Hirdetés
Iparűzési adóból 2,5 milliárddal kevesebb jut PDF Nyomtatás
2020. szeptember 07. hétfő, 08:00

szhelyA magas adóerőképesség miatt 2,5 milliárd szolidaritás adót kell fizetnie az önkormányzatnak, a város kénytelen lesz a sporttámogatásokat csökkenteni. 

Horváth Attila költségvetésért (is) felelős alpolgármester tartott háttérbeszélgetést péntek délután, ahol a koronavírus-járvány gazdasági következményeit is ecsetelte. Mint mondta, végleges számok még nem állnak rendelkezésre, de az már látszik, hogy jelentősen csökken az iparűzési adóból származó bevétel a gazdasági visszaesés nyomán.

Nem a város létezését, hanem a lényegét veszélyezteti a helyzet

Tavaly közel 10 milliárd forintot fizettek iparűzési adó címén a vállalkozások az önkormányzatnak, az eredeti elképzelések szerint az idei bevétel meghaladta volna a 10 milliárdot. Ehelyett, az előzetes adatok szerint mintegy 2-2,5 milliárddal kevesebb lesz  az iparűzési adó bevétele.

Az alpolgármester hozzátette, tavaly a kötelező önkormányzati feladatokra adott kvótát 1,4 milliárddal csökkentette a kormány, az idén ez az elvonás már nem jelentkezik. De a tavalyi 1,2 milliárdos szolidaritási adót az idén felemelték 2,5 milliárdra, így az állami támogatások és elvonások végösszege a tavalyi szinten marad.

Mindez azt jelenti, hogy az önkormányzatnak át kell gondolnia, milyen területre mennyi támogatást ad. Horváth Attila megjegyezte, a jelenlegi helyzet nem a város létezését, hanem a lényegét veszélyezteti. Az alpolgármester most a sporttámogatásokat emelte ki, de megjegyezte, nem csak a sportnál kell csökkenteni a támogatásokat.

Az önkormányzat továbbra is az utánpótlás-nevelést és a tömegsportot finanszírozza főleg – mondta. Tavaly 1,3 milliárd forintot fizettek ki a sporttámogatásokra, az idén 800-900 millió között lesz a végösszeg. Viszont egészen biztos, hogy jövőre a 800 milliót sem tudják tartani.

Prioritások

Az alpolgármester kiemelte, hogy a Falco kosárlabda csapata prioritást élvez az eredmények miatt, és azért, mert száz százalékban önkormányzati tulajdonban van. A csapat éves szinten 250 millió forint önkormányzati pénzből gazdálkodik, valószínű, hogy jövőre ezt az összeget így is csökkenteni kell.

Az első osztályban szépen szereplő SZKKA női kézilabda egyesület támogatása eddig 60 millió volt, ennyi is marad, nem tudják megemelni. Az egyesületnek egyébként majdnem 500 igazolt játékosa van már, a támogatás az utánpótlás nevelését segíti. Horváth kiemelte, hogy a HVSE-vel sikerült egy olyan megállapodás kötni, ami szerint a HVSE által le nem kötött kapacitás terhére az SZKKA sportolói edzhetnek a sportkomplexumban.

Hozzátette, a HVSE labdarúgó-utánpótlás szakosztálya pedig az Arénát használhatja.

Kérdésünkre elmondta azt is, hogy a kormány által az idei évre nyújtott 300 milliós támogatás a HVSE számláján van, a járvány miatt nem tudták felhasználni. A HVSE a 300 milliót is beleérte összesen 650 millióból gazdálkodik az idén.

Az alpolgármester természetesen beszélt a profi futballról is, kiemelte, hogy biztató jelek vannak a Haladás csapatánál. Emlékeztetett rá, hogy tavaly szeptemberben három évre szóló megállapodást kötött az önkormányzat a csapattal, ebből még hátra van bő két év. De megjegyezte azt is, hogy a csapatot működtető kft. ügyvezetőjének nyilatkozatai nem használtak a jó viszonynak.

Új tulajdonos a Haladásnál?

Horváth Attila azt is kijelentette, most nem kommentálja azokat az értesüléseket, melyek szerint új tulajdonos érkezik a Haladáshoz.

Újabb kérdésre az alpolgármester elmondta, a Haladás sportkomplexum éves működtetése nulla bevétel mellett éves szinten legalább nettó 300 millióba kerül, ez az önkormányzatnál bruttó 380 milliókét jelentkezik.

Horváth szerint nem valószínű, hogy jövőre is megkapják a tavaly és idén érkezett 300 milliós állami támogatást a sportkomplexum működtetéséhez, ami az előzetes számítások szerint a létesítmény öregedése miatt jövőre már 400-450 millióba kerül. Az alpolgármester a végén megjegyezte, a sportkomplexumot úgy építették, hogy nem tudták, ki lesz az üzemeltetője és mire fogják használni. Ez látszik is a létesítményen – mondta.

(Nyugat.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Kiemelt témák hozzászólásai

 • A válság - egészségügyi és gazdasági - idején pénzügyileg kivéreztetni az önkorm... Tovább...
 • Ez az ember nem normális vagy Trójai faló szerepét vállalta fel a főni sakkjátsz... Tovább...
 • Az önkormányzati megrendelésekbő l élő vállalkozók lehet hogy nem örülnének, ha ... Tovább...
 • Ha az iparkamara elnöke tisztában lenne az iparűzési adó működési elvével, tudha... Tovább...
 • Korábban már megírtam, hogy mivel már szinte minden bevételt elvettek az önkormá... Tovább...
 • 30 évvel a rendszerváltozá s után a demokrácia egyik alapja,a helyi önkormányzás... Tovább...
 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...