Hirdetés
Fenntarthatatlan pályán a vízközművek PDF Nyomtatás
2016. június 03. péntek, 07:00

csapAz engedélyező hivatal szerint ne a vezeték hossza, hanem az ellátott lakosság létszáma legyen a fő szempont a víziközműveket sújtó vezetékadó megállapításában. A víziközművek szövetsége az adó kivezetését vagy legalább módosítást szorgalmazza.

A rezsicsökkentés és a vezetékadó együttesen olyan helyzetet teremtett, amiben rendkívül „nehéz teljesíteni, hogy eredményesen működjenek” a víziközmű cégek – mondta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke, Dorkota Lajos a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. alapításának századik évfordulóján tartott rendezvényen. Mint felidézte: a polgári kormány döntésének megfelelően csökkenteni kellett a rezsiköltségeket és ezzel a vízdíjakat is, de ez az önkormányzatok által működtetett szolgáltatóknál bevételkieséssel járt. Ehhez adódik, hogy a víziközműveket országszerte a közműadó sújtja a legjobban.

A korábbi 400-ról 40-re csökkent a víziközműcégek száma, felvetéseik alapján a MEKH a vezetékadóval kapcsolatos jogszabály módosítására kíván javaslatot tenni. A hivatal szakmai stábjának előkészítése nyomán várhatóan azt terjesztik elő, hogy az adó „létszámarányos legyen, ne folyóméter-arányos”, mert az utóbbi leginkább a vidéki kistelepüléseket ellátó cégeket sújtja - jelentette ki Dorkota Lajos.

Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) elnöke úgy fogalmazott: „nem fenntartható az a pálya, amelyen most az ágazat halad”, a vezetékadó beszűkíti a lehetőségeket, s ez már-már veszélyezteti az üzembiztonságot, a szolgáltatási színvonalat és a megfizethetőséget. A szövetség elsődleges célja, hogy a döntéshozókkal megértesse az ágazat valós problémáit, amit elsősorban a közműadónak tulajdonítanak, s példaként említette, hogy egy víziközműcégnek a vízhálózat és a csatornahálózat hossza után is vezetékadót kell fizetnie. Úgy vélekedett, mihamarabb szükség lenne az adó kivezetésére vagy olyan mértékű átalakítására, ami a víziközmű-szolgáltatók eredményes működését is biztosítja.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a nagykanizsai székhelyű víziközműcég jubileumi ünnepségén azt hangsúlyozta: mai világunkban „a víz- és közművek megléte és állapota lassan lét- és sorskérdéssé válik”. Magyarország vezetékes ivóvízzel való ellátottsága és a közmű fejlettsége szinte egyedülálló, még európai viszonylatban is, szemben más országokkal, ahol ez csupán vágyálom. Mindez arra világít rá, hogy „nagy értékünk a víz, és az a tudás és tapasztalat is, amely e közös kincsünk meglétén alapul” – fejtegette az államtitkár a Nagykanizsához közeli Sormáson tartott rendezvényen.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Igen, meg 32.000. önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselő! A... Tovább...
 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...