Hirdetés
Középiskolás 'rendőrök' segítik a turistákat Szentendrén - helyi példa PDF Nyomtatás
2014. július 23. szerda, 08:00

szentendreKreatív módszerekkel őrzi a szentendrei térség nyugalmát Kovács László rendőr alezredes, aki a jövő rendvédelmének hatékonyságát az együttműködésben és a kapcsolattartásban látja. Az önkormányzattal közösen idén is elindították a TourisPolice programot, amelyben középiskolások nyújtanak segítséget a turistáknak. Emellett bevonták a szülőket is a drogprevencióba, a lakosság kérdéseire pedig egy kávé mellett adnak választ - számolt be programjaikról a Rádió Orienten Szentendre Rendőrkapitánya.

Kovács László rendőri karrierjét nem Derrick és a Tetthely inspirálták. A jogi pálya vonzotta és az áthallgatási lehetőség miatt felvételizett a Rendőrtiszti Főiskolára. A véletlenből a szakma iránti mélységes szeretet és elhivatottság lett. Ma már nemcsak a szentendrei rendőrkapitányság vezetője, hanem rendészeti trénerként a fiatalok oktatója is. A Rádió Orient műsorában elmondta, amellett, hogy kihívás a vezetői és tréneri kettős szerepkör, óriási lehetőség is a személyes fejlődésre, az ösztönös működés tudatossá formálására.

Szentendre mellett a pilisi kirándulóhelyek- többek közt Dobogókő, Leányfalu, és Visegrád - is sok turistát vonzanak erre a területre. A rendőrségnek tehát plusz feladata itt az idelátogató vendégek vagyoni és személyi biztonságának védelme. Ennek egyik alternatívája a Balaton parton már évek óta működő Tourist Police program átvétele és meghonosítása volt. A program keretében a kötelező közösségi szolgálatukat náluk teljesítő, helyi középiskolásokat „képeznek ki” a turisták hatékony tájékoztatására, szükség esetén elsősegélynyújtásra, a helyi programok, látványosságok ismeretére. A két éve futó program sikere töretlen, hiszen a tavalyi 70 fő után idén még többen kaptak kedvet, hogy egy szolgálati telefonnal járják Szentendre utcáit.

Kovács László hangsúlyozta, hogy mint minden szakmában, a rendőriben is nagyon fontos a visszajelzés, a lakossággal való személyes, irodán kívüli kapcsolattartás. Ennek jegyében indította útjára a Police Cafét két éve a rendőrfőnök Szentendrén egy áruházlánccal karöltve. Az ideiglenes kávézóban bárki felteheti kérdéseit egy kávé mellett a részt vevő rendvédelmi dolgozóknak. A Támop projektből finanszírozott kötetlen beszélgetés nagy sikert aratott mind a lakosság, mind a szakma körében és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatását élvezve mára országos programmá nőtte ki magát.

Az országos szintű összefogás mellett természetesen a helyi kezdeményezésekben is részt vesz a rendőrség. Így lett részese a Szentendrei Önkormányzat időseknek szóló képzéssorozatának, a Szeniorok Akadémiájának, ahol alkalomról alkalomra az aktuális témához kapcsolódva a rendőrség egy képviselője is csatlakozik előadásával. Ez a program ihlette a Szülők Akadémiáját, mely pódiumbeszélgetést a Szentendrei Kábítószer-egyeztető Fórummal közösen szerveznek a szülők és gyerekek részére a drogprevencióról.

Saját kezdeményezés az ittas vezetés visszaszorítását célzó Pilóta program, melyet a Benelux államokból importált a szentendrei rendőrkapitány. A program lényege, hogy a térség egy tucat vendéglátóipari egységében vendégül látják azokat a sofőröket, akik felmutatják a program kulcstartóját, amely az ittas vezetés elleni állásfoglalásuk tanúja.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...
 • Mese a köbön! Tovább...
 • Késő, már megtörtént! A kis falvakban nincs munkahely, bolt,posta, orv... Tovább...
 • A köztisztviselők "bérmegállapodá sa" hol van??? Azzal történt valami? Tovább...
 • Magyarországon - ha kormányközeli vagy - lophatsz milliárdokat, mert n... Tovább...
 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...