Hirdetés
Kilenc polgármester elhatárolódott Szitától PDF Nyomtatás
2020. december 22. kedd, 07:00

szita karoly01Elhatárolódik a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének a szervezet nevében tett, a kormány helyi iparűzési adót megfelező döntésének támogatásáról szóló nyilatkozatától kilenc, nem kormánypárti vezetésű nagyváros polgármestere.

Dunaújváros, Érd, Hódmezővásárhely, Miskolc, Pécs, Salgótarján, Szeged, Szombathely és Tatabánya polgármestere jelezte: nem fizetik be, inkább a járvány elleni védekezésre fordítják több millió forintot kitevő jövő évi MJVSZ-tagdíjukat. Közleményükben az olvasható: kérik Szita Károlytól, Kaposvár polgármesterétől, hogy a jövőben szakmai alapon képviselje a szövetséget, és tartózkodjon a szervezet egésze nevében tett politikai alapú nyilatkozatoktól.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetősége szombaton tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány több tagjával a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól, a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről. Az eseményről szóló közleményében Szita Károly azt állította, hogy az MJVSZ támogatja a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseit.

„A kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság, erősek legyenek a családok, s hogy minél kevesebben betegedjenek meg a koronavírus-járvány következtében” – mondta Szita Károly, hangsúlyozva, hogy ezért azonban közösen kell tenni. A kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét – értékelt az MJVSZ elnöke. Mint mondta: a cél elérése érdekében a hazai nagyvárosok is járványügyi költségvetést készítenek 2021-re, vagyis mindent annak rendelnek alá, hogy a családok biztonsága erősödjön.

A baloldali vezetésű nagyvárosok polgármesterei közleményükben ugyanakkor leszögezték: a huszonhárom nagyvárost tömörítő szervezetből kilencnek a vezetője nem értett egyet a kormány döntésével, Szita Károly anélkül adta ki „a gazdaságvédelminek nevezett, valójában nyíltan politikai célú, az önkormányzatok gazdálkodását ellehetetlenítő intézkedést” támogató nyilatkozatát, hogy az érintett polgármesterekkel egyeztetett volna.

„Tudjuk, hogy a kormány döntését a többi, főleg kormánypárti vezetésű város polgármestereinek egy része is értetlenül fogadta, igaz, kritikát ők eddig nem fogalmaztak meg” – közölték. Úgy látják: Szita Károly túllépett hatáskörén, politikai célokra használt fel egy szakmai érdekképviselet érdekében megalakult szervezetet. „Ezt károsnak és elfogadhatatlannak tartjuk, azt kérjük Szita Károlytól, szakmai szervezetként tekintsen az MJVSZ-re, és csak a tagokkal előzetesen egyeztetett közleményt adjon ki, egyúttal tartózkodjon a szövetség nevében tett politikai célú nyilatkozatoktól.”

A kilencek szerint „a kkv-szektor által fizetett helyi iparűzési adóbevételek 50 százalékos csökkentése olyan nehéz helyzetbe sodorja az önkormányzatok költségvetését, hogy az MJVSZ tagdíjára már nem lesz elég forrás”, ezért úgy döntöttek, 2021-ben nem fizetik be a szervezet több millió forintos éves tagdíját: „Valóban minden forintra szükség lesz ahhoz, hogy önkormányzataink működőképesek maradjanak, és ahogy eddig, úgy ezután is mindent megtegyünk városaink polgárainak védelme érdekében.”

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...
 • Csak a következő szektorok vannak a bedőlés előtt 1 másodperccel: oktatás, egész... Tovább...