Hirdetés
Eltűnt a költségvetésből a 200 milliárdos önkormányzati hitelkeret PDF Nyomtatás
2020. július 14. kedd, 07:30

hitelBanki kölcsönökre szorulhatnak az önkormányzatok, mert az állami hitelkeret lehetősége kikerült a jövő évi büdzséből. Azok a települések járhatnak rosszul, ahol egy nagy cég fizeti az iparűzési adó nagy részét.

Június elején még arról beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a települések 200 milliárd forintos hitelkeretet kapnak, ha megszorulnak a válsághelyzet hatásai miatt. A Népszava cikke szerint azonban ezt kivették a jövő évi költségvetésből, és azóta semmit nem hallani róla semmit.

Az átmeneti segítséget nyújtó hitelkeret ötlete – ami pótolhatta volna a helyi iparűzési adóból idén kieső bevételt – a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségétől (TÖOSZ) származott, de a szervezet elnöke, Schmidt Jenő azt mondta a lapnak, hogy ők sem kaptak magyarázatot arra, miért törölte végül a tervet a kormány.

A 200 milliárdos keret egyébként arra lett volna elég, hogy fél évet nyerjen a szektor, e nélkül viszont Schmidt szerint a szolidaritási adó befizetésére kötelezett 800 önkormányzat fele ugyan nem egyforma mértékben, de akkora bajban lesz a következő időszakban, hogy hitelfelvételre szorulhat. Az önkormányzatok azonban csak likviditási hitelt vehetnek fel valamelyik pénzintézettől a saját adóbevételeik összegének feléig, de ezt egy éven belül vissza kell fizetniük.

Az elnök szerint leginkább azok a települések kerülhetnek bajba, ahol egy nagy cég fizeti az iparűzési adó túlnyomó részét, mint például Tabon a Flex, Rácalmáson a Hankook, Tiszaújvárosban a TVK. Ezeken a helyeken 30-35 százalékkal biztosan kevesebb lesz az adóbevétel a tavalyihoz képest, miközben a szolidaritási pénzt még a 2019-es, kiemelkedően jó év vállalati beszámolói alapján vonják.

(Hvg.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #2 Vidéki 2020-07-16 08:50
A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjárműadót, az iparűzési adóalapot - ami már eleve kevesebb lesz - csak jövő májusig kell feltölteni a vállalkozásokna k (akkor miből fogják működtetni az önkormányzatoka t?), az idegenforgalmi adó is jóval kevesebb lesz, a befizetendő szolidaritási adó viszont emelkedik. A végeredmény - egymás után mennek csődbe az önkormányzatok, aki meg nem az pedig nem tudja ellátni a feladatait, mert nem lesz rá pénzügyi fedezet.
Idézet
 
 
+3 #1 Gyenes Zoltán 2020-07-14 11:54
Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hanem gyakorlatilag mindenki. Különösen nehéz helyzetbe kerültek a pályázati beruházást lebonyolítók, mert vagy az előkészületekre nem jut, vagy a megvalósítás adja fel a leckét forrás nélkül. Gyakran a pályázat beadásától eltelik 2-3 év a kivitelezésig a sokszereplős nagy pályázatoknál esetenként még több is. Az árak meg emelkedtek 30%-al.Csak azt nem értem ezt mért nem érzékeli a nagypolitika és miért nincs erre még megoldás. Nem a saját szórakozásunkra fejlesztünk, hanem az itt élő állampolgárok érdekében, akik nem mellesleg megteremtik az állam működésének alapfeltételeit .
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 30 évvel a rendszerváltozá s után a demokrácia egyik alapja,a helyi önkormányzás... Tovább...
 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...