Hirdetés
Hegmanné: a vízi közműveknél az integráció elősegítése a központi cél PDF Nyomtatás
2013. július 05. péntek, 08:00

vizmAz államtitkár a szektor legsúlyosabb terhének nevezte a szétaprózottságot – írja a hirado.hu.

A hazai vízi közmű cégek integrációjának köszönhetően gazdaságosabbá válhat a vállalatok üzemeltetése, és a kormány rezsicsökkentő intézkedései is gyorsabban, hatékonyan valósulhatnak meg - hangsúlyozta Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán Kiskörén, a helyi vízmű technológiai fejlesztésére hivatott projekt záró rendezvényén.

Az államtitkár a szektor legsúlyosabb terhének nevezte a szétaprózottságot. Az elmúlt húsz évben több mint 300 vízi közmű cég működött az országban, ezért 2010 után elsődleges kormányzati cél volt az integráció elősegítése - mondta. 
Az integrációval becslések szerint körülbelül negyedére csökkenhet a vízközmű cégek száma, miközben javulhat a szektor vállalatainak hatékonysága, és gazdaságosabbá válhat működésük - tette hozzá a vagyonpolitikai terület vezetője. Az integráció abban is segít a kormánynak, hogy hatékonyan és gyorsan megvalósulhassanak a rezsicsökkentéshez kapcsolódó elhatározások, hiszen júliustól az eddiginél 10 százalékkal kevesebb víz- és csatornadíjat kell fizetniük a fogyasztóknak - mutatott rá a politikus.

Hegmanné Nemes Sára elmondta: a kormány álláspontja szerint a lakosság alapvető szükségleteit kielégítő közszolgáltatást végző gazdasági társaságok nem érhetnek el extraprofitot, "sőt (...) profitot sem", ezért arra törekednek, hogy ezeknél a cégeknél az önköltség finanszírozása mellett hatékony működés alakuljon ki. A politikus jelezte: a vízi közművek körében a kormányzat jelenleg több mint 90 projekt keretében 70 milliárd forintot meghaladó értékben támogatott vagy támogat az ivóvíz minőségét, illetve az ellátás biztonságát javító beruházásokat.

A Tiszamenti Regionális Vízművek (TRV) Zrt. vagyonkezelésében lévő kiskörei vízmű technológiai fejlesztéséhez az Európai Unió és a magyar állam 187 millió forint összegű támogatást nyújtott. A beruházás nettó összköltsége 207,7 millió forint volt, az önerőt a TRV Zrt. biztosította.

A felszín alatti vízbázisra települt víztisztító művet 1968-ban állították üzembe. Elsődleges feladata a kiskörei vízlépcső építésekor szükséges ivóvízigények kielégítése volt, később pedig Kiskörét kellett vízzel ellátnia. Ugyanakkor a vízmű által kibocsátott víz már nem felelt meg az egészségügyi előírásoknak. A munkálatok során ezért felújították a víznyerő kutakat, a tisztító technológiát, valamint az 1208 méter hosszúságú vezetékhálózatot. A projekt keretében egy új, 170 négyzetméter alapterületű épület készült el, ebben klórozó helyiséget, a klórraktárt, valamint szociális és üzemviteli helyiségeket alakítottak ki. Az állami tulajdonú, szolnoki székhelyű, több mint negyvenéves Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. több mint 500 ezer fogyasztóval rendelkezik, ezzel Magyarország egyik legjelentősebb vízi közmű szolgáltatója.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hírek hozzászólásai

 • A mélyszegénység Magyarországon nem szűnt meg - javasolnám a KSH stati... Tovább...
 • A kutya se jön már ide dolgozni! Innen csak elmennek/felmon danak az e... Tovább...
 • Az én fizetésem közelében sincs! Tovább...
 • ...lassan minden önkormányzatban IS lesznek és vannak pozitív tesztese... Tovább...
 • Hogyis??? Mikor nem működhetnek a testületek, mert a polgármester gyak... Tovább...
 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...