Hirdetés
Kisteleken a „Ne menj el fiatallal” próbálkoznak PDF Nyomtatás
2019. május 31. péntek, 08:30

kistelek1Pályázati pénzből fizetne Kistelek ingyenes lakhatást, bérkiegészítést, csak ne menjenek el a fiatalok a kisvárosból. Az önkormányzat és a helyi vállalkozások is milliárdokat kaptak az uniós forrásokból az elmúlt három évben – írja a HVG.

Ingyenes lakhatást, bérkiegészítést, képzéseket is biztosítanának Kisteleken azoknak, akik  vállalják, hogy legalább három évig a városban maradnak, emellett önkéntes közösségi munkát is kellene vállalniuk. Minderre EFOP pályázati keretből kapott az önkormányzat kétszázmillió forintot.

Kistelekre az előző uniós ciklusban is pénzeső hullott, az Átlátszó térképén, amely a források egy főre jutó nagyságáról is közöl adatokat, a kisváros második a megyei rangsorban, csak Mórahalom előzte meg. A 2014–20-as ciklusban, az elmúlt három évben mind az önkormányzati programok, de a vállalkozók is jól szerepeltek, összesen 187 pályázatot nyertek a kisvárosban, a cégeknél összesen négymilliárd forintot is meghaladó összeg landolt, míg az önkormányzati programokra is milliárdok érkeztek. A hétezer fős városban oktatásra, és egészségügyre is sokat költhettek el, de a felzárkóztató programokra is szép summát kaptak.

Az eddig elköltött százmilliókkal többször is lyukra futottak a kistelekiek. A város mellett épült fel a „szellemkastély„, amire nyolcszáz millió forintot nyert pályázaton egy vállalkozó, de a mai napig torzóként áll a welnesshotelnek indult épület. Közvetlenül mellette van egy „uniós” játszótér, kilométerekre a központtól, amely a távolság miatt kihasználatlan. De itt épült ipari park is, még az előző uniós ciklus forrásaiból, alig néhány cég költözött be az itt felhúzott csarnokokba, mert sem a szennyvízelvezetés, sem más infrastruktúra nem áll rendelkezésre. Igaz, a mostani ciklusban erre is pályázott az önkormányzat. Az már csak pechje a településnek, hogy itt praktizált, amíg tudott az „orvoscsoport”, amelynek tagjai között több volt a nem orvosi diplomával rendelkező munkatárs, és akik ellen eljárás is indult, mert csaltak a pályázattal, így lehúzták a rolót.

A nyertesek között van a Felgyő-Kev Kft., amely másfél milliárd forintot kapott 2017 és 2018-ban. A takarmánygyártó vállalkozás tavaly októberben került hivatalosan Csányi Sándor érdekeltségébe a szentesi baromfi-feldolgozóval együtt, a cégadatok szerint 32 munkavállalóval. Szintén nagyot kaszált a pályázatokon egy helyi mezőgazdasági vállalkozó, különböző jogcímeken félmilliárd forintot nyert uniós forrásokból.

Maradj itthon, fiatal!

Tavalyelőtt év végén, egy EFOP pályázaton kétszázmillió forintot nyert arra a város, hogy 21 lakást kialakítson azzal a céllal, hogy oda olyan fiatalok költözhessenek be, akik vállalják, hogy Kisteleken fognak élni legalább három éven át, a lakhatásért nem kell fizetni, csak a rezsit kell kigazdálkodniuk. Arra pedig külön lehet pályázni, hogy bérkiegészítést is kaphassanak azok, akik csak azért költöztek el a városból, mert magasabb fizetést kaptak volna másutt az országban.

Ehhez persze kell hozniuk egy igazolást a munkáltatótól a fizetésről, valamit egy igazolást kell szerezni egy helyi munkáltatótól, szintén a bér összegéről. Ezeknek a különbözetét fizeti az önkormányzat a keret kimerüléséig. Ingyenes képzéseket is biztosítanak helyben, igaz, az tanfolyam összegét annak elvégzése után kaphatják meg a jelentkezők.

A felkínált lehetőségekre külön-külön kell pályázni, három kiírásra. Egyszerre több pályázatra is lehet jelentkezni, de a kapható összeg egy fiatal esetében nem haladhatja meg az ötmillió forintot, és cserébe önkéntes közösségi munkát is kell vállalni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #1 okosabbnálam 2019-06-04 10:30
Ezt hívják tüneti kezelésnek és annyit is ér.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...
 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...
 • Én azt hallottam, hogy akik már megkapták egész évre (számfejtés), azoknak az em... Tovább...
 • Ez a keret emelés kb. olyan segítség az önkormányzatokn ak, mint amikor azt mond... Tovább...
 • Az elmúlt években megkezdődött - egyébként teljesen elhibázott és értelmetlen - ... Tovább...
 • Miért nem hallani panaszt a kis falvakból? Na vajon miért? Aki ismeri a rendszer... Tovább...
 • A cafeteria keret felemelése nagyon jó ötlet, de az önkormányzatok a 200 ezret s... Tovább...
 • Na akkor magos képviselő hölgyek és urak, akik tegnap még zöldségesek, fodrászok... Tovább...
 • Miért jó az, hogy csődbe mennek önkormányzatok? Kinek jó ez - persze senkinek, d... Tovább...
 • A szegénység és a kosz nem kötelezően együtt járó dolog. ha valaki nem dolgozik,... Tovább...
 • Nem tájékoztatást kell kérni, hanem pénzt, mert - különösen a kicsi, szegény - ö... Tovább...
 • Mint évek óta. Úgy gondolják, majd kigazdálkodjuk azt a pár %-os eltérítést, nek... Tovább...
 • Ez érdekes egyeztetés lesz a kormány és az önkormányzatok között. A kormány el a... Tovább...
 • Az ügyfelek részére nem lesz egyszerűbb a közigazgatási eljárás, sőt sokkal nehe... Tovább...