Hirdetés
Pocsaj kiakadt: a polgármesterék nyaralásra költötték a támogatást PDF Nyomtatás
2012. augusztus 16. csütörtök, 10:00

nyaralA pocsaji román nemzetiségi önkormányzat mintegy 1,4 millió forint pályázati közpénzt kapott kisebbségi közügyek ellátására. Csakhogy a pénzből a helyi elit nyaralni ment: a polgármester, az alpolgármester és több képviselő feleségestül elutazott a Fekete-tengerhez, ráadásul önkormányzati busszal. A résztvevők mindössze 20 ezret fizettek fejenként a csaknem egyhetes útért – írja a Népszabadság.

Felháborodást keltett a Hajdú-Bihar megyei Pocsajon, hogy a település egyes vezetői és a helyi polgármesteri hivatal több dolgozója egy csaknem egyhetes nyaraláson vett részt a Fekete-tenger partján abból a pénzből, amelyet a helyi román nemzetiségi önkormányzat nyert el az idei feladatalapú támogatás keretében. Megütközést keltett az is, hogy az önkormányzati autóbusszal lebonyolított kirándulásra a politikusok és a dolgozók a családtagjaikat is elvitték, miközben a nagyközség idei, mintegy 715 millió forintos költségvetése 65 millió forintos működési hiányt tartalmaz.,

A pocsaji román nemzetiségi önkormányzat az idán meghirdetett feladatalapú támogatás keretében csaknem 1,4 millió forint állami forrást nyert. A törvény szerint ez a támogatási forma a kisebbségi közügyeknek a települési és a területi kisebbségi önkormányzatok által történő ellátását szolgálja. Ennek ellenére Pocsajon kirándulásra költötték a pénz nagy részét: a romániai Constanzába július 28-án, szombaton az önkormányzati autóbusszal utazott el többek között  Kecskés Gyula fideszes polgármester és a felesége, a helyi alpolgármester és a felesége, a helyi jegyző, három nemzetiségi képviselő, valamint a polgármesteri hivatal több dolgozója, összesen tizenkilenc fő. A kirándulók - akik fejenként mindössze 20 ezer forint befizetésével járultak hozzá a csaknem egyhetes úthoz - augusztus 3-án, pénteken érkeztek vissza Pocsajra.

Az ügyről meglérdeztük Kecskés Gyula polgármestert, aki kérdésünkre elismerte a kirándulás tényét. Hozzátette: a forrást valóban a feladatalapú támogatás keretében nyerte el a helyi román nemzetiségi önkormányzat. Kérdésünkre, miszerint milyen feladatot láttak el a tengerparton, Kecskés Gyula - aki 2010-ben a Fidesz-KDNP színeiben lett a falu vezetője - szó szerint ezt válaszolta: "nem tudom, de biztosan volt valami feladat, hiszen a pénz a feladatalapú támogatásból jött". Kérdésünkre, hogy nem lát-e kivetnivalót a történtekben, a polgármester azt felelte: szerinte nem történt semmi különös, de ha az újságíró kutakodni akar az ügyben, akkor kutakodjon.

A kutakodás eredményeképpen megtudtuk: a faluban felzúdulást keltett az eset, több helybéli tudósítónknak azt mondta, hogy a feladatalapú támogatást nem azért adja az állam, hogy tengerparti nyaralást szervezzenek belőle, s megutaztassák a polgármestert feleségestül. Egy asszony hozzátette azt is: ha már utazásra költötték a pénzt, a helyi magyar és román gyerekeket kellett volna nyaraltatni, nem a politikusokat.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #1 igazmondó góbé 2012-08-21 12:27
A cikk utolsó mondata sommásan kimondja a lényeget, amire én is csak két tömör szót szólok: Úgy van!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...