Hirdetés
Fenntarthatatlan pályán a vízközművek PDF Nyomtatás
2016. június 03. péntek, 06:00

csapAz engedélyező hivatal szerint ne a vezeték hossza, hanem az ellátott lakosság létszáma legyen a fő szempont a víziközműveket sújtó vezetékadó megállapításában. A víziközművek szövetsége az adó kivezetését vagy legalább módosítást szorgalmazza.

A rezsicsökkentés és a vezetékadó együttesen olyan helyzetet teremtett, amiben rendkívül „nehéz teljesíteni, hogy eredményesen működjenek” a víziközmű cégek – mondta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke, Dorkota Lajos a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. alapításának századik évfordulóján tartott rendezvényen. Mint felidézte: a polgári kormány döntésének megfelelően csökkenteni kellett a rezsiköltségeket és ezzel a vízdíjakat is, de ez az önkormányzatok által működtetett szolgáltatóknál bevételkieséssel járt. Ehhez adódik, hogy a víziközműveket országszerte a közműadó sújtja a legjobban.

A korábbi 400-ról 40-re csökkent a víziközműcégek száma, felvetéseik alapján a MEKH a vezetékadóval kapcsolatos jogszabály módosítására kíván javaslatot tenni. A hivatal szakmai stábjának előkészítése nyomán várhatóan azt terjesztik elő, hogy az adó „létszámarányos legyen, ne folyóméter-arányos”, mert az utóbbi leginkább a vidéki kistelepüléseket ellátó cégeket sújtja - jelentette ki Dorkota Lajos.

Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) elnöke úgy fogalmazott: „nem fenntartható az a pálya, amelyen most az ágazat halad”, a vezetékadó beszűkíti a lehetőségeket, s ez már-már veszélyezteti az üzembiztonságot, a szolgáltatási színvonalat és a megfizethetőséget. A szövetség elsődleges célja, hogy a döntéshozókkal megértesse az ágazat valós problémáit, amit elsősorban a közműadónak tulajdonítanak, s példaként említette, hogy egy víziközműcégnek a vízhálózat és a csatornahálózat hossza után is vezetékadót kell fizetnie. Úgy vélekedett, mihamarabb szükség lenne az adó kivezetésére vagy olyan mértékű átalakítására, ami a víziközmű-szolgáltatók eredményes működését is biztosítja.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a nagykanizsai székhelyű víziközműcég jubileumi ünnepségén azt hangsúlyozta: mai világunkban „a víz- és közművek megléte és állapota lassan lét- és sorskérdéssé válik”. Magyarország vezetékes ivóvízzel való ellátottsága és a közmű fejlettsége szinte egyedülálló, még európai viszonylatban is, szemben más országokkal, ahol ez csupán vágyálom. Mindez arra világít rá, hogy „nagy értékünk a víz, és az a tudás és tapasztalat is, amely e közös kincsünk meglétén alapul” – fejtegette az államtitkár a Nagykanizsához közeli Sormáson tartott rendezvényen.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hírek hozzászólásai

 • A mélyszegénység Magyarországon nem szűnt meg - javasolnám a KSH stati... Tovább...
 • A kutya se jön már ide dolgozni! Innen csak elmennek/felmon danak az e... Tovább...
 • Az én fizetésem közelében sincs! Tovább...
 • ...lassan minden önkormányzatban IS lesznek és vannak pozitív tesztese... Tovább...
 • Hogyis??? Mikor nem működhetnek a testületek, mert a polgármester gyak... Tovább...
 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...