Hirdetés
Az Állami Számvevőszék 2019-es tájékoztatója PDF Nyomtatás
2020. május 18. hétfő, 07:00

parlament02Elektronikusan nyújtotta be tavalyi tevékenységéről szóló tájékoztatóját az Állami Számvevőszék az Országgyűlésnek. E szerint a számvevőszék 2019-ben is teljesítette a törvényekben előírt feladatait, eredményesen és célszerűen gazdálkodott a rábízott közpénzekkel.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) mintegy 1350-re növelte az ellenőrzött szervezetek számát, ez több mint 60 százalékkal haladja meg az előző évit. A technológiai és módszertani fejlesztések eredményeképpen a számvevőszék teljesen átállt a digitális ellenőrzésre, a kialakított, digitalizáción alapuló munkakörnyezet a koronavírus-járvány időszakában is lehetővé teszi, hogy betöltse szerepét az Országgyűlés pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerveként.

Az ÁSZ elnöke, Domokos László kiemelte: az elmúlt tíz évben a számvevőszék teljesen megújította szervezetét és módszertanát. Az új, digitális alapokra helyezett monitoring típusú ellenőrzések egyrészt lehetővé teszik, hogy az ÁSZ a feladataihoz leginkább illeszkedő audit-típusú ellenőrzéseket végezzen, másrészt az új ellenőrzési módszerekkel egyszerre akár több száz szervezet egy idejű ellenőrzésére is képessé vált. A digitalizációra alapozott, monitoring típusú ellenőrzések a korábbinál sokkal kevésbé terhelik az ellenőrzött szervezeteket.

A számvevőszék tavaly mintegy 800 települési önkormányzat gazdálkodását és pénzügyi kockázatait értékelte.

Az Országgyűlésnek benyújtott tájékoztató szerint tavaly 254 számvevőszéki jelentést hoztak nyilvánosságra, és 32 elemzést készítettek. Ezek olyan kiemelt gazdasági és társadalmi területeket érintettek, mint a központi költségvetés, az államadósság-csökkentés, az áfa beszedése, a korrupció megelőzése, a foglalkoztatás és munkahelyteremtés, az egészségügy, a családtámogatás, a gyermekvédelem, a klímaváltozás, a helyközi közlekedés, az állami és önkormányzati vállalatok gazdálkodása és integritása, valamint az alapítványok gazdálkodása.

Az ÁSZ nemcsak összegző elemzésekkel, tanulmányokkal, hanem öntesztekkel, oktatási-képzési programokkal, valamint széleskörű tudásmegosztással is támogatja az ellenőrzött szervezeteket, járul hozzá a közpénzügyek fejlesztéséhez.

Az előző évekhez hasonlóan az idén is tettek konkrét észrevételeket az Országgyűlésnek a felelős közpénzügyi gazdálkodás további fejlesztése érdekében. Ezek olyan területeket érintenek, mint a közpénzügyi ellenőrzési rendszerek közötti koordináció erősítése, a digitalizáció terjesztése az államigazgatásban, az állami beruházások szabályozási környezetének megerősítése, az állami vagyongazdálkodás fejlesztése, a tartalékképzés fontossága a központi költségvetésben, az önkormányzatok integritásának, korrupció elleni védettségének fejlesztése, a teljesítménymérés elterjesztése a közszféra szervezetei között és a köztestületek működésének felülvizsgálata.

Domokos László a tájékoztatóban arra is kitért, hogy 2020 a történelmi vonatkozása miatt különleges az ÁSZ számára. Idén 150 éve, hogy megkezdte működését az első önálló magyar Állami Számvevőszék, illetve 30 éve annak, hogy újraindult a független számvevőszéki ellenőrzés Magyarországon.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...
 • Én azt hallottam, hogy akik már megkapták egész évre (számfejtés), azoknak az em... Tovább...
 • Ez a keret emelés kb. olyan segítség az önkormányzatokn ak, mint amikor azt mond... Tovább...
 • Az elmúlt években megkezdődött - egyébként teljesen elhibázott és értelmetlen - ... Tovább...
 • Miért nem hallani panaszt a kis falvakból? Na vajon miért? Aki ismeri a rendszer... Tovább...
 • A cafeteria keret felemelése nagyon jó ötlet, de az önkormányzatok a 200 ezret s... Tovább...
 • Na akkor magos képviselő hölgyek és urak, akik tegnap még zöldségesek, fodrászok... Tovább...
 • Miért jó az, hogy csődbe mennek önkormányzatok? Kinek jó ez - persze senkinek, d... Tovább...
 • A szegénység és a kosz nem kötelezően együtt járó dolog. ha valaki nem dolgozik,... Tovább...
 • Nem tájékoztatást kell kérni, hanem pénzt, mert - különösen a kicsi, szegény - ö... Tovább...
 • Mint évek óta. Úgy gondolják, majd kigazdálkodjuk azt a pár %-os eltérítést, nek... Tovább...
 • Ez érdekes egyeztetés lesz a kormány és az önkormányzatok között. A kormány el a... Tovább...
 • Az ügyfelek részére nem lesz egyszerűbb a közigazgatási eljárás, sőt sokkal nehe... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők esetében már lezárultak - az idén sem kapnak bé... Tovább...
 • Tényleg, rájöttek, hogy nem kellene padlóra küldeni az önkormányzatoka t?! Ugyan... Tovább...