Hirdetés
Huszonhárom várost világít át az MVM PDF Nyomtatás
2016. február 11. csütörtök, 08:00

energiaSzakmai segítséget kap huszonhárom város az uniós támogatásokból finanszírozható energiahatékonysági beruházásaihoz az MVM és a Megyei Jogú Városok Szövetségének megállapodása alapján – írja a Magyar Idők. Az összesen több mint százhúszmilliárd forint értékű közbeszerzések ősszel indulhatnak.

Leghamarabb ez év őszén, majd a következő tavasszal nyílhatnak meg azok a közbeszerzési eljárások, amelyeket a megyei jogú városok írnának ki energetikai és energiahatékonysági beruházásaikra. Ezt megelőzően az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. végzi el az érintett városok energetikai felülvizsgálatát a társaság és a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) által tegnap aláírt megállapodás értelmében. A szerződés a 2014-2020 közötti időszak uniós fejlesztési pénzeinek felhasználásáról szól, amely hozzájárul hazánk 2020-ra kitűzött klímapolitikai céljai­nak eléréséhez, hangsúlyozta az aláírást megelőzően Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az együttműködés fő irányvonalai között említette a megyei jogú városok energetikai fejlesztési elképzeléseinek támogatását, kiemelve a károsanyag-kibocsátástól mentes energiatermelést. A lakosság környezettudatosságának növelését a felek lakossági-szakmai konferenciák szervezésével is segítenék más tájékoztatási programokon túl. Az MVM egyúttal tízmillió forintos támogatást is nyújt az MJVSZ-nek a tagvárosok és azok lakosságának hatékony érdekképviseletére.

Szita Károly, a szövetség elnöke, Kaposvár polgármestere emlékeztetett arra, hogy a 23 megyei jogú városban összesen kétmillióan élnek, a fejlesztésektől az ő életminőségük és ellátásuk javulása várható. Mint mondta, a kormány most először döntött úgy, hogy a megyei jogú városok rendelkezhetnek a területfejlesztési operatív programok forrásai­val, két alapvető feltétel mellett: fordítsák az összegeket a gazdaság fejlesztésére, illetve az energiahatékonyságot növelő beruházásokra. Ennek szellemében a lehívható 387 milliárd forintos keretből 64 milliárd forintnak már megvan a helye, de a Környezeti és energiahatékonysági operatív programból (KEHOP) további hatvanmilliárd forintot fordítanának a megyei jogú városok energetikai fejlesztésére. Magyarország 2020-ig 12 ezer milliárd forint fejlesztési pénzt használhat fel. – A beruházások az ellátásbiztonság, a kiszámítható és megfizethető fogyasztói árak és a környezetbarát szolgáltatások szempontjából kiemelkedőek – mondta Szita Károly, továbbá kiemelte a fejlesztések munkahelyteremtő képességét. Az elnök kitért arra is, hogy a szövetség tagjai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a közműszolgáltatók és a közművek állami tulajdonban maradjanak, ne kelljen privatizálni azokat.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Arra az egyszerű tényre is kellene gondolnia a tisztelt háziorvosnak, ... Tovább...
 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...