Hirdetés
Madárbarát önkormányzattá válik a XII. kerület - helyi példa PDF Nyomtatás
2015. november 26. csütörtök, 10:00

madareA XII. kerületi Önkormányzat és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2015 őszén meghirdette a Madárbarát Hegyvidék programot. A szervezők a program keretében felkérték a Hegyvidéki iskolákat, óvodákat, hogy a téli szezonban a madarak etetésével, itatásával, a tél végén pedig a fészekrakási időszakban odúk kihelyezésével kapcsolódjanak be a kezdeményezésbe.

A Hegyvidéken szinte az összes iskola és óvoda csatlakozott a programhoz. Az intézmények az önkormányzat támogatásával kapták meg az óvodák és iskolák kertjeihez igazított Madárbarát kert csomagot, amellyel segíthetnek a madaraknak a téli időszak átvészelésében, valamint a mesterséges odúk kihelyezésével növelhetik a fészkelő párok számát. A csomagok leszállítását követően november 24-én a Barabás Villában az intézmények képviselői 15-20 perces előadás keretében megismerhették az eszközök szakszerű használatát és a téli madáretetés fortélyait.

Pokorni Zoltán a sajtótájékoztatón kiemelte: a Hegyvidék Budapest legzöldebb kerülete, 10-szer annyi zöld felület található itt, mint a legtöbb budapesti kerületben. Éppen ezért itt a madarak száma is jelentős. A madarak számára a téli időszak nagy megpróbáltatás, különösen a havas napokon tudnak nehezen élelemhez jutni. A Hegyvidéki Önkormányzat számára fontos a természet, a környezetünk védelme, ezért indította el a madárbarát programot. Télen a madarak táplálásával, a hideg elmúltával pedig, a költési időszakban mesterséges odúk kihelyezésével tudnak a madarak segítségére lenni.

A programhoz nem csak intézmények, hanem a kerületben élők is csatlakozhatnak. Aki szeretne segíteni, illetve részt venni a programban az a Madártani Egyesülettől tudja megvásárolni az ehhez szükséges egységcsomagokat, valamint megfelelő szakmai információt is tőlük kaphatnak az érdeklődők. „Szeretnénk, ha a hegyvidékiek, különösen a kerttel rendelkezők minél nagyobb számban csatlakoznának a kezdeményezéshez.” – mondta a polgármester.

A Madárbarát kert programot 2002-ben indította el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, és máris élvezhetjük a madarak közelségét. Az egyesülettel együttműködésben, az idei etetési szezon kezdetén a XII. kerületi Önkormányzat elindította a Madárbarát Hegyvidék programot, amelynek keretében felhívja az itt élők figyelmét a madárbarát tevékenységekre, és biztosítja minden oktatási és nevelési intézményének a Madárbarát kert kialakításához szükséges eszközöket, hogy a gyerekek megismerhessék a gyakorlati madárvédelem alapjait, és saját környezetükben is gondoskodjanak a természeti értékek megóvásáról - mondta el Halmos Gergő a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója.

(OrientPress Hírügynökség)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Kistelepülés: Családsegítők megkapták a 10 nap pótszabadságot a covid ... Tovább...
 • És az önkormányzati köztisztviselők kel mi lesz???!!! A költségvetési ... Tovább...
 • Olyan bruttó/nettó (átlag) keresetekről beszélünk ami egy vicc.....nek... Tovább...
 • Kérdés - miért csak a munkáltatók adóterheit csökkenti a kormány??? A ... Tovább...
 • A MÁV, mint állami vasúttársaság jelenlegi állapotában működésképtelen... Tovább...
 • A kis falvakból már eltűnt az iskola, az óvoda, a háziorvos, a takarék... Tovább...
 • Ha 200.000.-Ft lesz a minimálbérez a köztisztviselők nél, közalkalmazo... Tovább...
 • Köztisztviselő voltam, még mindig tudok röhögni ezen a témán. Tovább...
 • Ez most komoly? Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek! Szóval: diplomás... Tovább...
 • FELHÁBORÍTÓ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezen a felületen ilyet leírni, gyomo... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • Ezt a bértáblát honnan vették? A 2011. évi CXCIX. törvény [ Kttv. ] 1.... Tovább...
 • Most leírja és megmagyarázza" a cikk írója, hogy ki és mennyit kereshe... Tovább...
 • A mindenkori tárgyév költségvetési törvényében meghatározott köztisztv... Tovább...