Hirdetés
Egészségügyi támogatásaik megvágását kifogásolják a polgármesterek PDF Nyomtatás
2021. január 12. kedd, 09:00

orvosiNyílt levélben kérdezett rá Havasi Gábor, a főváros egészségügyi főtanácsnoka Kásler Miklós ember erőforrásokért felelős miniszternél, hogy mi alapján csökkentette a kormány határozati úton egyes budapesti kerületek egészségügyi fejlesztésekhez szükséges állami támogatását, másokért pedig miért növelte – erről a momentumos politikus közösségi oldalán írt bejegyzést csütörtökön.

A kormány a tavalyi év utolsó Magyar Közlönyében hirdette ki, hogy változtat a Pest megyei járóbeteg-szakellátás fejlesztési koncepciójának, illetve  az Egészséges Budapest Program keretében megvalósuló egészségügyi fejlesztésekhez megítélt keretösszegeken. A módosítások a december 31-ei, 298. számú közlöny utolsó oldalain lelhetők fel, az Egészséges Budapest Programban eredetileg előirányzott támogatások pedig itt találhatók.

Ezek alapján a kormány három ellenzéki vezetésű település, Budapest II., III. és XV. kerületének egészségügyi fejlesztéseitől elvett összesen 10 milliárd forintot, ezzel párhuzamosan pedig két kormánypárti vezetésű kerületben, Budapest XII. és XVII. kerületében tervezett szakrendelő-fejlesztés támogatását megemelték 8,8 milliárd forinttal.

A II. kerületi önkormányzatnak hatmilliárd forinttal kevesebbet ad a kormány a Frankel Leó úti rendelő építésére, mint amennyiről még az előző, fideszes vezetéssel megegyezett.

Kiss László óbudai polgármester beszámolója szerint az eredeti – 1286/2018. (VI.25.) kormányhatározat így szól: „Vörösvári úti és a Csobánka téri telephelyek felújítása külső telephely összevonásával, épületek gépészeti és műszaki korszerűsítése, orvostechnológiai és informatikai eszközpark cseréje”, ez a beruházás az akkori határozat szerint 5,63 milliárd Ft, ebből 0,48 mrd Ft önerő, 5,15 milliárd Ft pedig a támogatás. Ehhez képest a 2067/2020-asban a fejlesztés tárgya leszűkült kizárólag a Vörösvári úti rendelő felújítására („Vörösvári úti telephely felújítása, az épület gépészeti és műszaki korszerűsítése, orvostechnológiai és informatikai eszközpark cseréje”), mindezen fejlesztési csomag bekerülési értékét a határozat 2,167 592 milliárd Ft-ban határozza meg, amiből 1,687 592 milliárd Ft az EBP támogatása, és az önerő maradt 480 millió Ft.

Szabó Tímea, a kerület párbeszédes országgyűlési képviselője írásbeli kérdést is beadott az elvonással kapcsolatban Kásler Miklósnak.

Cserdiné Németh Angéla rákospalotai polgármester arról posztolt, hogy a kormány visszavonta a kerületbe tervezett Lelki Egészségközpont teljes támogatását.

Havasi Gábor emiatt a következő kérdéseket szegezte a miniszternek:

 • Mi alapján tesz különbséget a kormány a II., a III., a XV. és a XII., illetve a XVII. kerületi emberek között? Miért fontosabb a fideszes kerületekben élő emberek egészsége, mint az ellenzéki vezetésű kerületekben élőké?
 • Mi az oka, hogy miközben minden település, ellenzéki és kormánypárti polgármester, minden magyar a járvány ellen és a járvány hatásaival küzd, addig Orbán Viktor és ön különbséget tesz közöttük?

Amint azt Havasi Gábor is megjegyzi a Káslernek írt levélben, a 10 milliárdos elvonásnak a kormánytól a 2019-es önkormányzati választások után kialkudott fejlesztési támogatás látja kárát.Budapestnek akkor öt évre lebontva összesen 50 milliárdos egészségügyi támogatást ígért a kormány, ami része volt annak a kompromisszumnak, amelynek keretében például az atlétikai világbajnokságot érintő beruházás is kezdetét vette a ferencvárosi Duna-parton.Havasi ezért azt is kérdezi a minisztertől, mi indokolja, hogy bár a kormány és Budapest vezetése 2019 év végén megegyezett a budapesti alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztéséről, a kormány sorban vonja vissza ellenzéki vezetésű kerületek korábbi támogatásait.

(Mérce)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ez diszkrimináció, egyben alkotmány ellenes is! Az egyik településen élő állampo... Tovább...
 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...