Hirdetés
Zugló állítja, nem sértette meg a hajléktalanok jogait PDF Nyomtatás
2012. április 05. csütörtök, 09:00

 

hajlektalansA XIV. kerületi önkormányzat álláspontja szerint mind a hajléktalanok, mind a városrészben élők szempontjait figyelembe véve jártak el, amikor tavaly októberben elbontották az illegálisan épített kunyhókat a Francia úton.

Az önkormányzat közleményben reagált az MTI-nek, amelyben jelezték, hogy az elmúlt években rendszeresen kaptak lakossági bejelentéseket, panaszokat a környéken tapasztalható rossz közállapotokról. Álláspontjuk szerint Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármesternek kötelessége volt mielőbb megoldani a helyzetet, továbbá kiemelték, hogy „a felelős döntés következtében idén télen egyetlen zuglói hajléktalan sem fagyott meg". Előző nap A Város Mindenkié csoport és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az érintett hajléktalanok mintegy hatmillió forintos kártérítési pert indítottak a zuglói önkormányzattal szemben.

A kerület tájékoztatása szerint a jogtalanul felépített kunyhók lebontása után minden egyes érintett elhelyezéséről gondoskodtak, egyetlen hajléktalant sem küldtek el a menedékhelyről, és az intézkedés során nem sérültek a hajléktalanok jogai sem. Kitértek arra is, hogy az érintetteket többször értesítették, kilakoltatásuk tudomásul vételről nyilatkozatot írtak alá. Visszautasították azt is, hogy mindössze egy napra kötöttek volna bérleti szerződést a terület tulajdonosával, a MÁV Zrt.-vel.

A bérleti szerződést határozatlan időtartamra kötötték a felek, a területet az önkormányzat folyamatosan takarítja - írták a közleményben, hozzátéve, hogy a 2011. október 18-án megkezdett munkálatokban közútfenntartási, tereprendezési és köztisztasági, hulladékszállítási munkákat kezdtek meg a Francia úton, valamint a bérelt csatlakozó területeken. Kitértek arra is, hogy a több éve illegálisan felépített építmények zömében az útpályán álltak, egy részük pedig a garázssor mögött helyezkedett el.

„Ezek, valamint az odahordott sitt, háztartási és veszélyes hulladékok akadályozták az útfelújítási munkákat", a terület rehabilitációja során 452 köbméter építési törmeléket és szennyezett földet, mindezeken túl további 250 köbméter lomot, vegyes hulladékot, veszélyes hulladékot szállítottak el. A tájékoztatás szerint a munkálatokat a veszélyes közegészségügyi viszonyok miatt álarcban és védőfelszerelésben dolgozó közfoglalkoztatottak végezték, a teljes költség elérte a 10 millió forintot.

Az önkormányzat leszögezte, továbbra is kiáll azon álláspont mellett, miszerint Zugló mindent megtett az alapvető emberi jogok és a jogállamiság megőrzése érdekében. Szabó Máté ombudsman korábbi kritikáira utalva közölték, a helyzet mielőbbi tisztázása érdekében a közeljövőben egyeztetést kezdeményeznek a biztossal.


Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Arra az egyszerű tényre is kellene gondolnia a tisztelt háziorvosnak, ... Tovább...
 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...