Hirdetés
Ipari parkokká alakítanák a rozsdaövezetet PDF Nyomtatás
2014. június 23. hétfő, 07:00

starjan„A város már a tanácsi rendszerből adósságállománnyal lépett át az önkormányzati rendszerbe, ezt görgettük éveken keresztül” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Salgótarján polgármestere. Székyné Sztrémi Melindát választották meg a XX. polgármesteri randevú keretében idén az év polgármesterének egy internetes szavazás során. Székyné elmondta, hogy a 2006–2010-es időszakban egyre több feladatot kaptak, amihez nem volt forrásuk, ez is tovább növelte az adósságot. Az állam végül 3,2 milliárd forintot vállalt át az adósságkonszolidáció során, mely főleg működési és fejlesztési hitelekből állt össze.

Az utóbbi négy évben az államtól további 3,2 milliárd forintot kaptak extra támogatásként. A 38 ezres lélekszámú város a 2014–2020-as uniós pénzügyi ciklusban mintegy 8,6 milliárdos támogatást kap majd fejlesztésekre. Székyné elmondta, hogy eredetileg 5 milliárdot kaptak volna, ezt komoly érdekérvényesítéssel sikerült feltornászni. Így az egy főre jutó uniós források tekintetében a dobogón vannak Magyarországon.

Az előző ciklusban 614 millió forintos kiemelt támogatást kaptak a magyar-szlovák Novohrad–Nógrád Geopark fejlesztésére, amiből a látogatóközpontot építették ki. 350 milliót kaptak a bölcsődepályázaton (az egyetlen megyei jogú város volt, ahol egy ideig nem működött bölcsőde), ugyanekkora összeget, 50 milliós önerő mellett a közvilágítás fejlesztésére. A polgármester elmondta, hogy az adósságkonszolidáció után saját forrásból 300 milliót tudnak fordítani a belterületi utak fejlesztésére.

„A gazdaságfejlesztési programunk központi eleme a barnamezős rozsdaterületek rehabilitása” – hangoztatta Székyné. Ezek még nincsenek önkormányzati tulajdonban, felvásárolnák a területeket, hogy új iparterületeket, szabad vállalkozási zónákat hozzanak létre. „Főként a vasútvonal mentén vannak rettenetesen elhanyagolt területek, van, amelyiknek még a gazdája sem ismert” – mondta a polgármester. A tudásalapú iparra helyeznék a hangsúlyt, főként a járműipari beszállítói ágazatra. „Szeretnénk a Kecskemét, Budapest, Miskolc járműipari blokkba tartozni” – mondta Székyné. Jelenleg Salgótarjánban van a Salgglas szélvédő gyár (például a Bentley és az Audi beszállítója), a Mitsuba ablakemelőket gyárt, és autóhangszórókat is készítenek a városban. Létrehoznának egy járműipai klasztert, amire az oktatást, a műszaki szakképzést is építenék. „Tárgyalásaink vannak az óbudai és a gödöllői egyetemmel, hogy felsőfokú képzést helyeznének ki Salgótarjánba” – mondta a polgármester.

Székyné elmondta, hogy a mintegy 10 milliárd forintos éves költségvetéssel rendelkező városnak 1,5 milliárdos bevétele van az iparűzési adóból. A válság alatt ez nem csökkent, az utóbbi években pedig évi 20–30 millió forinttal emelkedett. Székyné 2006 óta Salgótarján polgármestere, 2007-ben lépett be a Fideszbe. „Legbüszkébb a fiataloknak létrehozott ösztöndíjrendszerre vagyok és arra, hogy újraindult a 106 éves múltra visszatekintő öblösüveggyártás Salgótarjánban" – mondta az év polgármestere.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...