Hirdetés
Több önkormányzatnak is embereket kell elbocsátania a járvány miatt PDF Nyomtatás
2020. május 13. szerda, 08:30

konyhaA munkáltató kénytelen a kormányzati intézkedés következményként és annak idejére állásidőt elrendelni. A munka törvénykönyvének rendelkezése alapján Önnek az állásidőre díjazás (illetmény) nem jár - kapta meg levélben körülbelül 90 önkormányzati intézményben dolgozó közalkalmazott és munkavállaló Vácon. De nem csak ott, több más településen is azzal járt a járvány miatti leállás, hogy sok embert nem tud alkalmazni, vagy fizetni az önkormányzat, derült ki a Népszava cikkéből.

A váci polgármester a lapnak elmondta, hogy „a békeidőben négyezer adag ételt készítő konyhájukon a 105 dolgozóból száznak nincs munkája, amióta leálltak az iskolák és óvodák, a város kulturális intézményeinek bezárása újabb száz embert hagyott munka nélkül", és bár néhány intézmény eleinte megcsinálta a későbbre tervezett karbantartásokat, festéseket, de mára ezek a munkák is elfogytak. Áprilisra már kevesebbet tudtak fizetni, de a polgármester szerint szeptemberre benne van egy fizetésképtelenség is.

Sok önkormányzatnál az ipari visszaesés miatt az abból származó adó is visszaesett, ám szerencsésebbek ott, ahol a vállalkozások nagy része például logisztikával foglalkozik. Ilyen például Szigetszentmiklós, ahol a polgármester, Nagy János a lapnak elmondta, ez az oka, hogy még tudnak teljes bért fizetni az önkormányzati fenntartású intézmények alkalmazottainak.

A gépjárműadó állami elvonásakor jelezték többen, hogy ez az önkormányzatok működésére komoly hatással lehet, a cikk szerint ez most kezd beérni. De hogy miért nem hallani panaszt a megyeszékhelyekről vagy a kis falvakból, arra Eszes Béla, Jánoshida polgármestere azt mondta a Népszavának: „a nagyoknak vannak tartalékaik, a kistelepüléseken pedig már nincs kit elküldeni, ha a feladatokat el akarják látni".

„Mezőtúr is felfüggesztette minden tevékenységét, amely nem kötelező feladatként hárul az önkormányzatra, és minden olyan fejlesztést is befagyasztottak, amelyet saját, vagy részben saját forrásból terveztek megvalósítani: ilyen például a színházterem felújítása, amelyből negyvenmillió forint hárult volna a városra" – írja a lap a polgármester, Herczeg Zsolt nyilatkozata alapján. A város a megszorításokkal majdnem 170 millió forintot tud megtakarítani. Egyelőre nem nyúltak a bérekhez, de ha nem lesz elég a fenti megtakarítás, előfordulhat, hogy kénytelenek lesznek.

Jászberényben, Ajkán, Dunaújvárosban, Nagyatádon is megy a próbálkozás a megtakarításra, beruházások törlése, szervezetek támogatásának csökkentése…

További részletek itt »

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+7 #2 Vidéki 2020-05-14 07:27
Az elmúlt években megkezdődött - egyébként teljesen elhibázott és értelmetlen - központosítás az önkormányzatok kivéreztetéséve l lassan a végére ér. Sajnos ebből egy olyan ország lesz, ahol mindent egy központban döntenek el - és nem helyben, ahol a problémát és a megoldást ismerik - ahol (lásd a központosított oktatási rendszer) még egy vécépapír vásárláshoz is a központ engedélye szükséges.Látju k mi lett a központosított szemétszállítás i rendszerrel - működésképtelen .
Idézet
 
 
+6 #1 Gyenes Zoltán 2020-05-13 12:31
Miért nem hallani panaszt a kis falvakból? Na vajon miért? Aki ismeri a rendszer működését, az tudja, aki nem, annak meg bármit mondhatunk, még a saját szemének sem hisz. Gyakorlatilag nekünk már nincs miről lemondani, nem is terveztünk még rendezvényt sem a vírus megjelenésétől függetlenül sem. Az elvonások iránya, mértéke és okszerűsége a valóság nem ismeréséről tanúskodik, illetve kisstílű, pitiáner "szívatás". Ma lehet önkormányzatoka t leépíteni egy rendelettel is, de mibe fog kerülni egyszer majd az önrendelkezés, a valódi önkormányzatisá g és demokrácia újrateremtése.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...