tovább...
 • Ha olyan k.jó szakemberek ennyire nincsenek megfizetve, felmerül a kérdés, miért... Tovább...
 • Magyar Köztisztviselők , Közalkalmazotta k és Közszolgálati Dolgozók Szakszervez... Tovább...