Hirdetés
A Magyar falu program célja az életminőség javítása PDF Nyomtatás
2022. november 16. szerda, 07:00

magyar falu logoHa a helyi közösségek megmaradnak, megerősödnek, akkor az ország is erős lesz – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter Császártöltésen a Magyar falu programban felújított Polgármesteri Hivatal ünnepélyes átadóján.

A magyar kormány továbbra is partner lesz abban, hogy a települések „álmai valóra váljanak” – mondta Gulyás Gergely. „Ha nincs infrastrukturális lemaradás, akkor vidékén jobb élni, mint egy nagyvárosban” – tette hozzá. A Magyar falu program célja, hogy lehetővé tegye a kisebb közösségek számára is, hogy a sportlétesítmények, a kulturális központok, a templomok, vagy éppen a városháza is megújulhasson. „Ha a helyi közösségek megmaradnak, megerősödnek, akkor az ország is erős lesz” – hangsúlyozta.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy Császártöltés sváb történelme megmutatja a térség és az egész ország gazdagságát. Magyarországot az teszi gazdaggá, hogy a velünk élő nemzetiségek őrzik a saját identitásukat – emelte ki. „Magyarország szép jövő előtt áll, ami azt jelenti, hogy a kisebb településeknek, közösségeknek is szép jövője kell hogy legyen.”

Bányai Gábor (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője elmondta, Császártöltés „mindig takarékosan bánt a forrásaival, éppen ezért itt nem autópályákban és felhőkarcolókban gondolkodnak”, hanem a település közel 300 éves magyar és sváb kultúráját akarják megőrizni.

Takácsné Stalter Judit (független), a település polgármestere úgy fogalmazott: Császártöltés „kis település nagy álmokkal”, amelyek lassan megvalósulnak: felújították az óvodát, az iskola konyháját, a sportcsarnokot, a tájházat, a könyvtárat és most a Polgármesteri Hivatalt is, az energetikai felújítása során új tetőszerkezetet, új nyílászárókat, külső hőszigetelést kapott. Korszerűsítették a fűtést és napelemeket is telepítettek az épületre. Császártöltés a Magyar falu program keretében 113 millió forint támogatást kapott.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Magyar falu programban felújított bujáki Május 1. út átadóünnepségén mondott beszédet: „a program elindításakor az egyik cél az volt, hogy a falvakban élők életminőségét javítsák, hogy az vetekedjen a városokban élőkével, és demográfiai fordulatot érjenek el a kistelepüléseken, ne csökkenjen a falvakban élők népességszáma, vagyis legyen jövő a falvakban”.

Buják nagyon szépen élt a lehetőségekkel, az elmúlt három évben több mint 170 millió forint támogatás érkezett oda, Nógrád megyébe mindösszesen 20 milliárd forint, a Magyar falu program keretében az elmúlt három évben.

Amint az köztudott, a Magyar falu programban a támogatói döntés után öt napon belül kiadják a támogatói okiratot és azonnal átutalják a támogatási összeget, hogy az önkormányzatoknak ne kelljen hitelt felvenniük a fejlesztéshez, és ezzel arra biztatják a kedvezményezetteket, hogy azonnal álljanak neki a munkának. Példaként említette a kormánybiztos, hogy a bujáki útfelújításra a pályázatot március második felében nyújtották be, április végén már a település számláján volt a pénz, és októberben már az út műszaki átadás-átvétele is megtörtént. Hozzátette: a munka folytatódik, a bujákiak továbbra is számíthatnak a támogatásra.

Becsó Zsolt (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt az átadáson, hogy a bujákiak az elmúlt tíz évben személyesen megtapasztalhatták a fejlődést. Mint mondta, „nagyon ráfért” a településre az élet minden területén a fejlesztés. A Magyar falu program pedig számtalan lehetőséget nyitott meg a kistelepülések előtt.

Borbély Gábor (független), Buják polgármestere arról beszélt, hogy a Május 1. út a település egyik legforgalmasabb utcája és „legalább 30 éve volt szinte járhatatlan”, miközben az utcában van az egészségügyi centrum, az óvoda és a posta. Kiemelte: az elmúlt tíz évben jelentős fejlődésen ment át a település, könnyebbé vált az itt élők élete és „vonzóbbá vált a vidéki élet.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Arra az egyszerű tényre is kellene gondolnia a tisztelt háziorvosnak, ... Tovább...
 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...