Hirdetés
Az önkormányzatok nem értik, hogy merülhetett fel egyáltalán az iparűzési adó felfüggesztése PDF Nyomtatás
2020. november 13. péntek, 08:30

adossag1Kétségbeejtőnek tartják már az ötlet felmerülését is az ATV Híradónak nyilatkozó települési vezetők, hogy az Iparkamara elnökének javaslata értelmében egy évre fel kellene függeszteni a cégek iparűzési adófizetési kötelezettségét. Nagyon sok vidéki önkormányzat számára ez a véggel lenne egyenlő, mivel nem tudnák miből fizetni a közvilágítástól, az orvosi rendelők biztosításáig bezárólag a közcélú feladataikat.

Szeged gazdasági alpolgármestere azt mondta, hogy a város mindennapjait lehetetlenítené el, ha az Iparkamara elnökének javaslatát elfogadná a kormány. Szerinte már az is aggályos, hogy ennek az adónak elvonása egyáltalán felvetődött, mint lehetőség. „Felmerült ez az agyament ötlet, amit nem tudok másképp jellemezni, mint egyfajta brainstorming, hogy miket lehet még az önkormányzatoktól elvonni. Az iparűzési adó egyetlen bevétele az önkormányzatnak, amit közfeladatok ellátására fordít, tehát ezt megsarcolni, az tulajdonképpen aláírása annak, hogy az önkormányzatiság megszűnt" - mondta az ATV Híradójában Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester.

Balmazújváros polgármestere azt mondta, hogy a kamara elnökének nem volt jogosítványa egyeztetés nélkül ilyen javaslatot tenni. Szerinte egy ilyen döntést csak az önkormányzatok bevonásával lehet meghozni.

„Nem tudom, hogy a kamara elnöke honnan vette egyébként ezt a felhatalmazást, hogy az önkormányzatokat ilyen mértékben sújtó elvonásra tegyen javaslatot. Hiszen Balmazújváros esetében a gyermekétkeztetés, a városgazdálkodás, a közösségi közlekedés mind mind és ezen kívül sok minden más dolog, nem hogy veszélybe kerülne, hanem vége lenne" - nyilatkozta Hegedűs Péter polgármester.

A Híradónknak nyilatkozó vezetők azt mondták, hogy szerintük a vállalkozásokat sokkal inkább segítené, ha a központi adókat, járulékokat csökkentenék, elhalasztanák a KATA feltételeinek szigorítását vagy a válság idején bértámogatást kapnának.

Ugyanakkor Palotás János egy hosszabb Facebookon közölt írásában új szempontot is megemlít: „Nem elég, hogy az önkormányzatokat büntetné az iparűzési adó felfüggesztésének terve, még csak a cégeken sem segítene, hiszen aki leállt, nem fizetne amúgy sem – írta. – Mivel az iparűzési adót a cégek az árbevételük után fizetik, a felfüggesztése semmilyen segítséget nem nyújt a tevékenységüket önhibájukon kívül abbahagyó vállalkozások számára. A kormány akár fel is emelhetné az adó mértékét, annak léte vagy nem léte a bajba jutott vállalkozások számára közömbös.”

Egyetért Karácsony Gergely főpolgármester állításával a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő, hogy amennyiben Parragh László, a  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatát a kormány jóváhagyja, és a települések elesnek az iparűzési adótól, másnapra csődbe megy Budapest. Azt is hozzátette, hogy egy ilyen döntés nemcsak a fővárost, hanem minden önkormányzatot érintene, amelyek feladatköreinek ellátása így teljes mértékben az államra hárulna, hacsak nem az államháztartásból fizetnék ki a vállalkozók által jelenleg a településeknek utalt iparűzési adót, illetve az annak megfelelő összeget.

A TÖOSZ elnöke, aki Tab fideszes polgármestere, elmondta, mintegy háromszáz önkormányzat 1000 milliárd forint iparűzési adót szed be, és ebből 700-800 milliárdot a települések az intézményeik működtetésére, rezsire költenek. Az egészségügy számára további 100 milliárd forintot különítenek el, noha ez nem az önkormányzatok feladata lenne. A befolyó iparűzési adó fennmaradó részét közművelődésre, könyvtárakra, a szociális ellátórendszerre költik, amelyek finanszírozása a Parragh-féle javaslat elfogadásával ellehetetlenülne.

(ATV-HVG)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #3 zozo 2020-11-18 15:53
Az önkormányzati megrendelésekbő l élő vállalkozók lehet hogy nem örülnének, ha az önkormányzat az elvégzett feladatokat nem tudná kifizetni, vagy esetleg elmaradnának az önkormányzati megrendelések.
Idézet
 
 
+3 #2 Helyi Érdek 2020-11-18 13:54
Ha az iparkamara elnöke tisztában lenne az iparűzési adó működési elvével, tudhatná, hogy az önkormányzatok felé befizetett iparűzési előleg a vírus miatt sok esetben csökken, így előfordulhat, hogy az önkormányzatokn ak a várt bevétel helyett akár visszafizetési kötelezettsége is lehet a vállalkozások felé.Ha ezt is elveszik, az önkormányzatok akár be is csukhatnak.
Idézet
 
 
+12 #1 Vidéki 2020-11-13 08:39
Korábban már megírtam, hogy mivel már szinte minden bevételt elvettek az önkormányzatokt ól, már csak az iparűzési adó maradt. Ha ezt is elveszik, akkor az önkormányzatokn ak vége!!! Minden, az önkormányzatok által biztosított szolgáltatásnak - pl. helyi tömegközlekedés ,szociális ellátások biztosítása,önk ormányzati dolgozók fizetése stb - azonnal vége lesz! A települések azonnal leállnak, ezzel az országnak is vége.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak úgy mellékesen - a magyar adófizetői pénzekből a kormány támogatja a határo... Tovább...
 • Igen! velünk senki sem foglalkozik.A tanárok, orvosok, ..stb többszörösét keresi... Tovább...
 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...