Hirdetés
Geotermikus energiával fűtenek önkormányzati épületekben PDF Nyomtatás
2014. november 04. kedd, 09:00

futesAz ABB automatizálási és vezérlési megoldása, a Freelance segítségével Szegeden a távfűtési rendszer 25 nagy önkormányzati fogyasztó számára szolgáltat geotermikus távhőt.

A távfűtési rendszer első üteme 2013 novembere óta üzemel. A megújuló energiák hasznosításában sok éves tapasztalattal rendelkező, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a környezeti hatások mérséklése érdekében a legfejlettebb technológiákat alkalmazó ABB a projektben a könnyen használható és bővíthető Freelance automatizálási és osztott vezérlési megoldását működteti.

Szeged rendelkezik hazánk egyik legígéretesebb geotermikus vízforrásával. A geotermikus energiára alapozott távfűtés a város lakóépületei és közhivatalai fűtésének energia- és költséghatékony módszere. Ezt felismerve a GEOSZ Kft. a dél-alföldi és elsősorban szegedi geotermikus hőenergia-termelési projektek tervezésére, kivitelezésére és működtetésére alakult vállalat úgy döntött, hogy a geotermikus energia távfűtés célú hasznosítása érdekében két - 1700 és 1250 méter mély - termelő és két visszasajtoló kutat fúr a geotermikus rezervoárba, amellyel a kapcsolódó csővezeték-hálózaton át folyamatos melegvíz-ellátást biztosít. A kutak üzembe helyezésével oldják meg számos nagy légterű közösségi épület, így pl. klinikák, iskolák, főiskolák, könyvtárak és sportcsarnokok fűtését.

A rendszer kulcsrakész tervezésére, az automatizálási, műszerezési és elektronikai munkák szállítására tendert írtak ki, amelyet az iparág számos beszállítója közül az ABB folyamatautomatizálási csapata nyert a Freelance megoldásra alapozott ajánlatával. A geotermikus üzem automatizálásában az egyik kritikus pontnak számít az állandó/stabil vízszállítás szabályzása és fenntartása. E cél elérése azt követeli, hogy számos rendszer információit - így például a folyamatvezérlés, valamint a geotermikus energiától az energiafogyasztásig terjedő folyamat információit - kell a rendszerbe integrálni.

"A magas színvonalú Freelance monitoring-rendszer a távfűtő rendszer segítségével minden felhasználó nyomon követheti weben keresztül a hőközpont adatait, illetve a naprakész összegzett energia fogyasztás adatait, amely alapján kedvezőbb hődíj számolható el, továbbá a valósidejű vízhőmérsékleti, áramlási és hőfogyasztási adatok mellett múltbéli trendadatokat is lekérhet" - ismertette Kiss István az ABB Magyarország.vezető rendszermérnöke. A Freelance vezérlési rendszer olyan egyszerű plug-and-produce koncepciót alkalmaz, amivel minden közös terepi busz integrálható. Az összes lényeges információ egy könnyen használható,

megbízható felületen érhető el, amely egyaránt alkalmazható tervezési, üzembe helyezési, karbantartási és terepi buszkezelési célokra is. Az intuitív kezelői felület az egész rendszernél könnyű üzemeltetést, diagnosztikát és hibaelhárítást tesz lehetővé.

Az ABB jól bevált csővezeték-irányítási- és monitorozási rendszere segítségével kiválóan áttekinthető és távolról ellenőrizhető a távfűtési rendszer. A felügyelet nélküli, teljes mértékben autonóm vezérlésű rendszer alkalmazásának köszönhetően alacsonyan tartható az üzemelési költségek szintje is.

A távhőüzem vezérlő rendszere AC 800F vezérlőket és több mint 40, különböző helyre szétosztott, S700 modullal szerelt I/O szigetet tartalmaz. Amíg az AC 800F redundáns, konfigurálható rendszert nyújt, amely képes adaptálódni az üzem igényeihez az által, hogy akár több mint 1000 I/O-t is ki tud szolgálni úgy, hogy az S700 kis helyigényű Profibus-os I/O szigetekként csatlakozik hozzá.

A megoldás több DigiVis operátor-munkaállomással felszerelt központi vezérlő termet is tartalmaz. A szállítási terjedelembe tartozik továbbá a rendszerhez kapcsolódó, a fő szivattyútelepeket, valamint a forró vizet a csőrendszerben keringtető nyomásfokozó szivattyúkat kiszolgáló változtatható fordulatszámú hajtások (15-45 kW teljesítménytartományban) szállítása, szerelése és üzembe helyezése. Ezeken kívül a rendszer részét képezik még kisfeszültségű fő- és alelosztók, az elektromágneses áramlásmérők, valamint a nyomás és hőmérsékletmérő terepi eszközök.

A beruházással és a geotermikus energia hatékony használatával az intézmények számos üzemeltetési és gazdálkodási előnyhöz jutottak. A korszerű monitorozási rendszernek köszönhetően évi 1,8 millió köbméter földgázzal csökkent az intézmények fogyasztása és ez által a működési költsége. A távintegrálással továbbfejlesztett diagnosztikával évi 3633 tonnával kevesebb üvegházhatású gázt bocsátottak ki. 4,4MW megújuló energia hasznosításával valósult meg az intézmények ökológiai lábnyomának csökkentése, és évi 55239 GJ fűtésre fordított megújuló energia termelésével jelentősen javult működési termelékenység.

(epulettar.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...