Hirdetés
Madárbarát önkormányzattá válik a XII. kerület - helyi példa PDF Nyomtatás
2015. november 26. csütörtök, 10:00

madareA XII. kerületi Önkormányzat és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2015 őszén meghirdette a Madárbarát Hegyvidék programot. A szervezők a program keretében felkérték a Hegyvidéki iskolákat, óvodákat, hogy a téli szezonban a madarak etetésével, itatásával, a tél végén pedig a fészekrakási időszakban odúk kihelyezésével kapcsolódjanak be a kezdeményezésbe.

A Hegyvidéken szinte az összes iskola és óvoda csatlakozott a programhoz. Az intézmények az önkormányzat támogatásával kapták meg az óvodák és iskolák kertjeihez igazított Madárbarát kert csomagot, amellyel segíthetnek a madaraknak a téli időszak átvészelésében, valamint a mesterséges odúk kihelyezésével növelhetik a fészkelő párok számát. A csomagok leszállítását követően november 24-én a Barabás Villában az intézmények képviselői 15-20 perces előadás keretében megismerhették az eszközök szakszerű használatát és a téli madáretetés fortélyait.

Pokorni Zoltán a sajtótájékoztatón kiemelte: a Hegyvidék Budapest legzöldebb kerülete, 10-szer annyi zöld felület található itt, mint a legtöbb budapesti kerületben. Éppen ezért itt a madarak száma is jelentős. A madarak számára a téli időszak nagy megpróbáltatás, különösen a havas napokon tudnak nehezen élelemhez jutni. A Hegyvidéki Önkormányzat számára fontos a természet, a környezetünk védelme, ezért indította el a madárbarát programot. Télen a madarak táplálásával, a hideg elmúltával pedig, a költési időszakban mesterséges odúk kihelyezésével tudnak a madarak segítségére lenni.

A programhoz nem csak intézmények, hanem a kerületben élők is csatlakozhatnak. Aki szeretne segíteni, illetve részt venni a programban az a Madártani Egyesülettől tudja megvásárolni az ehhez szükséges egységcsomagokat, valamint megfelelő szakmai információt is tőlük kaphatnak az érdeklődők. „Szeretnénk, ha a hegyvidékiek, különösen a kerttel rendelkezők minél nagyobb számban csatlakoznának a kezdeményezéshez.” – mondta a polgármester.

A Madárbarát kert programot 2002-ben indította el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, és máris élvezhetjük a madarak közelségét. Az egyesülettel együttműködésben, az idei etetési szezon kezdetén a XII. kerületi Önkormányzat elindította a Madárbarát Hegyvidék programot, amelynek keretében felhívja az itt élők figyelmét a madárbarát tevékenységekre, és biztosítja minden oktatási és nevelési intézményének a Madárbarát kert kialakításához szükséges eszközöket, hogy a gyerekek megismerhessék a gyakorlati madárvédelem alapjait, és saját környezetükben is gondoskodjanak a természeti értékek megóvásáról - mondta el Halmos Gergő a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója.

(OrientPress Hírügynökség)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...