Hirdetés
Feljelentés hűtlen kezelés gyanúja miatt Pécsett PDF Nyomtatás
2020. február 07. péntek, 08:00

pecs varoshaza01Az önkormányzati cégek gazdasági átvilágításának első fejleményeként feljelentést tett az önkormányzat vezetése a Pécsi Vagyonhasznosító régebbi szerződéskötései és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Az októberi választások óta első ízben Pécsett született feljelentés olyan gazdasági bűncselekmény gyanúja miatt, amelyet jogi és gazdasági átvilágítás tárt fel – jelentette be közösségi oldalán Pécs polgármestere, Péterffy Attila. Két olyan ingatlan adásvétele körül feltárt ügyletről tájékoztatták a sajtót, ami a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. volt vezetéséhez köthető. Mindkét esetben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak, ami kettő és nyolc év közötti szabadságvesztéssel is büntethető – számolt be a hírklikk.hu.

Az egyik ingatlan körüli értékesítéssel kapcsolatban felmerült a volt vagyonkezelői vezetés visszaélésének érintettsége is, mivel a volt központi menza telkét 2018 júliusában hirdették meg eladásra, s a pályázaton nyertes cég is ugyanebben az időben alakult meg. A cég tulajdonosa és ügyvezetője pedig a vagyonhasznosító PR-vezetőjének szülei voltak és a cég korábbi vezérigazgatójának élettársa.

A nyomozás tárgyát képező információk szerint az általuk benyújtott ajánlat megegyezett a vételárként meghirdetett 122 millióval, a telek becsült értékével. Ráadásul a pályázati kiírás szerint csupán 1,1 millió forintot kellett kifizetni, a fennmaradó 121 milliót a telken épülő ingatlanban létesülő irodák, parkolók formájában fizették volna ki. Mindezek felett, az adásvételi szerződést végül 2018. december 14-én már 114 millió forintos vételárral írták alá, és abban nem a pályázatban eredetileg szereplő 2019. negyedik negyedév volt a vállalási határidő, hanem 2020. augusztus 31.

A kivizsgálandó eset része az is, hogy december 9-én az ingatlanok eladásában eljáró ügyvéd közölte a vagyonhasznosítóval, hogy a letéti pénzre beszámítási igénye van, s ezt követően 21 millió forintot átutalt a cég számlájára. Ezzel egy időben négy számlát is beküldött összesen 104 millió forint értékben ügyvédi díj címén, valamint 2015 és 2019 vége közötti időszakra kiszámlázott 72 millió forintos ügyvédi átalánydíjat. Még ezen a napon, a cég vezetősége leigazolta az eljáró ügyvéd követeléseit, aki még pluszban 32-33 millió forintos kötbért is kilátásba helyezett, mert szerette volna megszüntetni a 2024-ig fennálló határozott idejű szerződését. Ez utóbbiakat vitatja a leginkább az önkormányzat.

„Megígértük, hogy átvilágítjuk az önkormányzati cég- és intézményrendszert, megígértük, hogy ha jogsértő ügyeket találunk, ha a pécsiek vagyonát elherdálták, elszámoltatjuk a felelősöket, és ezt be is tartjuk – szögezte le Péterffy Attila polgármester. – A cégek, intézmények átvilágítása tovább folyik, ha újabb, a mostanihoz hasonló ügyek kerülnek elő, újra jelentkezünk. A mostani ügyben innentől a nyomozóhatóságnak kell megtennie a szükséges lépéseket, bízunk benne, hogy sikerrel járnak.”

Miután nagy horderejű ügyről van szó, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya folytatja le a nyomozást – ügyészi felügyelet mellett.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...
 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...