Hirdetés
A négynapos munkahét és a szakminisztérium PDF Nyomtatás
2022. augusztus 15. hétfő, 09:30

zalavizA zalaegerszegi, többségi önkormányzati tulajdonú Zalavíz Zrt. két éve gondolkodik a négy napos munkahét bevezetésén, de a szakminisztérium egyelőre elutasította a kérésüket.

Arnhoffer András elnök-vezérigazgató arról tájékoztatta a zaol.hu-t, hogy holland és japán példákat tanulmányoztak, a foglalkoztatottak körében felméréseket, elemzéseket végeztek, illetve szlovén, cseh, magyar közép- és kisvállalkozásoknál néztek körül. A víziközmű-szolgáltató társaság is munkaerőhiánnyal küszködik, emellett szeretnék megtartani, folyamatosan motiválni a meglévő, szakképzett gárdát. A rezsicsökkentés, a befagyasztott díjak miatt tíz éve várják a kompenzációt, s bérek tekintetében sem igazán versenyképesek a munkaerőpiacon.

– Kollégáim eleinte szokatlannak tartották az elgondolást, ám azóta már szinte mindenki várja, hogy a heti 40 óra helyett 32 órában ugyanazt a munkamennyiséget rövidebb idő alatt, ám ugyanannyi fizetésért végezze el – ecsetelte az elképzeléseket Arnhoffer András. –  A közgazdaságban, vállalkozásmenedzsmentben ismert a Parkinson-törvény (a brit történész cikke eredetileg a bürokrácia öngerjesztő terjeszkedését írta le), ami azt mondja ki, hogy minden munka elvégzéséhez pont annyi időre van szükség, amennyi rendelkezésre áll. Bár különböző munkakörök vannak nálunk, célunk, hogy minden dolgozóra kiterjesszük a négy napos munkarendet. Számításaink szerint két százalékkal kellene a 320 fős létszámot növelnünk, s ezzel megoldhatjuk az átfedéses beosztást, különösen a folyamatosan nyitva tartó ügyfélszolgálaton, a laboratóriumban vagy akár a hibaelhárításnál. A vezetőség úgy véli, mentálisan és fizikálisan kipihentebb dolgozók térnének vissza a hosszú hétvége után, így is sokszor vállalnak ügyeletet, túlórát és ünnepnapokon is dolgoznak. Munkatársaink kellő időt tudnának a családdal tölteni, az otthoni teendőket ellátni, s nem mellesleg növekedne a munkakedv, a hatékonyság és a munkáltató iránti lojalitás.

A Zalavíznél tehát már készen állnak az újításra, aminek csupán egy akadálya van, ugyanis a cég köztulajdonban álló társaság, s a rájuk vonatkozó jogszabály előírja a heti 40 órás munkarendet. A szakminisztérium egyelőre elutasította a kérésüket, ám eközben jogász csapat figyeli a jogszabályi módosításokat. Az elnök-vezérigazgató reménykedik abban, hogy január elsejétől bevezethetik a heti négynapos munkarendet.

A társaság egyébként elnyerte már a családbarát munkahely címet, az ügyfélszolgálat többször kapott országos elismeréseket különféle kategóriákban. Arnhoffer András hozzátette, fontos számukra a társadalmi szerepvállalás, a jó munkahelyi légkör és a minőségi szolgáltatásnak köszönhetően, az ügyfelek elégedettsége egyaránt.

(Zaol.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...