Hirdetés
Közmunkásokra cserélik dolgozóikat az önkormányzatok PDF Nyomtatás
2015. május 21. csütörtök, 07:00

munkatvNéhány napja botrány lett belőle, hogy kiderült: a Klik az egyik legnagyobb közfoglalkoztató az országban, ahol több mint négyezer közmunkás dolgozik. A helyzet azonban ennél sokkal súlyosabb: állami és önkormányzati intézmények sokaságánál napi gyakorlat, hogy az alkalmazottakat közfoglalkoztatottakra cserélik – írja a Népszabadság.

A Klik-botrány azután robbant ki, hogy az LMP Balog Zoltán és Pintér Sándor minisztereknek jelezte: tudomásuk szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ meglevő közalkalmazotti állásokat szüntet meg, és a munkahelyeket közfoglalkoztatottakkal tölti fel (nem ritkán úgy, hogy az elbocsátott alkalmazottat foglalkoztatják vissza közmunkában).

A bejelentés nyomán Balog azonnali vizsgálatot helyezett kilátásba, Pintér pedig a közmunkatörvényre hivatkozott, amely szerint olyan munkakört, amelynek ellátásához a jogszabályok közalkalmazotti jogviszonyt írnak elő, nem lehet közfoglalkoztatottakkal betölteni. Szél Bernadett frakcióvezető-helyettes szerint a köznevelési törvény közalkalmazottként említi a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő pedagógiai asszisztenseket, gyermeknevelőket, szabadidő-szervezőket, a jogszabályból és a kapcsolódó rendeletből pedig egyértelműen kiolvasható, hogy a nevelőmunkát segítők is közalkalmazottak – vagyis a Klik gyakorlata egyértelműen jogellenes: itt nem a törvénnyel, hanem a jogkövető magatartás hiányával van gond.

Létezik ugyanakkor egy általánosabb probléma is: egyre elterjedtebb, hogy állami, önkormányzati szervek a saját alkalmazottaikat sokkal olcsóbb (ráadásul állami támogatásból fizethető) közfoglalkoztatottakra cserélik, amit a kormány egy rendeletmódosítással még meg is könnyített.

Az LMP társelnöke szerint a közmunkaprogram beindításakor a belügyi tárca garanciákat ígért arra, hogy a közfoglalkoztatás nem szolgálhat az elsődleges munkaerőpiacon meglévő álláshelyek megszüntetésére (ezt a kockázatot a munkaügyi szakértők és az ellenzéki pártok már a kezdeteknél szóvá tették). Ennek ellenére megtörtént, hogy a katasztrófavédelem takarítói munkakörre közmunkásokat vett fel, majd az állományban lévő takarítóját elbocsátotta.

Nem sokkal az eset után pedig a kormány 2013 novemberében megszüntette azt a rendeleti garanciát, amely kimondta, hogy csak létszámbővítés mellett alkalmazhatóak közmunkások (azaz állami támogatás csak annak a közfoglalkoztatottnak a felvételéhez adható, akivel az előző havi statisztikai létszámot bővítik).

Így jelenleg jogi értelemben a meglevő alkalmazottak kirúgása árán is lehet alkalmazni közmunkásokat.

Az LMP által összegyűjtött példák szerint adózási osztályon, munkaügyi hivatalokban, földhivatalokban, iskolákban, óvodákban rendszeresen előfordul, hogy a kisegítő munkákat, irodai, karbantartói, gondnoki, karbantartói feladatokat közmunkásokkal látnak el, a korábbi közalkalmazotti állomány leépítésével.

Az ombudsman korábban többször vizsgálta a közmunkaprogramot ebből a szempontból, és ő is jócskán talált okot a kritikára. Például az MTVA-nál egy csoportos létszámleépítést követően több száz közmunkást vettek fel digitalizációs munkára, sok esetben a korábbi alkalmazottakat visszafoglalkoztatva.

„Az igazgató arról is tájékoztatott, hogy rendelkezésükre áll egy olyan levelezés, melyben az MTVA képviselője a közfoglalkoztatottak kiválasztási fázisában a Belügyminisztérium illetékesének jelezte: a munkaügyi központon keresztül több esetben érkezett interjúra olyan volt kolléga, aki érintettje volt a korábban lezajlott csoportos létszámcsökkentésnek.”

A belügyi tárca állásfoglalása szerint az ő felvételük csak akkor szabályos, ha más munkakörben alkalmazzák a közfoglalkoztatottakat, mint amelyeket a leépítés érintett, ezt az előírást azonban könnyen ki lehet játszani, ha más munkakört írnak a felvettek munkaszerződésébe.

A fent említett gyakorlatot az is táplálja, hogy a közmunkás nem álláskeresőnek, hanem dolgozónak számít, így a kormány szempontjából nem jelent „statisztikai veszteséget”, ha az alkalmazottakat közfoglalkoztatottakra cserélik. Szél Bernadett és a szintén LMP-s Schmuck Erzsébet most azt kezdeményezi, hogy a parlament költségvetési bizottsága állítson fel egy ellenőrző albizottságot a közmunkával kapcsolatos visszaélések feltárásra.

Arra tesznek javaslatot, hogy az albizottság hallgassa meg az illetékes minisztereket, és gyűjtsön országosan adatokat a közmunkával érintett intézmények létszámadatairól.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #4 anno2 2015-05-27 17:10
Vidéki kisiskolák is alkalmaznak ped.asszisztens t, mert nincs pedagógus, aki oda menne dolgozni. Sőt, inkább elmennek. A tankerület pedig széttárja a karját és azt mondja, hogy oldja meg az iskolaigazgató a problémát. Szaktantárgyat is sok esetben nem szaktanár oktat. A tesi óra meg sokszor abból áll -ha jó az idő-, hogy leviszik a gyerekeket a játszótérre. Meghirdetett szakkörök megtartása sem működik. "Magyarország jobban teljesít." HAJRÁ JÖVŐ NEMZEDÉKE!!!!!!
Idézet
 
 
+2 #3 kétkedő 2015-05-27 06:50
A közmunkásnak nem kell esküt tennie, mivel határozott időre lett felvéve ezért egy hosszútávon maradni akaró köztisztviselőv el szemben még igazán felelősséget sem kell vállalnia a munkájáért, stb.A takarítók után jönnek az ügyintézők lecserélése amivel végképp le lehet építeni a hivatalokat. A polgármesterekn ek ezt át kellene gondolni. Hajrá!
Idézet
 
 
0 #2 egypolgármester 2015-05-27 04:53
Mint polgármester, nem is nagyon tehetünk mást, mint hogy a takarítót, konyhai kisegítőt.stb. lecseréljük.
Mi sem jókedvünkből tesszük.
Idézet
 
 
0 #1 Nevemsenki 2015-05-26 14:12
Feltalálták a spanyol viaszt. Évek óta közfoglalkoztat ottakra cserélik le a köztisztviselői , közalkalmazotti un kiszolgáló munkahelyeket (takarító, hivatalsegéd, kultúros,). Már a Gyurcsány, Bajnai kormány megtanította erre az önkormányzatoka t, és akit akkor lecseréltek, azt már vissza nem veszik.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ebből is látszik mennyit hazudik kormányunk! Tovább...
 • Kistelepülésen a béremelés most már több mint 10 éve ÁLOM! Hol vagyunk... Tovább...
 • Az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők bruttó átlagkere... Tovább...
 • ...ezt a hírportált egyébként kormányunk is olvassa, vagy csak az aláb... Tovább...
 • ...jah! Azt hittem már nekünk (köztisztviselő knek) emelnek már valami... Tovább...
 • És a támogatás felélése, meg a választások után újra BEZÁR a bolt ! Tovább...
 • Tehát pl. egy 15 milliárd Ft közpénzből megépített stadiont odaadunk v... Tovább...
 • ...szokás szerint, semmi nem lesz!Jahde. Munka, munka, munka... Tovább...
 • 2023-ban pedig 2 százalékkal nő" - ez most vicc akart lenni ugye? Közt... Tovább...
 • A jelenlegi kormány semmibe veszi a pedagógusokat - akik a jövő nemzed... Tovább...
 • Kistelepülés: Családsegítők megkapták a 10 nap pótszabadságot a covid ... Tovább...
 • És az önkormányzati köztisztviselők kel mi lesz???!!! A költségvetési ... Tovább...
 • Olyan bruttó/nettó (átlag) keresetekről beszélünk ami egy vicc.....nek... Tovább...
 • Kérdés - miért csak a munkáltatók adóterheit csökkenti a kormány??? A ... Tovább...
 • A MÁV, mint állami vasúttársaság jelenlegi állapotában működésképtelen... Tovább...