Hirdetés
Levélben kér segítséget a Megyei Jogú Városok Szövetsége Gulyás Gergelytől PDF Nyomtatás
2021. február 15. hétfő, 08:00

mjvszLevélben kér segítséget a Megyei Jogú Városok Szövetsége Gulyás Gergely minisztertől – számolt be az ATV Híradó. A szervezet fideszes elnöke az ATV-nek elmondta: egyebek mellett a sportlétesítmények ideiglenes vagy hosszú távú üzemeltetését, a gyermekek közétkeztetésének átvállalását és a háziorvosi ügyelet átszervezését várják a kormánytól. A szövetség ellenzéki társelnöke szerint azonban ennél is többről van szó: az önkormányzatokat érintő elvonások teljes kompenzációját kérik.

„Konkrétan a 2020. évi a 2021. évi működési nehézségeink teljes kompenzációját fogjuk kérni a kormánytól" - a megyei jogú városok szövetségének társelnöke, Péterffy Attila. Annak a levélnek a tartalmáról beszélt, amit ellenzéki és kormánypárti polgármesterek közösen fogalmaztak meg és küldtek a miniszterelnökséget vezető miniszternek. Szerinte a fideszes városvezetők kevés kritikával éltek a belső egyeztetéseken, de az biztos, hogy komoly állami segítségre számítanak az erről szóló, jövő hétre tervezett egyeztetésen.

A szövetség fideszes elnöke, Szita Károly szerint megfelelő kompenzációt jelenthetne néhány önkormányzati feladat tartós vagy ideiglenes állami átvállalása. Kaposvár polgármestere Híradónknak elmondta: sok városnak nehézséget jelent például az uszodák és más sportlétesítmények üzemeltetése, de egy sor másik területen is változást javasolnak.

„Itt is javasoltuk a közétkeztetés, a gyermek közétkeztetés egységes kezelését, esetleg egy állami átvétellel is. Az alapellátásnak is ügyeltet kell tartani a jelenlegi törvények alapján akkor amikor a kórházainkban is van sürgősségi ügyelet, a kettőnek a fúzióját javasoltuk" - nyilatkozta Szita.

„Mi szeretnénk azt ha a magyar politika nem csak hidegháborúról szólna - közölte a miniszterelnökséget vezetó miniszter, Gulyás Gergely -, a kormány minden önkormányzatot partnernek tekint. Minden olyan polgármesternek, legyen az kormánypárti vagy ellenzéki, aki velünk akar együttműködni, aki úgy gondolja, hogy nem Brüsszel, hanem a magyar kormány tud számára segítséget nyújtani, mi örömmel állunk rendelkezésére."

„Én arra gondolok, mást nem jelenthet, mint hogy a háttérben történt valami és vélhetően lesz megegyezés" - ez már a budaörsi polgármester véleménye a fideszes városvezetők kiállásáról. De hasonló állásponton van a Publicus Intézet igazgatója is. „Bekövetkezett az, amiről mi elemzők, vagyis én elemző gyakran beszélek, vagyis hogy a Fideszben Orbán Viktoron kívül egyetlen egy erőközpont van, az pedig az önkormányzati lobbi mert hogy ők azok, akik függetlenek a miniszterelnöktől" - mondta Pulai András az Egyenes Beszéd stúdiójában.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének kormánypárti elnöke, Szita Károly egyébként az ATV híradónak adott interjújában hangsúlyozta: a kormány gazdaságvédelmi terve eredményes, ráadásul a 2008-as válság idején még annyi kormányzati támogatásra sem számíthattak az önkormányzatok, mint most.

(atv.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #1 Vidéki 2021-02-15 08:19
Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott évről szóló költségvetésüke t. Hogyan lehet költségvetést készíteni úgy, hogy a bevételek tervezése nem lehetséges, mert a kormány még nem állapodott meg egyetlen önkormányzattal sem az elvett iparűzési adó pótlásáról(az ígéret szerint január 31-ig a kormány megállapodott volna a 25.000 fő feletti önkormányzatokk al, csakhogy ez nem történt meg)?!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...