Hirdetés
200 önkormányzat mehet csődbe még ebben az évben PDF Nyomtatás
2020. május 07. csütörtök, 08:00

uresJúliusig tudnak bért fizetni az önkormányzati dolgozóknak, augusztusban már nem – erről beszélt az atv Híradójának Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. A Települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Tab polgármestere, Schmidt Jenő szerint mintegy 200 település kerülhet csődhelyzetbe idén a kieső adóbevételek miatt.

El kellett búcsúznia a gépjárműadó-bevételtől a pest megyei Tab községnek, az ugyanis a járványügyi alapba került. „Ez az elvonás a mi esetünkben éves szinten 20 millió forintos nagyságrendet jelent” – mondta a polgármester. A község első emberének nem csak emiatt fáj a feje. A település másik fő bevételi forrása, az iparűzési adó is késve érkezik a járvány miatt, a cégek ugyanis szeptember 30-ig kaptak határidőt a kormánytól az adófizetésre. A polgármester szerint a jelenlegi pénzügyi viszonyaink között elképzelhető, hogy nyár végére az önkormányzat nem fogja tudni ellátni a számára törvényben előírt kötelező feladatokat. „Gondolok itt a szociális jellegű kiadásokra, vagy éppen az óvoda működtetésére.”

A csökkenő bevételek ellenére plusz feladatok hárultak az önkormányzatokra a koronavírus miatt: a közterületek fertőtlenítését, a hatósági karanténban tartózkodók és az idősek gondozását is nekik kell elvégezniük. A 45 ezer lakosú Hódmezővásárhely polgármestere szerint képtelenség kigazdálkodni a kiadásokat. „Ez olyan mértékben borította fel a költségvetésünket, amit könnyen lehet, hogy leépítés nélkül nem fogunk tudni kezelni. Jelen pillanatban a likviditási tervünk szerint július végéig mindent tudunk fizetni, de hogyha sürgősen valami mást nem találunk, akkor augusztusban már a béreket sem tudnánk kifizetni.” Márki-Zay Péter igyekszik a városnak hitelt szerezni, de erről egyelőre nincs megállapodás.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő kormányzati segítségben bízik. Szerinte nagyjából 200 település fog még az ebben az évben csődhelyzetbe kerülni. Levelet is írt Pintér Sándor belügyminiszternek, de nem kapott rá választ.

A minisztériumot is kereste kérdéseivel az atv. Arról érdeklődött, hogy a nehéz anyagi helyzetbe került önkormányzatok számíthatnak-e segítségre, de a Híradó kezdetéig nem kapott választ.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #2 Városi 2020-05-09 21:44
Na akkor magos képviselő hölgyek és urak, akik tegnap még zöldségesek, fodrászok, meg fogorvosok voltatok, ma meg már ti akarjátok megmondani, hogy mi az önkormányzás, a spórolást kezdhetitek magatokon. Tiszteletdíj náne, le lehet mondani róla, a bohóckodást csinálhatjátok INGYÉBE'.
Idézet
 
 
+3 #1 Vidéki 2020-05-07 18:30
Miért jó az, hogy csődbe mennek önkormányzatok? Kinek jó ez - persze senkinek, de akkor miért vonnak el pénzeket az amúgy is szegény önkormányzatokt ól? Ha csődbe megy az önkormányzat, ki fogja elvégezni a feladatait, ki törődik a településen élők gondjaival-baja ival? Kinek lesz jó, ha több ezer embert kénytelenek lesznek elbocsátani az önkormányzatok?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...
 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...
 • Én azt hallottam, hogy akik már megkapták egész évre (számfejtés), azoknak az em... Tovább...
 • Ez a keret emelés kb. olyan segítség az önkormányzatokn ak, mint amikor azt mond... Tovább...
 • Az elmúlt években megkezdődött - egyébként teljesen elhibázott és értelmetlen - ... Tovább...